13Apr/130

Kilpailuihin osallistuminen kaudella 2014

Tänä vuonna 2014 järjestetään ennätysmäärä frisbeegolf-kilpailuja. Suomen nopeimmin kasvava urheilulaji voi hyvin. Uusia harrastajia saattaa kummastuttaa, mitä kisoja on oikein tarjolla ja kuka niihin voi osallistua. Tämän jutun tavoite on valaista tilannetta kasvavalle pelaajajoukolle.

Paikalliset pienet kilpailut

Ville Honkonen Meri-Toppila DiscGolfParkin kakkosväylällä.

Valtaosan kilpailuista järjestävät frisbeegolf-seurat ympäri Suomen. Kilpailujen järjestäjät toivovat mahdollisimman paljon osallistujia tapahtumiinsa. Pieniin tapahtumiin osallistumista ei rajoiteta mitenkään - esimerkiksi ympäri Suomea pidettäviin viikkokisoihin saa osallistua ilman minkäänlaista pelikokemusta tai jäsenyyksiä seuraan tai liittoon. Jos mietit, uskaltaako osallistua vaikkapa viikkokisoihin - älä mieti enää. Olet varmasti tervetullut! Kokeneemmat harrastajat auttavat mielellään uusia hienon lajimme pariin tulevia.

Kaikille avoimet viikkokisat Oulussa

Oulun frisbeeseuran ylläpitämä alueellinen kilpailukalenteri

Frisbeegolfin kattojärjestöt

Lajin kansainvälinen kattojärjestö on PDGA - Professional Disc Golf Association. PDGA muun muassa laatii säännöt, määrittelee käytettävät välineet, pitää yllä pelaajien tasoluokittelujärjestelmää (PDGA rating) ja järjestää lajin MM-kisat. Frisbeegolfin kansallinen lajiliitto on nimeltään Suomen frisbeeliitto ry eli SFL. SFL:n alaisiin kisoihin osallistuvilta edellytetään lisenssiä.

Järjestöjen nettisivut: PDGA ja SFL

SFL:n lisenssit ja niiden alaiset kilpailut

Lisenssityypit vuonna 2014ovat A-lisenssi ja B-lisenssi. Kovatasoisimmat SFL:n alaiset kisat Suomessa edellyttävät A-lisenssin hankkimisen. A-lisenssi sisältää myös PDGA:n jäsenyyden. Pelaaja, joka on PDGA:n jäsen, saa PDGA:n alaisiin kisoihin osallistuttuaan reittauksen eli rating-luvun, joka kertoo pelaajan tason. Kaikkein kovatasoisimpiin kisoihin pelaajia karsitaan reittauksen perusteella. A-lisenssin vaativia kisoja ovat mm. SM-kisat ja Fierce Pro Tour. SM-kisat ovat sen verran kovatasoinen tapahtuma, että kaikki halukkaat eivät mahdu mukaan. Sen sijaan Fierce Pro Tourin osakilpailuihin pääsevät todennäköisesti kaikki halukkaat A-lisenssin haltijat taitotasoon katsomatta.

B-lisenssi oikeuttaa kaikkiin muihin SFL:n alaisiin kisoihin, joihin ei vaadita A-lisenssiä. A- ja B-lisenssikäytäntö on uusi ja lisenssikisojen määritykset tulevat varmasti selkiytymään lähivuosina. Jos olet epävarma kumman lisenssin haluat hankkia, valitse A-lisenssi. A-lisenssillä on oikeutus kaikkiin SFL:n alaisiin kilpailuihin. B-lisenssi riittää Frisbeepoint Tourille (Amatöörisarja) ja edellä mainittuihin sarjoihin kuulumattomiin erilliskilpailuihin. B-lisenssi ei sisällä PDGA:n jäsenyyttä, joten B-lisenssin haltijat eivät saa tasonsa määrittävää rating-lukua kisoista.

Lisätietoa SFL:n jäsenyydestä ja lisensseistä

Kaikkien SFL:n alaisten kisojen tiedot ovat Kisakoneessa.

Liity Oulun frisbeeseuran jäseneksi ja hanki lisenssi samalla! Täällä.

Kansainväliset kilpailut

Pelireissulla Tukholmassa

Suomessa järjestetään tällä kaudella kolme kansainvälistä frisbeegolf-kisaa. Merkittävin niistä on Nokialla järjestettävä PDGA Major -kilpailu European Open. Kaksi muuta kilpailua kuuluvat PDGA:n EuroTouriin, jota pelataan 11 osakilpailun sarja eri Euroopan maissa. Oulussa järjestettävä Finnish Open  ja Turussa järjestettävä European Openin esikisa The Preliminary  ovat EuroTouriin kuuluvat Suomen-osakilpailut. Näihin osallistumiseksi vaaditaan PDGA:n jäsenyys - SFL:n lisenssejä ei siis edellytetä. European Openiin osallistuakseen vaaditaan lisäksi PDGA:n sääntötestin hyväksytty suorittaminen. Näihin kilpailuihin ilmoittautuminen tapahtuu porrastetusti siten, että rating-luvun mukaan parhaat pelaajat pääsevät ilmoittautumaan ensin.

Will Schusterick ja Nathan Doss valmistautumassa kierrokselle Tukholman SDGO:ssa 2012.

Suomen ulkopuolisiin kansainvälisiin kisoihin voi yleensä osallistua samalla periaatteella kuin Suomessakin. Kiinnostavimmat ulkomailla pelattavat kisat ovat PDGA:n alaisia. Näin ollen A-lisenssin hankkimalla saa osallistumisoikeuden mihin tahansa kansainväliseen PDGA:n alaiseen kilpailuun, kunhan rating-taso riittää. Myös suurimmissa kansainvälisissä kilpailuissa edellytetään sääntötestin hyväksyttyä suorittamista.

Sääntöjen osaaminen

Viikkokisoihin ja muihin pieniin paikallisiin kisoihin osallistujilta odotetaan perussääntöjen hallintaa: kuinka tulos lasketaan, missä järjestyksessä pelataan ja miten kierroksella käyttäydytään.

Sääntöjen osaamista ei edellytetä testein kuin European Openiin osallistujilta ja SFL:n alaisten kilpailujen järjestäjiltä. On kuitenkin hyvin suotavaa, että harrastajat tutustuvat sääntöihin huolellisesti.

Frisbeegolfin säännöt suomeksi.

Jos sinulla on mitään kysyttävää, autamme mielellämme. Voit lähettää kysymyksesi kommenttina tähän blogiin tai sähköpostitse osoitteeseen oulunfrisbeeseura@gmail.com. Jos kisaan osallistuminen askarruttaa, ota yhteys kilpailun järjestäjään.

Frisbeeterveisin,

Erno Väyrynen, Oulun frisbeeseura