Uutiset: Tapatalk on nyt asennettu!
 • Syyskuu 17, 2019, 14:07:17 ip

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus

Kirjoittaja Aihe: Kisoista ja järjestettävistä sarjoista.  (Luettu 7100 kertaa)

Raaraa

 • Keskustelija
 • *
 • Viestejä: 243
  • Profiili
Kisoista ja järjestettävistä sarjoista.
« : Helmikuu 27, 2015, 20:12:59 ip »
Liittyen tänään Facebookissa räjähtäneeseen keskusteluun, https://www.facebook.com/groups/458487530878872/901521626575458/?notif_t=group_comment_follow

Ensimmäiseksi:
Kiitos! Kiitos, kaikille koskaan kisan järjestäneille ja kaikille talkoolaisille! Ei tule tarpeeksi sanottua, hienoa hommaa. Kiitos myös kaikille, joiden kanssa on ollut kunnia kisakierroksia päästä pelaamaan.

Toiseksi:
Esitetty kritiikki ei omasta puolesta liity sinänsä mitenkään järjestettyihin kisoihin, tarkoitus on herätellä keskustelua kisojen tulevaisuudesta, kelle niitä tehdään, mitä tehdään ja miksi. Some on hieno homma, väliin vaan räjähtää käsiin. Vähän samaan tapaan kuin koko lajikin.

Ja asiaan. Onnea Oulu, terveisiä Porista, frisbeegolffilla menee siellä aika muikeasti. n. 8 viime kuuta muualla asuneena (kesä Jyväskylässä ja nyttemmin Porissa), Oulun fribaskeneä on ikävä. Kiitos muuten WG-vastaaville, on se hienoa settiä. Kisakoneessa 12-13 kisaa jo tulevalle kaudelle, c'mon! Poriin kalenterissa yksi kisa...ajamalla 50-100 km onneksi jotain löytyy täältäkin. Silti kesällä todennäköisesti tulee Oulussakin joku kisa pelattua (EO-qualifier anyone? Dream big or go home!)

Koitin tuoda esiin omia ajatuksia lähinnä kisoihin ja järjestettäviin sarjoihin liittyen. Amatööriluokat räjähtää käsiin ja niinhän sen lajin kasvaessa pitää mennäkin. Puhutaan paljon avoimen luokan arvostuksesta ja sen puutteesta, vedoten siihen, ettei avoimeen ole osallistujia. Ei se arvostuksen puutetta ainakaan itsellä ole, taso ei vain ole riittänyt. Ja onhan se voittaminenkin kivaa, ei sitä voi kieltää.

Vuodesta 2009 lähtien on tullut tarvottua paljon kisoja, pääsääntöisesti amatööriluokkia, vaikkakin ekat kaksi kisaa olikin vuonna 2009 silloista SM-touria Oulussa ja Nokialla.
 Viime kaudella kaikki sitten natsasikin yhteen ja tuli kehityttyä harpaten. Olinpa yhden kierroksen perusteella hetken aikaa Suomen 8:ksi kovin fribaaja. Sitten kierrokset kasaantu ja huiput meni menojaan. Iso osa viime kauden menestystä oli se, että aika teki tehtävänsä. Harrastusta alkaa olla riittävästi takana, mutta olen myös pääkoppaa päässyt kehittämään kisaamalla omaa tasoa vastaavissa kisoissa.

Ensin oli tavoite: MA3 sarjasta MA2 sarjaan, sitten MA1 sarjaan. Nyt tavoitteet on tänä vuonna parantaa amatöörien SM-sijoitusta, palkintopallille, jopa voittoon. Hitto oikeesti tässä kohta pitää siirtyä ”proksi”, jos kehitys jatkuu! Lahjakorttejakin on tullut, kiva! On nuilla kiekkoja hankittu, osa käyttöön, osa tutuille lahjaksi koukuttamiseksi lajiin, avovaimollekin on saatu oma bagi hankittua. Silti lähinnä bonusta, kisaan haasteen vuoksi ja kehittyäkseni, pikku hiljaa, hitaasti. Siksi vieläkin amatöörinä. 

Ja kyllä, osa tietää jo heti haluavansa uudeksi P.McBethiksi, silloin ei ole väliä missä sitä kisaa...(vaikkakaan kisaamisen harjoittelulla ei varmasti metsään mene). Itsellä kehitystä vaatii pääkoppa ja kärkikorttien paine auttaa. On melko eri heittää sarjansa 1., 2. tai  3. kortissa muutaman heiton päässä kärjestä, kuin tasoaan kovemman sarjan hännillä, näin minusta.
Siksi myös puolustan kaikkia sarjoja, varsinkin paikallisissa erilliskisoissa. Ne on juuri sitä tämän hetken massalle (eli amatööreille) järjestettävää toimintaa. Ehkä se myös jollain enempi harrastelijamielessä kisoissa puuhaavalla omassa sarjassa menestyminen ruokkii halua treenata kovempaa, pärjätä kovemmassa sarjassa? Toisaalta jos aina pelaat kisoissa jumbosijoilla, niin ruokkiiko kiinnostusta? Osalla ei varmasti väliä ole, kisoissa käydään joka tapauksessa vain seuran ja ilmapiirin vuoksi.

On aika hiton siisti tilanne lajin kannalta, massaa on niin, ettei radat tahdo riittää. Seurat ja kisajärjestät tekee aivan mielettömän hienoa työtä. Fakta on, että suurin osa harrastajista, myös lisenssipelaajista on amatöörejä, MA2/3/4 tasoisia ja paljolti tätä porukkaa käy niissä paikallisissa erilliskisoissa, viikkokisoissa. Näkyy tämä liitonkin toiminnassa. AM2-touria paikallisemmin, AM1- ja PRO-tourin kansallisesti. Toki olisi kiva, jos joka kisassa kaikkialla avoimessa olisi 50+ osallistujaa, jotka oikeasti olisi tasaväkisiä keskenään.

Pitäisikö tähän sitten pyrkiä jättämällä MA2-luokkaa (tulevaisuudessa MA1-luokkaakin) pelaamatta, kun 900+ reitattu pelaaja voi kuitenkin pelata siellä avoimessa? 

Samalla voisi kysyä pitäisikö ikäluokkasarjoissa MPG-sarja jättää pois, jotta MPM-sarjaan olisi enempi pelaajia? Tai pitäisikö alle 970 reitatun  ylipäänsä kisata avoimessa? (970 on PDGA:n suositus MPO-pelaajan MINIMI -ratingille, http://www.pdga.com/files/2015_divisions_ratings_point_factors.pdf )
Semmoista, jos tuntu nillitykseltä niin sori, nillitys ei ollut itse tarkoitus. Ei täällä, eikä somessa. palautetta mielelläni otan vastaan.

Hienoa tulevaa kesää ja kautta 2015 kaikille tasapuolisesti, olitpa sitten harrasteleva amatööri, kokenut PRO tai tosissasi reenaava tuleva suuruus, hienon lajin olet joka tapauksessa valinnut!
"Kyllä siitä kolmosen tekee..."

Alttu

 • OFS jäsen
 • **
 • Viestejä: 209
  • Profiili
Vs: Kisoista ja järjestettävistä sarjoista.
« Vastaus #1 : Helmikuu 27, 2015, 22:04:53 ip »
Hyvä avaus. Facebookin puolelta seurasin kommentointia ja sielläkin oli ihan asiallisia kannanottoja, mutta varmaan parempi käydä keskustelua täällä yleisellä tasolla, kuin yksittäisen kisan fb-sivulla.

Omalla kohdalla on kilpailua vielä suhteellisen vähän takana, mutta noita luokkia on silti jonkin verran joutunut miettimään. Kisailun aloittelin 2012 lähinnä viikkokisoissa ja vuodelle 2013 tuli sitten lähdettyä jo vähän isommat kisat mielessä. Tuli harjoiteltua talvella ja käytyä Winter Gameseissä, mutta sitten meni töissä selkä ja kaiken kaikkiaan koko kesäkausi jäi vähän torsoksi. Syksyllä alkoi kroppa antaa taas myöten ja pystyi heittämään aika täysipainoisesti, mutta kiekot meni sitten talveksi varastoon (josta varkaat sittemmin veivät). Viime keväänä sitten heittokärpänen taas iski pahasti. Perämeri Openiin lähdin avoimeen kokeilemaan, mikä on sen hetkinen taso, mutta se oli aika surkea esitys. Sen jälkeen tuli suosiolla keskityttyä heittämiseen lähinnä kavereitten kanssa. Loppukesästä/syksystä sitten muutamia kisoja amatööreissä, jotka sujuivat ihan kohtalaisesti. Kauden päätteeksi rating päivittyi 936:een, joten siinä vaiheessa oli alemmat amatööriluokat rajattu pois.

Nyt on sitten talvella vähän reenattu ja uusi kausi siintää silmissä. Tavoitteena on päästä avoimeen taistelemaan muistakin kuin jumbosijoista, mutta toisena mahdollisuutena on sitten se MA1. Alkuun se tuntuu ihan hyvältä vaihdoehdolta. Paremmat mahdollisuudet pärjätä, monesti pienemmät osallistumismaksut jne. Helppohan se olisi jäädä sinne pyörimään. Tässä kohtaa on mielestäni se pieni ongelmakohta, kun Suomessa on vielä suhteellisen vähän näitä oikeasti pro-tason heittäjiä ainakin ratingin puolesta. Oulun seudun kisoissa tosiaan monesti siellä avoimessa onkin sitten aika vähän porukkaa, mikä on tietyllä tapaa harmillinen tilanne. Jättämällä MA1-luokan pois, voi minut ja muut rajatapaukset "pakottaa" avoimeen, mutta onko se sitten oikea ratkaisu?

Harrastajamäärät kasvaa sitä vauhtia, että tulevaisuudessa taso varmastikin nousee ja kilpailu kovenee täälläkin. Uskoisin, että muutaman vuoden päästä niitä 950+ tai jopa 970+ heittäjiä alkaa löytyä näiltäkin perukoilta sen verran, että tunkua riittää luokkaan kuin luokkaan. Onko tässä välivaiheessa tarvetta tehdä suuria korjauksia, en usko. Paikalliset kilpailujen järjestäjät osaavat uskoakseni katsoa, mitkä luokat ovat tarpeellisia järjestää ja ainakin mulle on ihan ok, että siellä on vaikka sitten avoimen lisäksi vaan joko MA2 tai MA3.

Vähän sekavaa tekstiä näin pienessä flunssassa. Mun mielestä ainakin Oulussa osataan kyllä järjestää kisoja ja ei ole niiden suhteen mitään poikkipuolista sanottavaa. Pidetään kuitenkin keskustelu avoimena ja spiritti korkealla :)

kwi

 • Ofsilainen vuodesta -12
 • OFS jäsen
 • **
 • Viestejä: 790
  • Profiili
Vs: Kisoista ja järjestettävistä sarjoista.
« Vastaus #2 : Helmikuu 27, 2015, 22:34:05 ip »
Hyvä ja ajankohtainen avaus Antilta. Minusta facebookin puolella käydyssä keskustelussa oli paljon hyviä asioita, jotka liittyvät paljon suurempiin kuvioihin kuin yksittäisiin kisoihin:

- Mistä ja miten kisailu aloitetaan?
- Millaisille kisoille on kysyntää?
- Kenelle kisat järjestetään?
- Miten nostaa avoimen sarjan osallistujamääriä Oulussa.

Mistä ja miten kisailu aloitetaan?

Amatööriluokat ovat erinomainen tapa aloittaa kisailu-uransa. Viimeisten virallisten tietojen mukaan Suomessa on 1001 kilpailulisenssiä, ja pelkästään OFSin riveistä löytyy 88 kilpalisenssipelaajaa. Suurin osa näistä ovat ratingiltaan tai kokemukseltaan MA1-3 tasoa, osa Euroopan mestareita ja osa jenkeissäkin kiertäneitä parviaisia. Mutta suuri massa on amatööriluokan pelaajia.

Oman paikkakunnan tai lähialueen erilliskisat ovat varmasti paras ja luontevin tapa aloittaa kisailun SFL:n alaisissa kisoissa. Ja silloin se matalin luokka tuntunee parhaimmalta ratkaisulta. Ja se on ihan ymmärrettävää.

Eikä kaikista koskaan tule uusia Valarie Jenkinsejä tai Simo Lizzotteja. Suurin osa kilpailijoista ovat (tällä hetkellä) amatöörejä, joten on minusta täysin luonnollista, että kilpailuissakin suurin osa osallistuvat amatööriluokkiin, jos sellainen on tarjolla.

Millaisille kisoille on kysyntää?

Kaikenlaisille kilpailuille on kysyntää! Ja kokoajan kysyntä vain kasvaa! Antti toi esiin Porin tilanteen, onhan se surullista katsottavaa. Liiton foorumilla on meille seurojen edustajille olemassa oma osio, joissa on lueteltuna eri alueiden kisat. Pohjoinen alue on ihan omalla kymmenluvullaan. Voisivat muut alueet ottaa meistä mallia, täällä on lähes jokaiselle kuuman kauden viikonlopulle tarjolla jonkinlaista kisaa. Jos ei Oulusta niin parin tunnin ajomatkan päässä.

Kenelle kisat järjestetään?

Sanoin tämän jo facebookin puolella, ja sanon sen uudestaan. Kisat ovat olemassa pelaajia varten. Tottakai seura voi käyttää kisoja rahankeruuvälineenä, ja olemme mekin viime vuonna pitäneet payoutin 60 prosentissa yhdessä kisassa. Sillä ylijäämärahalla hankittiinkin sitten seuralle teltta, jotta ei tarvitsisi tulevissa kisoissa vuokrata sellaista.

TD:n hommat (kuten seura-aktiivisuuskin) ovat ikään kuin palveluammatti, jossa pyritään vastaamaan suuren massaan kysyntään ja toiveisiin, eikä järjestää itselle sopivia kisoja. Jos järjestäisin minulle sopivat kisat väylät olisivat kaikki sopivan mittasia alle satametrisiä hysseväyliä ja kisassa olisi pakko käyttää pinkkejä kiekkoja ;)

Miten nostaa aviomen sarjan osallistujamääriä Oulussa?

No yksi tapa on tietysti järjestää vain muutama sarja: MPO, FPO ja MPM. Tai jos ollaan oikein hövelillä päällä, niin järkätään MPO, MA3, FPO ja MPM. En tiedä, onko tämä silti oikea tie.

Ei ketään voi pakottaa kilpailemaan jossain tietyssä sarjassa. Tai voi, mutta ketä se palvelee? Ei kisan järjestäjää eikä pelaaja ite. Kisan järjestäjän näkökulmasta on aivan sama, pelaako 72 pelaajaa kaikki omissa luokissaan, tai yhdessä luokassa. Työmäärä on sama. Mutta pelaajalle asialla voi olla suuri merkitys. Jonkun on valitettavasti aina oltava viimeinen, mutta mitä pienemmät tasoerot, sitä parempi (mieli).

Miten sitten saada avoimeen osallistujia? Luontainen kehitys lienee ehkä paras: pelaajat saavat kokemusta ja ratingit nousee, ja siirtyvät sitä kautta sitten pro-luokkaan.

Tässä muutama ajatus näin pitkän viikon jälkeen perjantai-iltana. Keskustelu jatkuu.

Ps. Kyllähän sulla ratingit riittää EO Qualifyeriin, Antti, ei muuta ku haukkana tietokoneen äärellä vain 1.6. kun ilmoittautuminen aukeaa.
Diamond is a girl's best friend (but Fury aint' bad either)

Raaraa

 • Keskustelija
 • *
 • Viestejä: 243
  • Profiili
Vs: Kisoista ja järjestettävistä sarjoista.
« Vastaus #3 : Helmikuu 27, 2015, 23:38:40 ip »
Ps. Kyllähän sulla ratingit riittää EO Qualifyeriin, Antti, ei muuta ku haukkana tietokoneen äärellä vain 1.6. kun ilmoittautuminen aukeaa.

Enempi se onki tuo paikan saaminen varsinaiseen EO-tapahtumaan siellä dream big puolella. Pöljänä päivänä se on kaikki mahdollista. Ja Porissa asumisen hyvä puoli on se, et EO-kinkereihin on lyhyt matka kattomaan.Sarjoihin, pari hyvää linkkiä mistä voipi ihmetellä pelaajamääriä. http://pdga-europe.com/players/?class=A&gender=M&country=FI&bracket=5 Tuolta katsellen mm. MA1 pelaajia suomessa miespuolella -76-95 syntyneitä (ns. avointa ikäsarjaa) 34 kpl (ei mikään ihme, et MA1-sarja on vielä melko vähähenkinen, MA2 porukkaa n. sata ja MA3 porukkaa n. sata. tuohon kun lisää ne pari sataa joilla joko ei vielä ole ratinkia + kaikki B-lisenssiläiset, niin ei ihme ole, et Varsinkin MA3 sarjaa menee täyteen ja vauhdilla.
Vastaavasti avointa ikäluokkaa PRO luokituksella vastaavasti kokonaisuudessaan 89 kpl, 935+ ratingilla 74 kpl ja jos mietitään PDGA:n minimi-ratingsuositusta PRO-pelaajalle eli 970+, niin näitä Suomesta löytyy 34 kpl.

Toinen mielenkiintoinen asia on se, et vuodesta 2010 ei pro-luokituksella miesten avoimessa määrä ole juuri muuttunut ( http://www.pdga.com/players/stats?Year=2010&Class=P&Gender=M&Bracket=Open&Country=FI&StateProv=All   http://www.pdga.com/players/stats?Year=2014&Class=P&Gender=M&Bracket=Open&Country=FI&StateProv=All ). Tosin väittäisin et 2014 suomalaisten PRO-pelaajien rating oli keskimäärin korkeampi kuin 2010.

Samasta paikasta katsoen amatöörien määrä taas vuodesta 2010 räjähtänyt täysin käsiin ja jos miettii, että 10 vuotta sitten tuolta sivulta ei löydy yhtään amatööriä ( http://www.pdga.com/players/stats?Year=2005&Class=A&Gender=All&Bracket=All&Country=FI&StateProv=All  kaikki sarjat huomoiden) ja nyt amatööripelaajia (kaikki sarjat huomoiden) Suomessa on 695 ( http://pdga-europe.com/players/?class=A&country=FI ), niin siinä saa fribaväki silitellä päätään, jotain on oikein tehty.

Haaste onkin nyt sitten, että mitä noilla kaikilla amatööreillä tehdään? Nyky amatööriporukka kun kehittyy niin MA2- ja MA1-sarjan tarve lisääntyy, samalla myös avoimeen tulee uusia kun uudet Pajut, Koivut, Stoorit ja Parviaiset löytävät itsensä tuolta amatöörien massasta. Ja mikseipäs sieltä se seuraava Lizotten kaltainen rimpulakäsi tai McBethin tyyppinen kisajyrä voisi tuossa massassa majailla.

 ja miten sama kasvu saadaan naisten puolelle?
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 27, 2015, 23:41:54 ip kirjoittanut Raaraa »
"Kyllä siitä kolmosen tekee..."

kwi

 • Ofsilainen vuodesta -12
 • OFS jäsen
 • **
 • Viestejä: 790
  • Profiili
Vs: Kisoista ja järjestettävistä sarjoista.
« Vastaus #4 : Helmikuu 27, 2015, 23:51:35 ip »
Niin, mitä näillä kaikilla amatööreillä tekisi? Monelle frisbeegolf on harrastus, ja harva edes kilpailee ihan vakavissaan (joskus tosissaan, tosin). Kilpailemista nähdään harrastamisen suolana, ja tavoitteitahan on aina mukavaa olla. Uskoisin, että harva yli 30-vuotias tuore kilpailija enää siinä iässä lähtee tavoittelemaan Parviaisen, Eskelisen, Stoorin, Pajun, Koivun tai muun puulajikkeen tasoa ja kilpauraa. Nuoremmat voivat olla nälkäisempiä, ja heillähän tuo kehitys ja oppimiskäyrä tuntuu olevan hieman nopeampi kuin meillä ikälopuilla.

Uskon myös, että ihan luonnollinen kehitys johtaa siihen, että pro-pelaajia tulee pikkuhiljaa enemmän. Laji on edelleen kovasti kasvussa, ja eiköhän meidänkin seuran uusista lisenssipelaajista löydy tulevaisuuden parviaisia. Mikäli halutaan nopeuttaa pelaajien siirtymistä amatööriluokasta MPO:hon ehdottaisin, että MA1-luokka jätetään järjestämättä. Ja jos oikein rajuja halutaan olla, myös MA2 jätetään pois.

Lisäksi veikkaisin, että ollaan menossa suuntaan, jossa amatööreille ja pro-pelaajille järjestetään ihan omat kisat. Ehkä nyt Memorialissa nähtävällä kaavalla: useampi rata, am- ja pro-luokat eri radoilla eri päivinä.

Tavoitteita ja unelmia pitää olla. Enkä näe mitään esteitä sille, ettetkö sinä voisi olla yksi niistä pelaajista, joka nappaa EO-paikan Virpan karsinnassa. Vaan eiköhän vastus ole melko kova, kyllä meillä sen verran kovia pelaajia täältä kotikulmilta löytyy :)

Lisäys: Niin, ne (tai me) naiset. Noh, sen verran tiedän, että matalan kynnyksen kisojen ansiosta olemme saaneet Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalle ainakin neljä uutta lisenssipelaajaa tänä vuonna. Pikku hiljaa laji ja kilpaileminen kasvattaa suosiotaan myös naisten keskuudessa.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 27, 2015, 23:53:42 ip kirjoittanut kwi »
Diamond is a girl's best friend (but Fury aint' bad either)

Raaraa

 • Keskustelija
 • *
 • Viestejä: 243
  • Profiili
Vs: Kisoista ja järjestettävistä sarjoista.
« Vastaus #5 : Helmikuu 28, 2015, 11:21:53 ap »
Uskon myös, että ihan luonnollinen kehitys johtaa siihen, että pro-pelaajia tulee pikkuhiljaa enemmän. Laji on edelleen kovasti kasvussa, ja eiköhän meidänkin seuran uusista lisenssipelaajista löydy tulevaisuuden parviaisia. Mikäli halutaan nopeuttaa pelaajien siirtymistä amatööriluokasta MPO:hon ehdottaisin, että MA1-luokka jätetään järjestämättä. Ja jos oikein rajuja halutaan olla, myös MA2 jätetään pois.

Ei minustakaan tällä hetkellä hirveästi järkeä ole MA1-sarjaa mihinkään järjestää, mutta viiden vuoden päästä, kun tuo MA1 sakki mahdollisesti lisäänty? MA2 sarja taas ilman muuta mielestäni kannattaa, koska sitä sakkia on jo aika kovasti. Ainakin jos porukka sitä toivoo. Jotenkin ilmapiiri on aina ollut vähän sellainen, että jos satut Amatöörisarjan kilpailussa pärjäämään, niin ensimmäinen kommentti on, että "No niin, seuraavaksi sitten avoimeen, pois sieltä alemmasta sarjasta löysäilemästä". Onneksi tätä on vähemmän ja vähemmän ja porukka saa nykyään pelata omassa sarjassaan, osin sen vuoksi, että niitä nykyään myös järjestetään.

Lisäksi veikkaisin, että ollaan menossa suuntaan, jossa amatööreille ja pro-pelaajille järjestetään ihan omat kisat. Ehkä nyt Memorialissa nähtävällä kaavalla: useampi rata, am- ja pro-luokat eri radoilla eri päivinä.

Ehkä näin. Viime aikoina pitkälti erilliskisoihin ja eksklusiiviseen suuntaan on menty, ama-sm ja pro-sm erotettiin, tourit on erikseen. Kevään suosittu avajaiskisa after easter open pieneni kooltaan ja tilalle tuli ratingalaraja ensimmäiseen vaiheeseen ilmoittautumista (muuttuuko vielä?). Lisääntyykö tällainen Kankaanpäässä nyt tehtävä touhuilu?
Lisäksi pelaajamääriä, varsinkin avoimeen rajoittava asia, on myös se, että kisojen määrä on kasvanut aivan järjettömästi pelaajamäärien ohella. Tuon avoimen porukan vähyyden kanssa painitaan kaikkialla, oli Jyväskylässä kovasti tapetilla loppukesästä, kun paikalliset PRO-luokkalaiset harmittelivat MPO-luokan vähäistä osallistujamäärää Jyväskylän seudun erilliskisoissa.

Lisäys: Niin, ne (tai me) naiset. Noh, sen verran tiedän, että matalan kynnyksen kisojen ansiosta olemme saaneet Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalle ainakin neljä uutta lisenssipelaajaa tänä vuonna. Pikku hiljaa laji ja kilpaileminen kasvattaa suosiotaan myös naisten keskuudessa.
ISO PEUKKU!!!!


"Kyllä siitä kolmosen tekee..."

huhtajou

 • Senior grandblooper
 • OFS jäsen
 • **
 • Viestejä: 268
 • Nostobogey
  • Profiili
Vs: Kisoista ja järjestettävistä sarjoista.
« Vastaus #6 : Helmikuu 28, 2015, 12:17:12 ip »
En ihan noin syvällisesti osaa kisakokemukseni vähyyden vuoksi kantaa ottaa edellisten kommentoijien tavoin, joten peilaan tätä omaan tilanteeseen. Olen heittänyt 4 vuotta, kilpaillut puoli vuotta ja nyt lähtee ensimmäinen ratingkausi. Jos ihan ensimmäinen kisa (minun tapauksessa Honkimaan avoimet) päättyy aloittelijan osalta selkeään jumbotilaan avoimessa, voi kisaura olla siinä. Ja minä en ainakaan lähde kisoihin tienaamaan, siinä mielessä peukutan pyttypalkintoja.

Ainakin Oulun seudulla MA1/MPO ero on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta niin pieni, että sekin menee mielestäni Antin tavoin samaan sarjaan. Mutta kisakynnystä alennetaan selkeästi vasta-alkajille, jos tarjolla on sarja, jossa voi vaikka pärjätä. Eli rookiet heittämään pikkurahalla pokaaleista ja luodaan pro-tasolle isoa palkintopottia, jolloin nämä isokädetkin innostuu pelaamaan. Saadaan oikeasti tosikilpailusta innostuneet pelaamaan paljon laadukkaita kisoja ja samalla harrastajat kokeilemaan siipiään.
Team Griplock

vpt111

 • Keskustelija
 • *
 • Viestejä: 214
  • Profiili
Vs: Kisoista ja järjestettävistä sarjoista.
« Vastaus #7 : Helmikuu 28, 2015, 13:28:06 ip »
Uskon myös, että ihan luonnollinen kehitys johtaa siihen, että pro-pelaajia tulee pikkuhiljaa enemmän. Laji on edelleen kovasti kasvussa, ja eiköhän meidänkin seuran uusista lisenssipelaajista löydy tulevaisuuden parviaisia. Mikäli halutaan nopeuttaa pelaajien siirtymistä amatööriluokasta MPO:hon ehdottaisin, että MA1-luokka jätetään järjestämättä. Ja jos oikein rajuja halutaan olla, myös MA2 jätetään pois.

Ei sinne pakolla siirrytä, vasta sitten kun taidot riittää. Voi olla enemmän osanottajakato kuin MPO-sarjan pullotus jos MA1 ja M2 jätetään pois.

Ehdotus MPO-ukoille: Jalkautukaa tekemään opetustyötä seuroihin ja radoille kehittämään kanssaheittäjien taitoja. Saatte nopeammin itsellenne peliseuraa MPO-sarjaan kun heittotaidot kehittyvät kohisten ympäri Oulua. Auttaa varmasti paremmin kuin kotona internetin ääressä purnaaminen miksei porukka tule lihottamaan muutaman pelaajan palkintokassaa.

Tiwwaz

 • OFS jäsen
 • **
 • Viestejä: 119
  • Profiili
Vs: Kisoista ja järjestettävistä sarjoista.
« Vastaus #8 : Helmikuu 28, 2015, 14:08:33 ip »
Lainaus käyttäjältä: huhtajou
Ainakin Oulun seudulla MA1/MPO ero on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta niin pieni, että sekin menee mielestäni Antin tavoin samaan sarjaan. Mutta kisakynnystä alennetaan selkeästi vasta-alkajille, jos tarjolla on sarja, jossa voi vaikka pärjätä.

Tätä mieltä minäkin oon. Ainakin pienempien kilpailuiden osalta. Sarjat ois vähän niinkuin täysinaloittelija(MA3) ja vähän kokeneemmat(MPO). Ja näissä pienemmissä karkeloissa ei yleensä näy niitä yli 970 ratingin pelaajia. Ja kun sarjoissa on enemmän pelaajia niin useampi sija palkitaan. Tällöin 900 ratingin pelaajalla on hyvänä päivänä mahdollisuus päästä palkinnoille.

Tässä tapauksessa tietenkin on tärkeää se, että pystyy vaihtaamaan rahapalkinnon tuote palkinnoksi, ettei ama status katoa.

Diabolicum

 • Keittiön Kalifi
 • Keskustelija
 • *
 • Viestejä: 839
 • Häh ?
  • Profiili
  • toinen harrasteeni
Vs: Kisoista ja järjestettävistä sarjoista.
« Vastaus #9 : Helmikuu 28, 2015, 18:14:45 ip »
Itse pelaan hlökohtaisesti alimmassa sarjassa missä ratingi antaa myöten. Miksi lähteä joukon hännille avoimeen jos voi olla palkintosijoilla MA1 / MA2:ssa. Taatusti tekee enemmän jökylää pelaajan sipulille ja itseluottamukselle jos pärjää omassa "oikeassa" sarjassaan. Sitten vaan pykälää ylemmäs kun alkaa tuntua siltä, että sinne haluttaa. Mukavampaa se itselle on pelata semmosessa sarjassa jossa homma on heitosta parista kiinni ja meiningissä on oiekasti taistelun makua ku se että menee avoimeen ja on viiden viimesen joukossa pelais miten hyvää tai huonoa peliä tahansa.
Tämän takia me tarvitaan kisoja joissa on amamtööreille vähintään 2 eri luokkaa, mielellään kaikki kolme. Että porukat sais pelata itselleen sipivimmassa sarjassa.

No mitä tulee siihen, että "amatöörien rahoilla kustannetaan pro-luokkien palkinnot". Näinhän se on, enemmän tai vähemmän. Mua ei haittaa pelata Trophy Only-luokissa, jos niillä palkintorahoilla saadaan kisaan houkuteltua mukaan kovemma tason pelaajia enemmän. Eli saadaan sinne avoimen kärkeenki sitä tunkua ettei aina samat muutamat vie pottia kotiin. Ja se millä Pro-pelaajia saadaan houkuteltua on raha. Eli sen verran kovemmat palkintomassit, että alkaa kiinnostaan. Jos jonkin kisan tarkoitus on haalia seuralle rahaa kasaan, niin toivon että järjestäjä tämän selvästi ja reilusti ilmoittaa myös pelaajille. Siinä ei oo mitään vikaa jos homma on avointa, silloin mielelläni tuen moista toimintaa.

Se miten tämäkin keskustelu alkoi, mihin se johti jne jne. Niin eikö meidän Oululaisten tulis jo jokaisen kattua vähä peiliin ja miettiä miksi hitossa me suututaan aina ku tulee kritiikkiä ?
Me tehdään innolla asioita, sit tulee kritiikkiä, suututaan ja marttyyreinä sitte ollaan ja mökätellään ja kyräillään. Pois tuommonen ja enempi spiritillä eteenpäin, miksi käyttää energiaa ja loistavia voimavaroja tappeluun. Kisoja on 2015 niin jumalattomasti, että jokaiselle on jotain ja millään ei ehdi kaikkiin mihin haluais se on fakta. Kun tässä hommassa ei kuitenkaan pelaamalla itteensä kovin moni elätä, niin eikö keskityttäs enempi pelaamaan, pitämään hauskaa ja kisailemaan siellä radalla. ... Ei sen ulkopuolella ?

Terveisin Trilogymies Tolonen
Team Trilogy Finland
TeamLatitude64 Finland

huhtajou

 • Senior grandblooper
 • OFS jäsen
 • **
 • Viestejä: 268
 • Nostobogey
  • Profiili
Vs: Kisoista ja järjestettävistä sarjoista.
« Vastaus #10 : Maaliskuu 01, 2015, 11:35:21 ap »
Minä oon Mikko ihan samaa mieltä tuosta keskutelun avoimuudesta ja tarpeesta osata käsitellä rakentava kritiikki. Mutta pikkaisen näin some-kaudella tuntuu pelisilmä pettävän ja keskustelu "räjähtää" käyntiin vähän väärässä yhteydessä. Silloin yleinen palaute tosi monesti henkilöityy ja se kyllä yksinkertaisen kaverin silmin näyttää turhalta kitinältä.

Esimerkiksi onko oikea paikka keskustella kisoista ja niiden järjestämisestä yleisesti yksittäisen kisan yhteydessä? Tai onko fiksua jutella ratasuunnittelun osalta turvallisuuden tärkeydestä yksittäisen väyläkuvauksen tiimoilta? Ja vaikka kertoa oma mielipiteensä bäkkäriholarin olevan "ainoa oikea holari" sellaisessa ketjussa, jossa nuori jannu on just infonnu heittäneensä elämänsä ekan holarin, forella.

Keskustella pitää ja kaikki mielipiteet on tärkeitä. Joskus tulee kannatusta, joskus turpaan. Hyssyttelyllä mikään ei kehity. Pikkusen vaan mietitään ennen postausta, että onhan asiayhteys oikea eikä huolimattomuuttaan loukata syyttä ketään. Silloin on kaikilla kohta jääpuikko persiissä eikä keskustelu ole vilpitöntä ja reilua.
Team Griplock

Raaraa

 • Keskustelija
 • *
 • Viestejä: 243
  • Profiili
Vs: Kisoista ja järjestettävistä sarjoista.
« Vastaus #11 : Maaliskuu 01, 2015, 15:22:36 ip »
Itse pelaan hlökohtaisesti alimmassa sarjassa missä ratingi antaa myöten. Miksi lähteä joukon hännille avoimeen jos voi olla palkintosijoilla MA1 / MA2:ssa. Taatusti tekee enemmän jökylää pelaajan sipulille ja itseluottamukselle jos pärjää omassa "oikeassa" sarjassaan. Sitten vaan pykälää ylemmäs kun alkaa tuntua siltä, että sinne haluttaa. Mukavampaa se itselle on pelata semmosessa sarjassa jossa homma on heitosta parista kiinni ja meiningissä on oiekasti taistelun makua ku se että menee avoimeen ja on viiden viimesen joukossa pelais miten hyvää tai huonoa peliä tahansa.
Tämän takia me tarvitaan kisoja joissa on amamtööreille vähintään 2 eri luokkaa, mielellään kaikki kolme. Että porukat sais pelata itselleen sipivimmassa sarjassa.

Näinpä, itse näen myös mieluummin vaikka kuusi pienempää, tasaista 12-15 hengen sarjaa kuin 2-3 epätasaista 30-40 hengen sarjaa. Ja nyt siis puhun paikallisista erilliskisoista. Toki isommilla kisoilla on paikkansa.

No mitä tulee siihen, että "amatöörien rahoilla kustannetaan pro-luokkien palkinnot". Näinhän se on, enemmän tai vähemmän. Mua ei haittaa pelata Trophy Only-luokissa, jos niillä palkintorahoilla saadaan kisaan houkuteltua mukaan kovemma tason pelaajia enemmän. Eli saadaan sinne avoimen kärkeenki sitä tunkua ettei aina samat muutamat vie pottia kotiin. Ja se millä Pro-pelaajia saadaan houkuteltua on raha. Eli sen verran kovemmat palkintomassit, että alkaa kiinnostaan. Jos jonkin kisan tarkoitus on haalia seuralle rahaa kasaan, niin toivon että järjestäjä tämän selvästi ja reilusti ilmoittaa myös pelaajille. Siinä ei oo mitään vikaa jos homma on avointa, silloin mielelläni tuen moista toimintaa.

Jos puhutaan paikallisista erilliskisoista, ei mielestäni ole järkeä yrittää houkutella avointa sarjaa isoksi vain sen takia, että se olisi jotenkin itseisarvo. Ne on ainakin omasta mielestä juuri sitä amatööreille tehtävää kisaamista. Toki vaatii, että niitä kisoja on. Aika surullista oikeasti katsoa tällä hetkellä kisakalenterista Porin tilannetta, kalenterissa yksi kisa ja sekin PRO-tourin osakilpailu (tämä toivottavasti muuttuu).

Laajasti ajatellen Oulun seudun kisaamista jos miettii, niin tilanne on ainakin omassa mielessä melko mahtava. Ideaalitilanteena alueelle kuin alueelle näkisin jotain seuraavaa:
viikkokisat ja matalan kynnyksen kisat (kaikille ja varsinkin kisaamista aloitteleville) -> useat paikalliset erilliskisat (jo enempi kisanneille, mutta silti sille isolle massalle, amatööreille), näissä avoimen järjestäminen on enempi sitä ajatellen, että avoimen sarjalaisetkin paikallisesti pääsee kisaamaan -> isommat kisat alueella (esim. 1-2 kpl kaudessa), jotka pyritään saamaan tasoltaan isoiksi (isot avoimet luokat, koitetaan saada sitä kansallista kärkeä kisoihin), houkutteena joko raha tai muu (esim. eo-qualifier tod. näk. on täynnä, vaikka rahaa ei palkinnoksi tulekaan) -> Tourit -> isot kansalliset kisat 2-3 vuoden välein (Sm-Kisat, tulevat EM-kisat jne.).

Toisin sanoen Oulun seudulla on aika makea tilanne. Tuohon kun päälle vielä kaikki paikallinen muu kisaaminen ja aktiivisuus, niin on se frisbeegolfpääkaupungin leima ansaittu. Yritän lähinnä sanoa, ettei kaikkia paikallisesti järkättäviä kisoja (varsinkaan kun niitä on paljon) pidä tai edes kannata yrittää järkätä niin, että avoimessa on isosti porukkaa. Laji kuin laji, niin kyllä se paikallisesti tahtoo olla aina enempi divaritouhua ja tason noustessa myös mennään kansalliseksi. Erilliskisoja ajatellen se iso massa on kuitenkin amatööriporukkaa joka kisoissa käy. Ainakin vielä. Kovemman tason kaverit kiertää sitten kansallisesti (tai kansainvälisesti) isommat kisat.


Toinen mielenkiintoinen asia tällä kaudella tulee olemaan kisojen päällekkäisyys. Otetaan esim. Perämeri Open -viikonloppu. Samana viikonloppuna on PRO- ja AM1-tourin osakilpailut, sekä erilliskisat Vaasassa. Mielenkiintoista nähdä, miten porukka näihin jakaantuu... voisin kuvitella, että Vaasaan ei välttämättä hirveästi sitä kovatasoisinta porukkaa riitä.
"Kyllä siitä kolmosen tekee..."

kwi

 • Ofsilainen vuodesta -12
 • OFS jäsen
 • **
 • Viestejä: 790
  • Profiili
Vs: Kisoista ja järjestettävistä sarjoista.
« Vastaus #12 : Maaliskuu 01, 2015, 17:50:52 ip »
Paljon on tullut mielenkiintoisia asioita ja mietteitä esiin näissä kommenteissa. Kisanjärjestäjän näkökulmasta työmäärä on ihan sama luokkien määrästä riippumatta. Työmäärään vaikuttaa ennemminkin pelaajien määrä: montako maksua on tarkistettavana, tuloskorttia kirjoitettavana ja tulosta syötettävänä. Ainoa, mihin luokkien määrä oikeastaan vaikuttaa on palkintorahojen suuruuteen. Isossa luokassa kertyy enemmän massia jaettavaksi. Pienessä luokassa jaettavaa rahaa ei ole.

Kohta aukeaa ensimmäisen OFS:n järjestämän kisan ilmoittautuminen. Saa nähdä, miten luokkakoot jakautuvat. Tarjolla on Ainon päivän kisassa 7 luokkaa: 3 luokkaa naisille ja 4 miehille. Melko minimillä mennään miesten osalta, tarjolla kun on vain MJ1, MPO, MA2 ja MPM. Verrataanpa tämä esimerkiksi kesäkuussa järjestettävään Honkimaan kisaan, jossa miehille on tarjolla peräti 6 luokkaa.

Diamond is a girl's best friend (but Fury aint' bad either)

BlackJuju

 • OFS jäsen
 • **
 • Viestejä: 1108
  • Profiili
Vs: Kisoista ja järjestettävistä sarjoista.
« Vastaus #13 : Maaliskuu 02, 2015, 11:50:10 ap »
Mä oon tätä trophy-only hommaa miettinyt sillain että eikö se oo ihan sama jakaa se pokkaaaliraha vaikka lahjakorttina kun pokkaalina. Toki ymmärrän sen että MA-luokista voi tosiaan sitä rahaa siirtää avoimeen sarjaan, mutta ohan se naurettava lähtökohta et MA-luokat maksaa PRO-pelaajien palkinnot ja saa itse jotain tilipehööriä palkinnoksi.

kwi

 • Ofsilainen vuodesta -12
 • OFS jäsen
 • **
 • Viestejä: 790
  • Profiili
Vs: Kisoista ja järjestettävistä sarjoista.
« Vastaus #14 : Maaliskuu 02, 2015, 14:26:39 ip »
Minusta trophy only voisi olla perusteltua jos osallistumismaksu on matalampi kuin avoimissa luokissa, kisassa tarjotaan jotain erikoista (sponsoroituja palkintoja, pelaajapakettia, ilmaista naposteltavaa, muuta erikoista) ja kisan järjestelyt ovat hyvät. Eli toisin sanoen: jos kisakokemus kokonaisuutena on osallistumismaksun arvoinen.

Ja kaikille kiinnostuneille tiedoksi. OFS:n hallitus on keskustellut asiasta, ja tehneet asiassa periaatepäätöksen: kaikissa meidän kisoissa amatööriluokkissa palkintosijoille yltäviä palkitaan tavanomaisella tavalla. Trophy onlya ei ainakaan tälle kaudelle ole luvassa.
Diamond is a girl's best friend (but Fury aint' bad either)