Uutiset: Tapatalk on nyt asennettu!
 • Toukokuu 24, 2019, 18:51:28 ip

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus

Kirjoittaja Aihe: Frisbeegolffareiden vammat ja hoito  (Luettu 4424 kertaa)

jarudd

 • OFS jäsen
 • **
 • Viestejä: 13
 • Harrastelia
  • Profiili
Frisbeegolffareiden vammat ja hoito
« : Maaliskuu 31, 2015, 15:55:46 ip »
Itselläni on ollut vähän kaikenlaista pientä loukkaantumista muutaman viimeisen vuoden aikana. Joka kesä joku paikka menee rikki. Kipuilua on ollut pakarassa,kyynärtaipeessa olkapäässä sekä jalkapohjissa. Pahimmat ongelmat jaloissa ja kyynärtaipeessa, joiden vuoksi ~kerran kesässä on tullut muutaman viikon totaalipaussi heittelyistä.

Esimerkkinä viime kesä: Kierroksen loppuvaiheessa alkoi heittokäden kyynärtaipeessa tuntua kipua ja viimeiset heitot tuntui ilkeältä. Seuraavana päivänä tietenkin uudestaan kierrokselle. Kipu alkoi heti ensimmäisen draivin jälkeen ja puolessa välissä piti teippailla käsi (lopettaahan ei voinut, koska kavereiden kanssa kisa käynnissä). Hammasta purren kierros loppuun, enkä voinut lopussa enää kantaa bägiä kovan säryn vuoksi -> meni useampi päivä etten voinut edes kauppakassia kantaa ja ainakin 2-3 viikkoa jouduin olemaan sivussa fribailuista. Loppukesän teippailin heittokäden varmuuden vuoksi joka kierrokselle. Toistui kuukausi takaperin kädenväännön seurauksena  :-[  Meni ohi parissa viikossa, kun keskityin hallilla pelkkään puttailuun.

Toinen toistuva ongelma on jaloissa:  Epäilyksenä kantakalvon tulehdus, rasvapatjan kiputila tai kantaluun takaisen limapussin tulehdus (en ole saanut tästä tarkkaa diagnoosia arvauskeskuksen lääkäreiltä enkä työterveydestä). Tämä on vaivannut aikaisemmin sulkapallossa ja nykyisin myös frisbeessä.

Liityin vasta viime kesänä seuraan ja nyt ensimmäistä kertaa osallistunut talviharjoitteluun ouluhallissa. Viime viikon maanantaina treenien jälkeen iltaa kohti alkoi jalapöydän ulkosyrjää särkemään. En voinut astua normaalisti vaan piti sisäsyrjällä/kantapään varassa astua. Pari päivää kipulääkkeitä ja kylmähoitoa. Näistä ei ollut apua ja kivut vaan kasvoi, jalka turpos ja punoitti -> lääkäriin. Röntgenissä ei näkynyt mitään murtumia ja "en osaa sanoa" tuli diagnoosiksi. Kävelin kepeillä 4 päivää ja kun viimein jalkapöydän kipu ei enää herättänyt yöllä buranan vaikutuksen loputtua, niin eiköhän tuo vanha kantapäävaiva alkanut oireilemaan (kantapään takaosan ja akillesjänteen alaosan paikkailla pistävää kipua kävellessä, helpottaa monesti iltaa kohti).

Tänään uudestaan lekurille (erille) ja kerroin vaivoista. Vertaili akillesjänteitä keskenään ja totes ettei oo ainakaan se tulehtunut, kyselin mikä muu siinä voisi olla ja korrrostin kantapään kipuilua, vastauksena "varmaan johtuu siitä kun olet joutunut kävelemään jalkapöydän kivun takia hankalasti" Ei muuta neuvoa kuin lisää buranaa naamaan. Teippausta koskevaan kysymykseen tuli kielteinen vastaus.  Putatessani olen aika paljon päkiöilläni ja varsinkin taaemman jalan kantapää on ilmassa, joten oiskohan tästä johtuvaa mahdollisesti nuo vaivat?

Lämmittelyihin kuuluu yleensä vain käsien pyörittely ja vartalonkierrot. Milläs vinkeillä saisin jalat kestämään kesän kunnossa? Jalkaklinikalle haen lähetteen työterveydestä kunhan jalka on ensin parantunut.

Minkälaisia vammoja muilta löytyy tai on löytynyt ja miten olette päässeet niistä eroon?

DamtheMan

 • Keskustelija
 • *
 • Viestejä: 63
  • Profiili
Vs: Frisbeegolffareiden vammat ja hoito
« Vastaus #1 : Maaliskuu 31, 2015, 21:23:17 ip »
Loppukesästä jumahti kylki yhdessä kämmenavauksessa, jäi paino liikaa taakse ja heitto vielä kaiken lisäksi ylös ja oikealle, niin oli ukko/lihakset sinne-tännepäin. En tiedä mikä lihas, mutta kyljessä tuolla alaselän puolella. Kämmentä pysty jotenkin vielä heittää vaikka vihlasi kyllä joka heitolla, mutta ainakin pysty valmistautuun vihlahdukseen, pahempia olivat puskista tulleet aivastukset/yskäisyt jotka kiristävät mm. sitä kipeää lihasta, väliin tuntu et silmissä pimenee kun aivasti ihan yllättäen ja niin vihlasi. Kummasti rystyä pysty heittään ilman mitään kipuu, joten siinä se sitten meni pari viikkoo rystyllä kierrellessä (just ennen Ace Racee). Nukkumaankaan ei tahtonu pystyä selällään, oikealla kyljellä vielä vähemmän. Mutta siitä se sitten pikkuhiljaa ittestään vihlonta väheni ja sitten loppu.

muuki

 • ihimemmies
 • OFS jäsen
 • **
 • Viestejä: 228
  • Profiili
Vs: Frisbeegolffareiden vammat ja hoito
« Vastaus #2 : Huhtikuu 01, 2015, 10:24:23 ap »
Itselläni revähti/venähti/räjähti todennäköisesti tutkaan upsailusta kyynärtaipeesta jokin joka on nyt ollut jo toista kuukautta kipeä. Upsista on revähtänyt aiemmin myös kylki. Tämä on se heittotapa jota ei kannata lähteä suorittamaan kylmiltään ja täysillä jos tekniikka ei ole kunnossa. Tuon heiton vaativa puhdas läpisaatto jos ontuu niin heitto lähtee todennäköisesti epäsynkroonissa muihin lihasryhmiin nähden ja silloin saattaa tapahtua kaaaameita.

Myös puttireeneissä polven kanssa saa olla tarkkana. Sen saa kipeäksi jos puttaa niin että yliojentaa etujalan polven taakse ja kun takajalalta paino siirtyy hetkittäin koko painolla yliojentuneen polven päälle niin tämä saattaa ärsyttää jotain sidekalvoja. Viime kesänä sain pitemmistä puttireeneistä polven tosi kipeäksikin välillä. Huomasin että jos takajalan jalkapohja on kokonaan maassa niin painon siirtyminen etujalan "yli/päälle" hidastuu. Sain tämän kuntoon niin että kopioin McBeastin tyylin takajalan asettamista hieman kärkipainolle ja valmiina ponnistukseen. Se kulma mihin ponnistaa vaikuttaa putin voimaan mutta myös siihen ettet "kaadu" vahingossa putin yli. Ringin sisällä tuo takajalka toimii enemmänkin vain tukena ja putin voima tulee enemmän yläkropalla ja ranteella. Painonsiirto siis aika minimaalinen, mutta silti sitä hieman tarvitaan.

Puttityylejä on niin monenlaisia että pelkästään kopioiden muilta tai ohjeista ei onnistu ihan kivuitta. Mutta jos paikat alkavat oikeasti kipeytyä niin tulisi tarkistaa voiko vika olla jossain hullunkurisessa yhtälössä joka sotii ihmisen fysiologiaa vastaan. : )
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 01, 2015, 10:27:12 ap kirjoittanut muuki »

rey

 • BSC Rahis
 • Keskustelija
 • *
 • Viestejä: 139
 • Jouni K.
  • Profiili
Vs: Frisbeegolffareiden vammat ja hoito
« Vastaus #3 : Huhtikuu 02, 2015, 15:14:04 ip »
Ite rikoin salilla kättä, yhdessä penkkinostossa vihlaisi ihan kunnolla oikeaan ranteeseen kun tuli taivutettua liikaa taakse. Samoiten saman käden ojentaja kipuili joissain liikkeissä. Noh, venyttelin sitä ja totesin et kyllä se varmaan siitä, kunnes yhden 1h hallireenin jälkeen kipu ei enää poistunutkaan. Ei kun fysiolle ja se analysoi, että ranteen (ja ojentajan) kipuilu johtuu erittäin jumissa olevista ja toisaalta liian heikoista kyynärvarren lihaksista. Itse kipu ei tullut niinkään lihaksista vaan jänteistä, kipu kun löytyi niiden kiinnittymispisteistä lähinnä. Meinasi, että backarilla heittäessä kyynärvarren sisäpuolen lihakset eivät ole tarpeeksi vahvat ottamaan vastaan, eli ilmiö on vähän sama kuin sprintatessa takareisi paukahtaa, jos ei ole lihastasapaino kohillaan tai takareisi muuten vaan jumissa.

Fysio hieroi paikat hyviksi ja kinesioteippas ranteen. Ja kappas, käsi oli heti 90 pinnaa parempi samana iltana ja sen jälkeenkin kivut ovat pysyneet poissa kotikonstein. Fysio suositteli tekemään salilla rannekääntöjä myötä- ja vastaotteella lihasten vahvistamiseksi ja lisäksi venyttelemään ja foamrullailemaan koko käden lihaksia ojentajaa myöden ja käyttämään heittäessä kinesioteippiä ranteen ympärillä. Näillä tempuilla käsi on pysynytkin kuosissa ja toivon mukaan kestää kisakaudenkin.

Lisäksi selkä o väsyny pitemmillä kierroksilla, siihen hankin lääkkeeksi reppumallin bagin :P.

kwi

 • Ofsilainen vuodesta -12
 • OFS jäsen
 • **
 • Viestejä: 790
  • Profiili
Vs: Frisbeegolffareiden vammat ja hoito
« Vastaus #4 : Huhtikuu 07, 2015, 21:03:40 ip »
Minulla todettiin elokuussa 2010 jännetuppitulehdus olkapään nivelessä. Epäilen vahvasti, että aiheuttajana oli nimenomaan frisbeegolf. Mitään muita syitä en ole keksinyt. Lääkäri nimittäin kyseli, mitä teen työkseni ja altistunko jossakin jatkuvaan fyysiseen rasitukseen, jossa käsiä liikutellaan hartian korkeudella... Hmm, no draivatessa ainakin.

Olkapää vihotteli jonkin aikaa häiriten mm. yöunia. Silloisen työterveyshuollon kautta pääsin kunnon tutkimuksiin ultraa myöten. Mitään rustovaurioita ei (onneksi) löytynyt, ainoastaan tulehdusta. Tuo todettiin joskus syksyllä, ja koko talven olin heittämättä, lisäksi sain muutamia kortisonipiiikkejä ja vamma meni ohi - lähes kokonaan. Kauan siinä kuitenkin kesti. Muistan nimittäin oikein hyvin, ettei käsi kestänyt pitkiä heittopäiviä vielä vuonna 2012, jolloin Ernon järkkäämä Tarkkuus kunniaan kisan aiheutti melkoiset kivut. Piti ruokatauolla pitää jääpussia olkapäätä vasten, jotta pystyi jatkamaan.

Enää tuosta olkapäästä ei oikeastaan ole vaivaa. Selästä sen sijaan on, mutta se onkin eri asia eikä johdu frisbeegolfista.
Diamond is a girl's best friend (but Fury aint' bad either)

Koole

 • OFS jäsen
 • **
 • Viestejä: 243
  • Profiili
Vs: Frisbeegolffareiden vammat ja hoito
« Vastaus #5 : Elokuu 03, 2015, 23:53:53 ip »
Onkohan muilla ollu sormien kanssa ongelmia?

Keskisormen ja etusormen nivelet oireilleet kohta pari vuotta:

- Kipuilee lähinnä ärsyttäessä
- Nivel vaikuttaa "löysältä" ja heikolta
- Ärtynyttä sormea ei saa kunnolla koukkuun
- Turvohus kuitenki laskee n. 1.5-2 viikossa siedettävälle tasolle, kun malttaa lopettaa heittämisen
- 5pv Ibumax kuuri kerran kuukaudessa auttaa myös jonkin verran

Teippaamalla sormen pystyy kuitenkin pelaamaan ihan siedettävästi:

- Tukee niveltä
- Vaimentaa kontaktia
-Koole

Strikee

 • Keskustelija
 • *
 • Viestejä: 61
  • Profiili
Vs: Frisbeegolffareiden vammat ja hoito
« Vastaus #6 : Elokuu 04, 2015, 11:08:56 ap »
Millä otteella heität? Heittelin tuossa talvella ja keväällä kaikki putteriheitot fangripillä, ku ameriikan proot sitä näyttää suosivan. Hyvin toimi muuten, mutta etusormen alin nivel turpos pikkuhiljaa ja oli monta kuukautta kosketusarka. Vaihoin sitte keväämmällä takas powergrippiin ja vaiva katos parissa viikossa.

vpt111

 • Keskustelija
 • *
 • Viestejä: 214
  • Profiili
Vs: Frisbeegolffareiden vammat ja hoito
« Vastaus #7 : Marraskuu 27, 2015, 22:13:54 ip »
Onkohan muilla ollu sormien kanssa ongelmia?
Keskisormen ja etusormen nivelet oireilleet kohta pari vuotta:
- Kipuilee lähinnä ärsyttäessä
- Ärtynyttä sormea ei saa kunnolla koukkuun
- Turvohus kuitenki laskee n. 1.5-2 viikossa siedettävälle tasolle, kun malttaa lopettaa heittämisen

Tuntuuko kämmenessä mitään? Lähinnä "elämänviivan" kohdalla? Jos tuntuu niin luultavasti sama vaiva mitä itsellä. Jos et halua joutua leikkaukseen ja haluat heittää  paremmalla kädelläsi niin heti kun vähääkäänä tuntuu niin useamman viikon tauko heittämiseen HETI. Myöskin gripin vaihto saattaa auttaa asiaan.

Kuntoutusta kädelle: Venyttely ja lihaskuntoa. Mulle käsikirurgi tuumasi että uudesta leikkauksesta tuskin apua ja mitä voi tehdä on noi 2 asiaa.

Vika ainakin minulla on se ettei keskisormen ja etusormen jänteet mahdu niille tarkoitettuun "suojakuoreen".

Enrico

 • Keskustelija
 • *
 • Viestejä: 187
  • Profiili
Vs: Frisbeegolffareiden vammat ja hoito
« Vastaus #8 : Joulukuu 02, 2015, 01:47:35 ap »
Onkohan muilla ollu sormien kanssa ongelmia?
Keskisormen ja etusormen nivelet oireilleet kohta pari vuotta:
- Kipuilee lähinnä ärsyttäessä
- Ärtynyttä sormea ei saa kunnolla koukkuun
- Turvohus kuitenki laskee n. 1.5-2 viikossa siedettävälle tasolle, kun malttaa lopettaa heittämisen

Tuntuuko kämmenessä mitään? Lähinnä "elämänviivan" kohdalla? Jos tuntuu niin luultavasti sama vaiva mitä itsellä. Jos et halua joutua leikkaukseen ja haluat heittää  paremmalla kädelläsi niin heti kun vähääkäänä tuntuu niin useamman viikon tauko heittämiseen HETI. Myöskin gripin vaihto saattaa auttaa asiaan.

Kuntoutusta kädelle: Venyttely ja lihaskuntoa. Mulle käsikirurgi tuumasi että uudesta leikkauksesta tuskin apua ja mitä voi tehdä on noi 2 asiaa.

Vika ainakin minulla on se ettei keskisormen ja etusormen jänteet mahdu niille tarkoitettuun "suojakuoreen".

Tämä ei nyt varmaan ole noin pitkäaikaiseen kipuiluun syynä, mutta jos jollain tulee joskus vastaavia oireita äkillisesti, niin syynä voi olla veren purkautuminen niveleen. Pari kesää sitten draivin jälkeen alkoi tuntumaan keskisormessa voimakasta kipua. Sormi turposi hieman ja siihen tuli pienen pieni mustelma, sormea oli todella vaikea koukistaa. Ei mennyt parissa päivässä ohi niin kävin lääkärissä, ilmeisesti verisuoni katkennut ja vuotanut jotenkin niveleen tai sen ympärille. Kolmisen viikkoa meni parantua kokonaan, viikon jälkeen kävin malttamattomana heittämässä ja kipeyty heti uudelleen.