Oulun Frisbeeseura ry

19Jun/171

Parifrisbeegolfin SM-pronssia ofsille

Oulun frisbeeseuran Ilkka "Illi" Silkamo ja Jouni Huhtamäki (jotka keksivät itselleen nimen Team Griplock) edustivat seuraa menestyksekkäästi viikonloppuna Kuopiossa ja Siilinjärvellä järjestettävissä parifrisbeegolfin SM-kilpailuissa. Kaksipäiväisessä kilpailussa pelattiin kolme kierrosta: lauantaina tough shot (TS) Puijossa, best shot (BS) Tarinalaaksossa ja sunnuntaina finaalit alternate shotilla (AS) jälleen Puijossa.

Tough shotissa molemmat pelaajat heittävät aloitusheiton. Ryhmän toinen pari määrää, kumman heittäjän kiekosta peli jatkuu. Molemmat pelaajat jatkavat samasta paikasta. Reikä on pelattu loppuun, kun jompikumpi pelaajista saa kiekon koriin. Best shot on päinvastainen, eli molemmat pelaajat heittävät aloitusheiton ja pari saa itse valita, kummasta kiekosta jatkavat. Näin jatketaan kunnes jompikumpi pelaajista saa kiekon koriin. Alternate shotissa vuorotellaan, ja pari ilmoittaa ennen kierroksen alkua, kumpi pelaajista heittää aloitusheiton. Aloitusheiton jälkeen parin pelaajat heittävät vuorotellen, kunnes reikä on pelattu loppuun. Seuraavan väylän aloittaa se pelaaja, joka ei edellisellä väylällä putannut koriin.

Ilkka (vasemmalla) ja Jouni valmiina treeneihin.

Ilkka (vasemmalla) ja Jouni valmiina treeneihin.

Jouni ja Ilkka matkustivat jo torstaina pelipaikoille, tarkoituksena käyttää koko perjantai treeneihin. Treenit aloitettiin perjantaina aamupäivästä Tarinalaaksosta, joka oli ratana Jounille entuudestaan tuttu, mutta Illille muutamaa alkuväylää lukuunottamatta vieras.

- Huomioita radasta oli, että väylät ovat pitkiä ja väylillä on todella tärkeää pysyä. Ei erikoista pelikirjaa mihinkään, tämä ratahan pelataan best shottina, ja todettiin että voidaan jopa onnistua tällä radalla! Muutama suht täsmällinen kiekkovalinta päätettiin tiettyihin väyliin sekä kalibroitiin heittomittoja, toteaa Jouni.

Kuten myöhemmin saimme huomata, herrat todellakin onnistuivat Tarinassa ja best shotissa. Mutta jatketaan vielä perjantaita eteenpäin. Iltpäivällä treenit jatkuivat Puijon radalla Kuopiossa.

Puijon rata on loistokunnossa, melko paljon on vain tuota valkoista tikkua pystyssä...

Puijon rata on loistokunnossa, melko paljon on vain tuota valkoista tikkua pystyssä...

- Rata jakaantuu kolmenlaisiin väyliin: osa väylistä ovat selkeitä siivutuskenttiä, saa heittää todella lujaa. Osa taas teknisesti tarkkoja, yleensä avoimella. Kolmas väylämalli oli ahdas metsäränni, jossa puuosumat näyttelevät todella isoa osaa. Outtia on karmean paljon, mutta se on suurimmaksi osaksi aika reilua, eikä tee tiukkaa kurkkua. Erikoishuomiona oli, että todella moni kori sijaitsi sellaisessa paikassa, että heti korin takaa lähtee rinne laskemaan ja alhaalla odottaa ob. Pyrittiin välttämään kiekkovalintoja, mutta päätös seiftaamisesta kyti takaraivossa huomiselle tough shot rundille, kertoo Jouni treenien jälkeisistä fiiliksistä.

Kisat alkoivat lauantaina MPM-luokan osalta tough shotilla  Puijossa ja meidän parimme lähtevät liikkeelle pitkältä par-neloselta. Ehkä hyvä juttu, että hankalin pelimuoto saadaan heti alta pois?

- Seiftihysset kenttään, kakkosella lähärit varmalle puolelle. Huonompi lähäreistä painuu metsään, sieltä ei pirkkoa putata. Nostonelonen ja kisat avattu par-tuloksella. Ei tämä tough nyt niin tough olekaan, kertailee Jouni avausväylän tunnelmia.

19263990_1057499194350430_349713495_o

Tällaisilla lähäreillä vaikeatkin väylät tuntuvat helpolta.

Valitettavasti tuo hyvä par-vire ei ihan jatkunut, vaan pelimuoto näyttää kyntensä ja tuloskortti täyttyy bogeilla. Harmillista! Parille sattuu vielä mandovirhe väylällä 18, josta seurauksena tuloskorttiin kirjataan peräti tuplabogi. Tämän jälkeen päästään kutienkin tasaisempaan maastoon, jossa ongelmana ovat ainoastaan valkoiset ob-tikut, joiden väärällä puolella Illi ja Jouni käyvät muutamaan otteeseen. Mutta sen jälkeen helpottaa:

- Saavutaan väylälle #4, ennakkoon yksi pahimmista väylistä. Karmeaan vastamäkeen heitettävä antsa, jossa elintärkeää olisi saada avaus ylös asti, jotta pääsee jatkamaan hyvin. Outtia on alussa heti rinteen alla ja väylän molemmin puolin tiheää kuusikkoa. Vastustajan ensimmäinen heittäjä painaa loistavan avauksen pitkälle ylös. Toisen heittäjän kohdalla pelimuoto muistuttaa taas itsestään. Heitto lähtee liikaa sisämutkasta, ottaa puihin ja kiekko putoaa outtiin. Illin kanssa vilkaistaan toisia ja ilmeet kertoo, että nyt leivotaan kiekkoa taivaalle Pohjolan raivolla. Minä avaan antsalla, Illi forella ja molempien avaukset nousevat ihan mäen päälle asti tasaiselle. Varma par, pirkkoakin päästään kokeilemaan. Pelataan par, vastustaja ottaa triplan, kertoo Jouni.

- Tästä lähtee meidän peli käyntiin, par seuraa toistaan ja loppurundista ollaan monta kertaa puttaamassa pirkkoakin kympin rajoilta. Petolliset greenit ja outtilinjat vaikuttavat putteihin eikä saada yhtään sisään. Kierros päättyy meidän osalta karuun +8 tulokseen, jolla ollaan omassa sarjassa vasta sijalla 11. Nyt loppuu seiftailu ja on pakko hyökätä, kärkeen jää heti 10 heittoa eroa.

Lounastauon jälkeen kisat jatkuvat Tarinalaakson radalla best shotin muodossa, ja Jounin ja Illin lähtöväylä on sijoituksen perusteella väylä nro 10, 132 m "puinen siivuttelu metsän siimeksessä", Jounin kuvauksen mukaan. Helppoa paria on tarjolla, ja siitähän se sitten lähteekin rullaamaan. Pirkkoa pirkon perään, tai siltähän tuo tuloskortti ainakin näyttää! Tapahtuiko best shotin aikana mitään erityisen mainittavaa?

- Tullaan väylälle #14, lyhyehkö (80m) hysse ahtaassa tilassa. Me avaamme molemmat väylästä vasempaan, puiden välistä liu’utaan kuitenkin molempien kiekoilla rinkiin, kertoo Jouni.

Illi avaamassa Tarinalaakson #8.

Illi avaamassa Tarinalaakson #8.

Tuloskortti onkin kaunista luettavaa tämän jälkeen! Miehet kertovatkin, että tästä iksi "mentaalinen sotatila" päälle ja ja seuraavat väylät menivät kuin hurmoksessa. Pitkää tai lyhyttä, kapeaa tai tiukkaa, tuoloskortti näyttää pelkkää pirkkoa! Myös Tarinalaakson kenties tunnetuin väylä, 351m pitkä par5, eli väylä #17. Sillä väylällä Illi pääsi näyttämään forensa mahdin, ja kahden heiton jälkeen pari on tasan satasen merkin kohdalla. Joten jos mietitte, miten pitkälle tuo Silkamo oikein heittää forella, vastaus on noin 125,5 m. Sen jälkeen Jounilla oli helppo työ upsitella rinkiin taimikon yli, ja jälleen yksi pirkko korttiin!

Tarinalaakson lisäväylä A.

Tarinalaakson lisäväylä A.

Yllä olevan kuvan väylästä on hassu tarina tarjolla. Jouni avasi Jackalille nostolle, ja koska kyseessä oli Tarinalaakso ja pelimuotona BS, Illille jäi tehtäväksi kokeilla holaria. Kiekko meni vain puoli metriä korin ohi. Vastustajat sen sijaan jäivät tuohon alas, ja Jouni ei edes muista, saivatko he kolmosta, mutta meidän parille siis helppo nosto kakkonen.

Ei kierros silti ihan unelman lailla sujunut, kuten Jouni kertoo seuraavaksi:

- Yhden ainoan väylän otan vähän seiftimmin jostain kumman syystä, haluan pelata sen upsilla vaikka tiedän sen jäävän reilun kympin vajaaksi. Upsi haluttuun kohtaan ja Illi leipoo unelmasiivun bäkkärillä. Kiekko ländää korin viereen ja lasketaan se jo nostopirkoksi. Etiäinen seiftistä realisoituu, kun tullaan korille. Illin kiekko on skipannut korin viereisen rinteen piiiiitkälle alas. Sieltä olisi karmeaa jatkaa. Putataan ohi ja par korttiin. Pitkä puhallus ja pirkkojunan kyytiin taas seuraavalta väylältä.

Ilkka Tarinalaakson treeneissä pitkällä putilla.

Ilkka Tarinalaakson lisäväylä C:llä pitkällä putilla treenikierroksella. Kisassa oltiin onneksi nostolla tällä(kin) väylällä.

Pirkkojahan tuli tosiaan yhteensä 15 kappaletta, eikä yhtään bogia, joita tosiaan harvemmin nähdään korteissa tämän tason best shoteissa. Tulos -15 oli päivän toiseksi paras MPM-luokassa, ja kuten Illi huomautti, heiton verran paremmin kuin yksi maamme kovimman MPM-kaksikon tulos. Herrat Ville Piippo ja Marko Hämäläinen pelasivat nimittäin best shotin "vain" tuloksella -14.

Tulos -15 nostaakin herroja korkealle tulosluettelossa, ja sunnuntaina finaalikierrokselle lähdetään kolmossijalta, heiton etumatkalla seuraaviin. Kärkikaksikko karkasi jo, menkööt menojaan!

Puijon väylä 1.

Puijon väylä 1.

Kisat jatkuvat Jounin ja Illin osalta sunnuntaina klo 9:00, ja sävelet ovat selvät: Illi vastaa alternate-kierroksen ensimmäisestä heitosta. Puijon ykkösväylällä outti on nimittäin vasemmalla, ja Illin vahva fore on siis turvallisin vaihtoehto avausheitoksi. Jännittikö sinua, Illi?

- Jännitti, eikä voinut Jounia jännittää enemmän kuin minua. Pulssi oli heiton aikana varmasti 200, vaikka sen heiton piti olla minulle iisi... Siinä olisi voinut käydä tiimin nimen mukaisesti, mutta tulikin hyvä siivu.

Jännityksestä huolimatta avaus oli siis hieno, ja Jouni pääsee hatkamaan keskeltä väylää noin 100m korista. Annamme Jounin kertoa, miten siinä kävi:

- Outtia on joka puolella, turvallisin paikka on vasen reuna. Sitä kohti vedän upsilla triplaäksän todella lujaa, mutta heitto nousee korkealle. Pitkä liuku liikaa oikealle ja kiekko karkaa 20m ennen koria outtiin. Vastus leipoo ulos samasta kohdasta. Bogia pukkaa, Illi päättää kuitenkin kokeilla. Hyppyputilla Pure liikkeelle ja niinhän se kiekko kilahtaa mukiin. Par lappuun ja taistelu on alkanut.

Upsittelua Puijossa.

Upsittelua Puijossa väylällä 7.

Alun kahden parin jälkeen tulee vähän epätasaisempi jakso: tuloskorttiin kirjataan bogi, pirkko ja ikävä tuplabogi! No ei kait siinä, onneksi herrat pitävät päänsä kylmänä, ja nakuttavat korttiin neljä paria lisää, ja heti perään pirkko väylältä 10.

- Väylän #12 jälkeen ollaan tilanteessa, että vastustaja on ajanut meidät kiinni ja ollaan tasoissa. Tilanne ei ole silloin tiedossa, vaan oletetaan molemmat olevamme reilusti alakynnessä. Väylään #13 otetaan vielä bogi kaverin kolmosta vastaan ja niin ollaan takaa-ajajia, muistelee Jouni eilisiä fiiliksiä.

- Tullaan tässä tilanteessa väylälle #15, erittäin ahdas mandolla höystetty hysseväylä. Vastustajan kiekko osuu puihin ja jää reiluun kymppiin puiden taakse. Meillä minun avaukseni osuu tällä kertaa täydellisesti ränniin ja väylä on selätetty! Illi käy nostamassa pirkon kuppiin ja tilanne on taas tasan. Seuraava väylä on liian pitkä pirkotettavaksi kummallekaan, joten 2 väylää jäljellä ja tilanne tasan, Jouni kertoo jännittävästä tilanteesta.

Kysyimme, tiesivätkö Illi ja Jouni sijoituksensa vielä tässä vaiheessa? Eivät tienneet, vaan luulivat tippuneensa sijoille 6-9 ja olevan reilusti mitalisijoista jääneenä. Peli ei silti ollut paineetonta, vaan hyökkäysmoodi oli päällä.

Puijossa hyökkääminen voi olla vaarallista, sen verran paljon on valkoisia keppejä lyöty maastoon.

Puijossa hyökkääminen voi olla vaarallista, sen verran paljon on valkoisia keppejä lyöty maastoon.

Seuraavana on vuorossa väylä 17, ja Illi on avausvuorossa. Jounin rukoiluista huolimatta heitto ei osu metsäränniin, vaan Ilkan Beast osuu ensimmäiseen puuhun ja vielä on siis matkaa jäljellä korille. Ja kaikesta pahin on se, että vastustajapari onnistuu heittämään täydellisen s-linjan aivan korin viereen! Miten tästä selvitään? No Jounin tuntien, upsilla tietysti!

- Edessäni on vain helvetisti puita ja jossain siellä takana mäen päällä korikin. Bäkkäriä ei pysty heittämään, fore minulta olisi itsemurha meille. Upsin pystyn heittämään, mutta linja on korin oikealle puolelle. Pitäisi hallita paremmin sormiupsi. Kaivan XXX:n repusta ja joudun luottamaan kiekon pitkään kaareen vasemmalle peukku-upsissa. Jos saan heitettyä kiekon niin, että se pysyy matalana ja osuu kesken kieppinsä korin edessä rinteeseen, se voi jäädä korille. Heitto on täydellinen, kiekko on reilu metrin korista ja ollaan taas vain se yksi heitto jäljessä, Jouni kertoo. Nyt sattui siis täydellinen suoritus juuri oikeaan paikkaan, mutta vielä on matkaa podiumille.

Puijon väylä #9: mando suoritettu, ja helppo par korttiin.

Puijon väylä #9: mando suoritettu, ja helppo par korttiin.

Tähän ollaan tultu, viimeinen väylä ja heiton matka pysteille. Lisäksi väylän 18 tiillä parille kerrottiin, että par riittää heille neljän sakkiin. Puijon väylä 18 on erittäin haastava, väylän alussa heitetään metsästä ulos mandoportin läpi ja sitten jyrkkä käännös oikeaan rinnettä ylös. Päällä käännös taas vasempaan, jossa kori sijaitsee taskussa. Mandoportin jälkeinen osuus väylästä rakennettu outtilinjalla.

- Kaveri avaa ensin ja kuten arvata saattoi, vetää hienon seiftiavarin Buzzzilla keskeltä porttia ulos ja keskelle väylää. Minä nappaan työkaluksi Moonshine Sparkin ja mellakka osuu sekin porttiin, nousten vielä rinnettä ylöspäin 15m lähemmäs koria kuin vastuksilla. Hyvinkään pojat tekevät kohtalokkaan virheen ja n. 85m lähäri ylämäkeen matkustaa takaouttiin, Jouni kertoo, ja jatkaa: Nyt Illi stna, pysy sisällä. Pysy sisällä! No tottakai se pysyy, kiekko vaan jää pelottavan kauas korista.

Mittauksen jälkeen selviää, että vastustajien kiekko on 11 metrin päässä korista, Ilkan ja Jounin on puoli metriä lähempänä, 10,5 metrin päässä. Näin saatiin siis puttausjärjestys selvitettyä. Vastustajat puttaavat ensimmäisenä, ja putti ei mene. Heille on siis tulossa vitonen korttiin. Nyt on Ilkalla ja Jounilla mahdollisuus, mutta matkassa on muutama muuttuja. Korin takana on ob-linja, ja selän takana runsaspäinen yleisö tuomassa hieman lisäpainetta.

- Kaikki yleisössä tietävät tilanteen, koska jokaisella on kännykkä kädessään ja oletettavasti Metrixin scoret auki. Illin kanssa nopea palaveri, sanoja ei paljon tarvita. Seifti alle ja oltaisiin sudareissa pronssista. Tai sitten runitetaan, osumalla podiumille ja kämmillä maitojunaan. Illi antaa nyökkäämällä suostumuksen, nyt yritetään, Jouni kertoo hetkistä ennen sitä viimeistä puttia. Tosin, eipä Jouni vielä silloin tiennyt sen jäävän kisan viimeiseksi.

-  Kun valmistaudun puttiin, kaikki hiljenee, Jouni jatkaa. Paitsi se saakutan tuuli. Silmissä näkyy vain kori, yritän painaa outtilinjat ja kaiken muun mielestä. Päätös putista on tehty, korkea roikku, johon laitan aluksi antsaa ja annan putin korkealla ässätä hieman. Kun putti lähtee kädestä, niin kaikki pysähtyy. Elintoiminnotkin. Vaikkei aika paria sekuntia pidempi olekaan tuntuu kuin olisin vartin jo seurannut hidastettuna kiekkoa. Feidi näyttää vielä kiekon korin edestä ja vähän vasemmalta ohi, mutta kiekko jaksaa juuri ja juuri ketjuihin saakka ja putoaa korin pohjalle.

Se on siinä, putti on korissa, pronssi on varmistettu ja podium odottaa!

- Kaikki jännite purkautuu kerralla, mutta erikoisella tavalla. En huuda, en tuuleta, en hypi. Eikä niitä tee Illikään. Hymyillään vain, nauretaan kun käydään onnittelemassa toisiamme. Vasta väylältä poistuessa tajuan kuinka paljon ihmisiä olikaan ihan selän takana tilannetta seuraamassa. Perkeleen perkele, ollaan SM-mitalisteja, sanoo Jouni.

Illi, miltä sinusta tuntui seurata vierestä, kun ratkaisun kädet ovat parisi käsissä? Pystyitkö edes katsomaan?

- Aluksi olin kääntyny toisinpäin mut, kun suorituksessa kesti niin kauan niin katsoin kyllä. Luotin kyllä siihen puttiin ku se niin itsevarmasti aiko yrittää. Sanoin kyllä, että ota nuo tuulenpuuskat huomioon, kun rajusti meinas tuulla, kertoo Illi.

Melko mielenkiintoinen yksityiskohta muuten on, että juuri putti on ollut Jounin heikoin kohta koko alkukauden, ja nyt tuli yksi onnistunut putti oikeassa paikassa.

Tällaisilla ränneillä tarvitaan välissä forea, välissä upsia.

Tällaisilla ränneillä tarvitaan välissä forea, välissä upsia - eli monipuolisuudesta on hyötyä.

Tuon putin lisäksi, mikähän nosti herroja näin korkealle tulosluettelossa? Ratingin mukaan he olivat sijalla 6, kierrosten jälkeen sijalla 3. Ehkä osasyy on se, että he keskenään taitavat oikeastaan kaikki keksityt (ja varmasti vielä keksimättömätkin) heittotyylit: Illillä on vahva fore, Jouni on varsinainen upsitaituri, molemmat osaavat lisäksi heittää bäkkäriä, ja putata, kuten tuli todistettua! Kaiken lisäksi herrat tuntevat toisensa läpikotaisin ja heillä pelaa jopa sanaton kommunikaatio tarvittaessa. On varmasti mukavaa pelata tutun kaverin kanssa, jonka heitot tuntee lähes paremmin kuin omansa? "En minä olisi edes muiden kanssa lähtenyt", toteaa Jouni.

- Jounin ideahan nuo SM-kisat olivat, ja muutamia kertoja se kyseli, että lähdetäänkö? En olisi itse kyllä muuten uskaltanu, tai edes saanut ideaa lähteä. Niin tuttu kaverihan se on, että oli helppo lähteä, sanoo Illi.

Oliko tuosta vahvasta kaverisuhteesta ja toisen tuntemisesta mitään selkeää hyötyä kisan aikana?

- Kyllä! Tunnetaan toisemme jopa niin, että reilusti valehtelin Illille Tarinan best shotissa oman avaukseni tuloksesta yhdellä väylällä, koska tiesin Illin heittävän paremmin kun luottaa ensimmäiseen avaukseen. En ilkeyttäni, en oman etuni nimissä vaan joukkueen edun nimissä. Sanomattakin lienee selvää, että lopputulemana Illi avaa ränniväylän nostolle ja pörö lappuun. Minun kiekolta oltais pelattu bogi, Jouni kertoo.

Palkintojenjaossa ei vielä kovin leveästi hymyillä.

Palkintojenjaossa ei vielä kovin leveästi hymyillä.

Yö on nyt nukuttu, joko SM-mitali alkaa tuntua todelliselta?

- Pikkuhiljaa, etenkin kun onnitteluita satelee pitkin Suomea, kertoo Jouni.

Entäs miten ensi vuosi, lähdettekö kirkastamaan mitalinne?

- Saa nähdä, siitä ei olla puhuttu vielä mitään. Ensiksi pitää saada Illi ylipuhuttua Hyvinkään SM-kisoihin, Jouni sanoo.

Jää siis nähtäväksi, miten tarina jatkuu.

Oulun frisbeeseuralla on nyt kaksi tuoretta SM-mitalistia, ja jos haluat käydä onnittelemassa heitä, kahvipannu on kuumana Powergripin myymälässä klo 16 alkaen.

Kyllä nyt passaa hymyillä, kun pysti on kourassa.

Kyllä nyt passaa hymyillä, kun pysti on kourassa.

Kommentit (1) Paluuviitteet (0)
  1. Onnittelut vielä täältäkin kautta!
    Todella hyvin kerrottu kisan eteneminen.
    Mahtava suoritus!


Leave a comment

Ei paluuviitteitä vielä.