18Oct/170

PDGA:lta tulossa uusi sääntökirja

Alla tulevat sääntömuutokset pähkinänkuoressa, liiton PDGA-maakoordinaattori Tapani Aulun suomentamina.

PDGA:n sääntökomitea on sitä mieltä, että vuoden 2018 sääntökirja on iso askel eteenpäin. Tätä versiota on työstetty pitkään, huomattavasti enemmän kuin aiempia. Sääntökirjaa on muokattu merkittävästi ja nämä muutokset on kerätty tähän tiivistelmään. Jos sinulla on kysymyksiä tai kommentteja, voit ottaa yhteyttä sääntökomiteaan PDGA:n verkkosivun lomakkeella.

Huom. myös Kilpailuoppaassa on runsaasti muutoksia, mutta SFL ei ole vielä päättänyt kaikkien muutosten tulkinnasta Suomessa. Lisäksi sääntökirjan käännöstyö on vielä kesken, joten alla mainitut termit voivat vielä muuttua.

Yleistä

Sääntökirjan rakenne on muutettu vastaamaan paremmin sitä järjestystä, jossa peli etenee. Nyt säännöt on helpompi löytää ja toisiinsa liittyvät säännöt on ryhmitelty yhteen. Harvinaisia tapauksia koskevat säännöt, kuten virheellinen peli, löytyvät sääntökirjan loppupuolelta.

Termien määritelmille ei ole omaa osiota, vaan ne määritellään kun niitä käytetään ensimmäisen kerran. Näin ei tarvitse sääntöä lukiessa selata kirjan alkuun määritelmän tarkistamiseksi. Kaikki määritellyt termit on lisäksi listattu kirjan lopussa ja niiden yhteyteen on listattu sääntö, jossa se määritellään.

Sääntökirja on muokattu helppolukuisemmaksi ja vähemmän muodolliseksi. Sanamuotoja ja rakenteita on kevennetty.

Toisiinsa liittyviä sääntöjä on ryhmitelty näihin uusiin osioihin: määritellyt reitit, määritellyt paikat, määritellyt alueet.

Sääntökirjaan on lisätty reikäpelin ja parifrisbeegolfin säännöt.

Kysymyksiä ja vastauksia on lisätty runsaasti ja vanhat on kirjoitettu ja järjestetty kokonaan uudelleen.

Uutta

Relief Area (Vapautusalue): Vapautusalue on kuten OB-alue, mutta sinne heittämisestä ei seuraa rangaistusta. Vapautusalueeksi voidaan merkitä alueita, jonne TD ei halua pelajaien menevän. Esimerkiksi alue jossa on suojeltuja kasveja tai kunnostus- tai rakennustöitä.

Hazard (Hasardi): Hasardi on alue, jonne heittämisestä tulee rangaistus, mutta peliä jatketaan sieltä missä kiekko on.

Sääntökirjaan on lisätty myös uusi mahdollinen OB-sääntö: voit jatkaa peliä siitä kohdasta pelialueelta, joka on lähinnä sitä paikkaa missä kiekko on. Tämä on mahdollinen vain TD:n erikseen määrittämissä paikoissa. (Vastaa golfin lateral hazardia eli sivuvesiestettä)

Merkittävät sääntömuutokset

Heittopaikka eli lie on nyt suorakaiteen muotoinen alue, jonka leveys on 20 cm ja pituus 30 cm. Alueen keskilinja on merkauskiekon keskilinjalla ja alue on heti merkkauskiekon takana.

Uusi lie.

Pienemmät sääntömuutokset

Jos heitto ei muuta pelaajan heittopaikkaa (esimerkiksi jos saariväylällä ei osu saareen), heittäjä heittää heti perään uudestaan, ennen muita pelaajia.

Asentovirheen jälkeen heittoa ei uusita.

Ensimmäisestä asentovirheestä ei anneta varoitusta.

Tilapäisen esteen helpotus ei ole enää 5 m, vaan pelilinjalla saa mennä taaksepäin niin pitkälle, kuin tarvitsee että pääsee heittämään.

Pelaaja voi ottaa helpotuksen pelinjalla taaksepäin niin pitkälle kuin haluaa kun merkitsee heittopaikkaa OB:n tai kahden metrin säännön rangaistuksen jälkeen.

Pelaaja voi hylätä heiton yhdellä rangaistusheitolla (mahdolliset muut rangaistukset mitätöityvät). Hylätyn heiton sääntö korvaa valinnaisen uusintaheiton säännön.

Mandosääntöjä on selkiytetty siten että mandoilla on vain "väärä puoli", jonka ylittämisestä seuraa rangaistus. (Tuplamandoilla on kaksi väärää puolta, eli yksi molemmilla mandoilla).

Muut kuin pelattavan väylän väylämaalit lasketaan 2 metrin säännön alaisiksi.

Jos OB-alueelle on määritetty drop zone, voi TD antaa luvan siirtyä suoraan sinne kahdella rangaistusheitolla. Eli esimerkiksi vesialueen yli ei tarvitse yrittää heittää, mikäli TD antaa tämän luvan.

Saat aina vähintään 1 m helpotuksen kaikista OB-linjoista (kattaa myös OB:n kulman ja muut erikoistilanteet)

Väylän loppuun pelaamisen sääntöä on yksinkertaistettu. Kiekon tulee mennä koriin oikein ja jäädä korin kannattelemaksi.

Harjoitusheittosääntöä on tarkennettu. Alle viiden metrin heitto jonka tarkoitus on palauttaa kiekko bägiin tai pelaajalle, ei ole harjoitusheitto.

Heittäjän luvalla heittoon puuttumisen sääntö (vanha sääntö 804.03.G) on poistettu.

Oman heiton tahattomasta estämisestä seuraa yksi rangaistusheitto. (Esimerkiksi jos puttisi rollaa takaisin ja osuu omaan bägiisi). Kuten ennenkin, tahallisesta oman tai toisen pelaajan heiton estämisestä seuraa kaksi rangaistusheittoa.

Voit siirtää kiekkoa, joka sinun lielläsi tai sen takana.

Pelaaja, joka ei ole paikalla ajoissa saa väylältä tulokseksi par+4.

Pelaajalle, joka aloittaa väärältä väylältä ja/tai väärässä ryhmässä merkitään kaksi rangaistusheittoa.

Virallisen toimitsijan koe

Uudet säännöt tietenkin tarkoittavat, että tarvitaan myös uusi virallisen toimitsijan koe. Jos oma kokeesi on nyt voimassa, se jatkuu normaalisti voimassaoloajan loppuun asti. Eli nyt ei vaadita uusintakokeita niiltä, joilla koe on voimassa, eikä uusi koe ole vielä valmis.

Nykyinen sääntökirja on voimassa vuoden 2017 loppuun asti ja uudet säännöt astuvat voimaan 1.1.2018.

new-rules-and-competition-manual-cover-photo