4May/170

Toppilan väliaikaisesta radasta

Päivitystä Toppilan ratatilanteeseen.

Kesärata laitetaan pystyyn heti kun korit jalkoineen pystytään siirtämään. Talkoot pidetään näillä näkymin ensi viikolla. Tiedotamme niistä heti kun ajankohta varmistuu.

Tulevat uudet ja muutetut väylät ovat aiheuttaneet paljon keskustelua, joten seuraavaksi hieman selvennystä muutamaan asiaan.

• Kyseessä on Ranta-Toppilan läjityksistä johtuva väliaikainen layout, joka on käytössä kesän 2017 ja mahdollisesti ainakin osittain kesän 2018.
  • Kun läjityksen alle jääneen alueen kohtalo selviää, niin päästään toivon mukaan suunnittelemaan tulevaa kiinteää layoutia.
  • Tulevan layoutin osalta toiveissa on, että kaupunki tilaa suunnittelutyön sitä työkseen tekevältä taholta, joka esittelee ehdotuksen, jota seurat voivat vielä tarkastella ennen lopullista toteuttamista.
  • Kaupungilla on viimeinen sana siitä mitä muutoksia radalle saadaan tehdä ja mitä alueita voidaan käyttää (ja millä tavoin).
  • Väliaikaisen suunnitelman tärkein tavoite oli säilyttää Toppilan rata 18 väyläisenä tämän siirtymäajan yli.
  • Ehdotus toimitettiin kaupungille helmikuussa ja kaupunki hyväksyi sen muutamilla muutoksilla palaverissa huhtikuussa.
  • Mahdolliset muutokset täytyy hyväksyttää kaupungilla, joten muutosehdotuksia on tarkasteltu hyvin kriittisesti ja niitä tehdään vain, jos löytyy selkeä turvallisuusriski.

Sitten vielä uusista väylistä.

• Vanhalla kolmosväylällä ojan ylittävältä sillalta kulkijat muodostivat riskin. Uusi kolmosväylä on EM-kisoista tuttu väylä lyhennettynä. Eli koria tuodaan noin 10 metriä pois tieltä päin ja tiestä tulee ob-aluetta.
  • Nelosväylällä ei ole kunnon näkyvyyttä harjun taakse ja mikäli avaus jää alas ojan tienoille, joutuu toisen heiton heittämään sokkona. Tästä syystä tälle väylälle kaavaillaan vielä muutosta.
  • Mikäli katsotaan, että uudet 3-4 väylät eivät toimi, voidaan tulevaisuudessa palata vanhaan sillä poikkeuksella, että kolmosväylää voidaan joutua lyhentämään.
  • Vanhat 17 ja 18 tulevat uuteen kiertoon väylinä 8 (18) ja 9 (17). Vanhan 18 väylän, eli uuden kasiväylän koria joudutaan siirtämään noin 10 metriä tieltä poispäin. Kaupunki oli saanut tästä paljon palautetta, että katvealue alhaalla on vaarallinen. Saimme kuitenkin neuvoteltua väylälle jatkoa pienellä korin siirrolla.
  • Vanhalle ysiväylälle (uusi 11) tulee mando, jonka tarkoitus on estää niin sanottua oikoreittiä pelaaminen. Se suojaa myös ylös polun viereen tulevaa tiitä ja polulla kulkijoita. Tämän moni on kokenut jollain tapaa vaaralliseksi, mutta mikäli kokee että heitto saattaa päättyä uudelle 15 tiille tai tielle, pitää se spotata ihan samalla tavalla kuin ennenkin. Lisäksi 15 tiillä olevat heittäjät voivat varoittaa polkua pitkin tulevista kulkijoista.
  • Uusi 14 väylä pelataan em-kisatiiltä. Korin takana oleva tie ja takana olevat alueet ovat ob. Tässä heittäjien pitää ottaa huomioon rannassa oleva makkaranpaistopaikka. Heitto sinne voi olla epäonnistuessaan mahdollinen, vaikkakin epätodennäköinen. Pidempää väylää tähän ei saatu tehdä kiinteänä.
  • Uusi 15 väylä pelataan harjulta pienen laakson yli toiselle harjulle.
  • Uusi 16 väylä on lyhyt saariväylä hieman vanhan 12 väylän hengessä.
  • Uusi 17 väylä pelataan metsiköstä ulos vanhan 16 väylän mutkan tienoille.
  • Uusi 18 väylä pelataan suunnilleen em-kisojen 18 väylän korin kohdalle. Tiipaikka on metsän reunassa niin, että näkyvyys on riittävä kaikkiin suuntiin, mutta estää suoran heittämisen oikealle harjun taakse pimentoon. Tässä varmasti sanomattakin selvää, että väistetään tiellä kulkijoita.

Omalta osalta pahoittelen niukkaa tiedottamista, mikä menee täysin omaan piikkiini. Toivon kuitenkin käyttäjiltä hieman malttia ja ymmärrystä. Yritetään pärjätä tämä siirtymäaika näillä väylillä turvallisesti ja muut puiston käyttäjät huomioon ottaen. Tehdään muutoksia, jos turvallisuus sitä vaatii ja kaupunki hyväksyy ne. Toimitaan esimerkillisesti ja näytetään kaupungille, että frisbeegolfarit kuuluvat Meri-Toppilaan.

Terveisin,

Toni Kariniemi, pj
Oulun frisbeeseura ry

Alustava karttaluonnos, jonka pohjalta keskustelut kaupungin kanssa käytiin.