20Mar/140

Mietteitä säännöistä ja etiketistä

Sääntöjen osaaminen

Hallitus kokoontui eilen illalla, ja keskusteluissa käännyttiin sääntöosaamisen puolelle, ajankohtainen aihe näin kiivaimman kisakauden kynnyksellä. Pohdittiin, miten sääntötuntemusta voisi parantaa, ja miten säännöt ja lajin etiketti saisi kaikkien pelaajien tietoon.

images

Virallinen sääntökirja.

Sääntöjä on paljon, ja niihin voi tutustua täällä. Lisäksi olisi hyvä, jos jokaisella kisailevalla pelaajalla olisi bägissään sääntökirja. Ei kaikkia sääntöjä tarvitse opetella ulkoa, vaan epäselvät tilanteet tarkistetaan sääntökirjasta. Eikä mutu-tietoon kannata luottaa. Tiedot voivat olla vanhentuneita tai syystä tai toisesta virheellisiä. Sääntökirjan saa halutessaan minulta. Minulla on niitä aina muutama ylimääräinen bägissä mukana kaiken varalta.maton etiketti saisi kaikkien pelaajien tietoon.

Tärkeimmät säännöt lienee heittojärjestys, heittopaikka ja sen merkitseminen, ob-alueet ja puttaus – niillä pärjää jo melko pitkälle. Kisailevan pelaajan olisi kuitenkin syytä osata säännöt paljon tätä tarkemmin: milloin 2-metrinsääntö on voimassa? Minkä rangaistuksen saa, jos heittää vahingossa kaverin kiekolta? Mitä tapahtuu, jos toisen pelaajan kiekko siirtää sinun kiekkosi eri paikkaan?

Sääntörikkomukset

Toinen sääntöaiheinen asia, josta eilen keskustelimme, koskee sääntörikkomuksista huomauttaminen kisoissa. Viikkokisat.com sekä OFS:n viikkokisat ovat juuri niitä paikkoja, joissa pelaaja voi harjoitella kilpailemista. Tämä harjoittelu kuitenkin vaatii sen, että kokeneemmat pelaajat neuvovat ja opastavat huomatessaan sääntörikkomuksen. Rikkomus voi olla vaikkapa heittopaikan merkkaamatta jättäminen, putin yliastuminen, heittojen laskeminen väärin, markkerin vierestä heittäminen tai heittäminen outin puolesta, kun ei osattu ottaa metrin harppausta.

Toivon, että kaikki kokeneemmat pelaajat rohkeasti neuvovat uudempia harrastajia. Hyvässä hengessä, totta kai.  ”Muista merkata heittopaikka ennen kuin siirrät kiekon”, ”Saat ottaa metrin sisälle siitä ob-rajasta”, ”Laskitko nyt väylätuloksen ihan oikein? Sä kävit kuitenkin ob:lla, siitä tulee +1”.

Hmm, miten tämä merkataan?

Tiedän, että kaikki eivät tykkää tai halua huomauttaa poolikaveria tällaisista asioista viikkokisoissa. Pelätään ehkä sitä natsin mainetta tai sitä, että huomautuksen saava pelaaja suuttuu. Minusta tällaiset pelot ovat täysin turhia. Jos huomautuksen tekee asiallisesti, valistaen, sekä jakelematta varoituksia, uskon viestin varmasti menevän perille. Täytyy kuitenkin muistaa, että kilpailijat ovat kisoissa omasta tahdostaan ja halustaan pelata sekä kehittyä lajissa, ja siihen kuuluu myös sääntöjen oppiminen.

Etiketti

Mitä se lajin etiketti sitten on? No ennen kaikkea tietysti se, ettei heitä jos väylä ei ole vapaa. Tämä on varmasti se kaikista yleisin ”rikkomus”, johon radalla törmää, ja joka herättää eniten ärtymystä pitempään harrastaneissa. Itse olen ottanut asiallisen valistuslinjan tässä asiassa, kerron kohteliaasti takana tuleville, että lajissa on tapana odottaa, että edellinen ryhmä on pelannut väylään loppuun. Lisäksi etikettiin kuuluu myös aivan tavallista sosiaalista kanssakäymistä ja kohteliaasti käyttäytymistä. Hyvää käytöstä on sekin, että palauttaa löytämänsä kiekot omistajilleen.

Minusta paras tapa levittää frisbeegolfin etikettiä on omalla esimerkillä toimiminen. Mitä mieltä sinä olet?

Voisin kirjoittaa tästä asiasta novellin, mutta epäilen, ettei kukaan jaksaisi sitä lukea, joten lopetan tähän. Toivon, että tämä asia herätti edes jotakin ajatuksia sinussa. Kenties keskustelu jatkuu seuran fb-ryhmässä tai foorumilla?

Kevätterveisin,

-Kajsa

Alla vastaukset kysymyksiin:

• 2-metrinsääntö on voimassa vain, jos kilpailunjohtaja niin määrittää. Kaikki harkinnanvaraiset säännöt on esiteltävä ennen kisaa pelaajakokouksessa.
  • Väärältä heittopaikalta heittäminen on rike, josta tulee +1 tai +2. "Jos virhe havaitaan ennen pelaajan seuraavaa heittoa, pelaajan on jatkettava peliä oikeasta heittopaikasta ja hänelle lisätään yksi rangaistusheitto virheellisestä pelistä. Jos virhe havaitaan vasta pelaajan seuraavan heiton jälkeen, pelaaja pelaa väylän normaalisti loppuun. Hänen tulokseensa lisätään tällöin kaksi rangaistusheittoa"
  • Kiekon paikka on se, johon se ensimmäisen kerran jää paikalleen. Tämä paikka pysyy, vaikka kiekko siirtyisi sen jälkeen mistä syystä tahansa: tuuli, toinen pelaaja, katsoja, koira jne.