4Apr/170

Henrik Koskela Team ASL Prodigyyn

henrik-koskela-asl-teamOulun frisbeeseuran Henrik Koskela on valittu mukaan Prodigyn viittomakieliseen tiimiin, joka kantaa nimeä Team ASL Prodigy. ASL on muuten lyhenne amerikkalaiselle viittomakielelle (American Sign Language).

Kyselin hieman Henkalta, miltä tiimipaikka tuntuu ja miten se tuli.

Onnittelut tiimipaikasta, Henrik!

- Kiitos. Vähän jännittää, saa nähdä, miten tämä sujuu. Englanninkielen taitoni on aika huono, joten vähän oli aluksi ongelmia sopimuksen kanssa. Onneksi siskoni osaa englantia, ja hän auttoi minua sopimuksen kanssa.

Minä ja monet muut kuulevat emme ehkä ihan ole perillä näistä viittomakielisistä asioista. Wikipedia kertoo näin:

ASL on Yhdysvalloissa, Kanadassa ja joissain osissa Meksikoa eniten käytetty viittomakieli. ASL on puhuttujen kielten englantia vastaava viittomakielten lingua franca. Kansainväliset sormiaakkoset on kehitetty pääosin ASL:n sormiaakkosista.

Suomalaiseen viittomakieleen verrattuna ASL:n sanasto on saanut selvästi enemmän vaikutteita puhutusta kielestä (englannista). Useiden viittomien käsimuoto on sama kuin vastaavan englanninkielisen sanan alkukirjaimen sormiaakkonen.

Puuttuva yhteinen kieli ei ole este kommunikaatiolle. EM-kisojen aikana Henkka toimi kisabussin kuskina, ja sai useita uusia ystäviä ja monta nimmaria kiekkoonsa. Tässä ensimmäinen nimmarinkirjoittaja, tanskan KJ Nybo.

Puuttuva yhteinen kieli ei ole este kommunikaatiolle. EM-kisojen aikana Henkka toimi kisabussin kuskina, ja sai useita uusia ystäviä ja monta nimmaria kiekkoonsa. Tässä ensimmäinen nimmarinkirjoittaja KJ Nybo.

Pitääkö Wikipedian tiedot paikkansa?

- Kyllä pitää. Ennen kuin voi oppia ASL:ää täytyy osata englantia, ja minun englanninkielen taitoni on tosiaan heikko. Olen kyllä opiskellut sitä koulussa, ja harmittaa nyt, etten oppinut sitä paremmin.  Yritän nyt frisbeegolfin kautta opiskella englantia, kokoajan opin enemmän ja enemmän. Mutta onhan se hankalaa, jos ei käytä jotain, se unohtuu heti. Minulla on onneksi ystävä, joka puhuu ASL:ää, joten hänen avullaan olen hoitanut näitä asioita.

Miten sait tiimipaikan, haitko sitä itse vai rekrytoitiinko sinut mukaan tiimiin?

- En hakenu itse, vaan ystävä pyysi minut tiimiin. Tunnen tyypin, joka tiesi että tykkäsin Prodigysta, joten sen takia hän kysyi että kiinnostaako. Minä yllätyin, mutta suostuin ja halusin liittyä.

Todella kiva juttu! Onnittelut vielä kerran ja menestystä tulevalle kisakaudelle!

Kajsa Wickström