Oulun Frisbeeseura ry

23Apr/170

Hiirosen ja Toppilan radat

Kesä lähestyy, mutta frisbeegolfarin näkökulmasta valitettavan hitaasti. Tehdään sen tuloa odotellessa pieni katsaus ratojen tämän hetkiseen tilanteeseen.

Hiirosessa pelataan toistaiseksi voimassa olevaa talvilayoutia. Kunhan säät sallivat, otetaan käyttöön aiemmilta vuosilta tuttu kesäleiska. Pienet muutokset ovat mahdollisia. Metsäväylien kosteustilannetta seurataan ja kartoitetaan toimenpiteitä alueen kuivumisen nopeuttamiseksi. Kaupungin kanssa kartoitetaan myös mahdollisuutta ottaa käyttöön uusia alueita lähiympäristöstä, mutta on epätodennäköistä, että pääsemme niihin käsiksi vielä tulevana kesänä.

Toppilassa pelataan myöskin talvirataa, kunnes lumet ja maa sulavat sen verran, että pystymme ottamaan kesäradan käyttöön. Osa radasta on Ranta-Toppilan rakentamisesta johtuvan läjityksen myötä pois käytöstä, jonka takia tulevana kesänä pelataan normaalista poikkeavaa väliaikaista kesälayoutia. Säistä riippuvaisena emme pysty määrittelemään tarkempaa aikataulua, mutta muutoksista tiedotetaan heti OFS:n verkkosivuilla ja Facebookissa Oulun frisbeekanavalla. Mikäli haluat tarttua lapion varteen ja sinulla on mahdollisuus talkoilla arki-iltaisin, voit ottaa yhteyttä talkoita koordinoivaan Ilpo Toloseen.

Me teimme sen!

Talkoomuistoja takavuosilta

Omasta puolestani toivon harrastajilta malttia. Kelit ovat haastavat ja kaikkien ajatukset siintävät jo kesäradoilla. Niihin siirrytään kyllä heti kun on mahdollista, mutta siihen asti on pärjättävä nykyisillä talviradoilla. Tiedotamme aktiivisesti ratojen tilanteesta tulevina viikkoina.

 

Terveisin,

Toni Kariniemi, pj

Oulun frisbeeseura ry

5Apr/17Pois

Kutsu kevätkokoukseen

KOKOUSKUTSU

OULUN FRISBEESEURAN

SÄÄNTÖMÄÄRÄISEEN KEVÄTKOKOUKSEEN

Aika: torstai 20. huhtikuuta 2017 klo 18.00

Paikka: Pohjois-Pohjanmaan liikunnan kokoustila, Sammonkatu 6

ESITYSLISTA

1 § Kokouksen avaaminen

2 § Kokouksen puheenjohtajan ja sihteerin valinta sekä kahden pöytäkirjan tarkastajan valinta, jotka tarvittaessa toimivat myös ääntenlaskijoina

3 § Läsnäolevien äänioikeutettujen jäsenten toteaminen

4 § Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

5 § Vuoden 2016 toimintakertomuksen esittäminen

6 § Vuoden 2016 tilinpäätöksen esittäminen ja toiminnantarkastajan lausunto

7 § Vuoden 2016 tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle

8 § Muut esille tulevat asiat

9 § Kokouksen päättäminen

4Apr/170

Henrik Koskela Team ASL Prodigyyn

henrik-koskela-asl-teamOulun frisbeeseuran Henrik Koskela on valittu mukaan Prodigyn viittomakieliseen tiimiin, joka kantaa nimeä Team ASL Prodigy. ASL on muuten lyhenne amerikkalaiselle viittomakielelle (American Sign Language).

Kyselin hieman Henkalta, miltä tiimipaikka tuntuu ja miten se tuli.

Onnittelut tiimipaikasta, Henrik!

- Kiitos. Vähän jännittää, saa nähdä, miten tämä sujuu. Englanninkielen taitoni on aika huono, joten vähän oli aluksi ongelmia sopimuksen kanssa. Onneksi siskoni osaa englantia, ja hän auttoi minua sopimuksen kanssa.

Minä ja monet muut kuulevat emme ehkä ihan ole perillä näistä viittomakielisistä asioista. Wikipedia kertoo näin:

ASL on Yhdysvalloissa, Kanadassa ja joissain osissa Meksikoa eniten käytetty viittomakieli. ASL on puhuttujen kielten englantia vastaava viittomakielten lingua franca. Kansainväliset sormiaakkoset on kehitetty pääosin ASL:n sormiaakkosista.

Suomalaiseen viittomakieleen verrattuna ASL:n sanasto on saanut selvästi enemmän vaikutteita puhutusta kielestä (englannista). Useiden viittomien käsimuoto on sama kuin vastaavan englanninkielisen sanan alkukirjaimen sormiaakkonen.

 

Puuttuva yhteinen kieli ei ole este kommunikaatiolle. EM-kisojen aikana Henkka toimi kisabussin kuskina, ja sai useita uusia ystäviä ja monta nimmaria kiekkoonsa. Tässä ensimmäinen nimmarinkirjoittaja, tanskan KJ Nybo.

Puuttuva yhteinen kieli ei ole este kommunikaatiolle. EM-kisojen aikana Henkka toimi kisabussin kuskina, ja sai useita uusia ystäviä ja monta nimmaria kiekkoonsa. Tässä ensimmäinen nimmarinkirjoittaja KJ Nybo.

Pitääkö Wikipedian tiedot paikkansa?

- Kyllä pitää. Ennen kuin voi oppia ASL:ää täytyy osata englantia, ja minun englanninkielen taitoni on tosiaan heikko. Olen kyllä opiskellut sitä koulussa, ja harmittaa nyt, etten oppinut sitä paremmin.  Yritän nyt frisbeegolfin kautta opiskella englantia, kokoajan opin enemmän ja enemmän. Mutta onhan se hankalaa, jos ei käytä jotain, se unohtuu heti. Minulla on onneksi ystävä, joka puhuu ASL:ää, joten hänen avullaan olen hoitanut näitä asioita.

Miten sait tiimipaikan, haitko sitä itse vai rekrytoitiinko sinut mukaan tiimiin? 

- En hakenu itse, vaan ystävä pyysi minut tiimiin. Tunnen tyypin, joka tiesi että tykkäsin Prodigysta, joten sen takia hän kysyi että kiinnostaako. Minä yllätyin, mutta suostuin ja halusin liittyä.

Todella kiva juttu! Onnittelut vielä kerran ja menestystä tulevalle kisakaudelle!

Kajsa Wickström

26Mar/170

Winter Games 2017 on pelattu

Winter Games on nyt taputeltu, ja on aika siirtää katse kohti kesää. Tänä vuonna Winter Gamesia pelattiin yhteensä kolmella eri radalla (Toppilassa, Pikkaralassa sekä Hietasaaressa), ja kuuteen osakilpailuun osallistui yhteensä 188 pelaajaa.

Ensimmäinen osakilpailu pelattiin Toppilassa kauniissa, mutta kylmässä säässä.

Ensimmäinen osakilpailu pelattiin Toppilassa kauniissa, mutta kylmässä säässä. | Kuva: Kajsa Wickström

Winter Gamesissa Oulun frisbeeseuran pelaajat olivat erittäin menestyksekkäitä, peräti neljässä luokassa kokonaiskisan voittoon ylsi OFS:a ja jokaisessa osakilpailussa podiumilla nähtiin lukuisia ofsilaista pelaajaa.

Challenger-luokan voittajaksi ylsi tasaisen hienosti pelannut Janne Auvinen, selkeällä erolla kahta osakilpailua voittaneeseen Mikko Iisakkaan. Jannen lopputulos 104 ja Mikon 98.  Jannen ja Mikon jälkeen tilanne oli todella tasainen, ja kolmanneksi ylsi Antti Hintikka tuloksella 79 ennen Jani Matinlassia, jonka tulos oli 73.

Masters-luokka oli ofsilaisten tiukkaa kisaa alusta loppuun. Kokonaiskisan voittajaksi selvisi viimeisen osakilpailun voiton napannut Jori Löytynoja. Jorin yhteistulos 127.  Toiseksi sijoittui kisasarjan vahvasti aloittanut Marko Pikkumäki, 118,  ennen Jouni Huhtamäkeä, 93,  ja Mikko "holari" Pullia, 84.

Grandmasters-luokassakin oli tänä vuonna erittäin vahva ofsilaisedustus. Kokonaiskisan vei nimiinsä Jari Niskanen neljällä osakilpailuvoitolla ja tuloksella 142 ennen Riku Kaajakaria, jonka tulos oli 124. Kokonaiskisan kolmanneksi sijoittui itsensä viimeisen osakilpailun podiumille jo ennen kisaa puhunnutta Heikki Riekkiä. Heikki voitti viimeisen osakilpailun, ja hänen tuloksensa kokonaiskisassa oli 103, eli vain pari heittoa paremmin kuin Seppo Hännisellä, joka nappasi kokonaiskisan neljännen sijan tuloksella 101.

Viimeisen osakilpailun voittajat, keskellä tyytyväinen Heikki Riekki. | Kuva: Pasi Laukkanen

Viimeisen osakilpailun voittajat, keskellä tyytyväinen Heikki Riekki. | Kuva: Pasi Laukkanen

Ladies-luokassa pelasi tällä kaudella peräti seitsemän eri naista, tämä lienee jonkinsortin ennätys?! Tähän voisi vielä lisätä sen, että lady Jenni Eskelinen pelasi tänä vuonna pro-luokassa, eli naisia oli yhteensä mukana 8. Ladies-luokan kokonaiskisan voitto meni Kajsa Wickströmille, joka nappasi voiton neljästä osakilpailusta ja sai kokonaispisteet 145. Toiseksi kokonaiskisassa sijoittui Maija-Liisa Parviainen, 119,  ennen Päivi Riekkiä, 107. Naisissa palkittiin tänä vuonna 3 pelaajaa ja muissa luokissa 4 pelaajaa.

Pro-luokka oli kaikista tiukin kisasarja tänä vuonna. Tänä vuonna kokonaiskisan voitti Oulun Bogitikkojen Teemu Holappa tuloksella 104. Teemu vei voiton vain kolmen pisteen erolla Lasse Keräseen, jonka tulos on 112.. Erikoista on, että Lassella oli kaksi osakilpailuvoittoa ja Teemulla vain yksi. Teemu onnistui tällä kertaa voittamaan kokonaiskisan tasaisen varmalla suorittamisella. Pro-luokissa palkinnoille ylsivät myös Mikko Kaikkonen, 90, ja OFS:n nuori lupaus Henri Sirniö, 89.

Tässä vielä luettelo palkinnoille yltäneistä. Ja suotakoon vielä pienimuotoinen hehkutus, 19 palkitusta pelaajasta ainoastaan kolme (Holappa, Kaikkonen ja Hintikka) edustavat jotain muuta seuraa kuin Oulun frisbeeseuraa!

Ladies:
1. Kajsa Wickström
2. Maija-Liisa Parviainen
3. Päivi Riekki

Masters:
1. Jori Löytynoja
2. Marko Pikkumäki
3. Jouni Huhtamäki
4. Mikko Pulli

Grandmasters:
1. Jari Niskanen
2. Riku Kaajakari
3. Heikki Riekki
4. Seppo Hänninen

Pro:
1. Teemu Holappa
2. Lasse Keränen
3. Mikko Kaikkonen
4. Henri Sirniö

Challenger:
1. Janne Auvinen
2. Mikko Iisakka
3. Antti Hintikka
4. Jani Matinlassi

Täydellinen tulosluettelo löytyy täältä.
Winter Gamesissa on hauskaa!

Winter Gamesissa on hauskaa! | Kuva: Kajsa Wickström

13Mar/170

Viikon jäsen – Ilpo Tolonen

1.1

Tämän viikon jäsen on yksi Oulun kovimmista talkoomiehistä frisbeegolfkentillä, Ilpo Tolonen.

Milloin aloitit frisbeegolfin ja miten löysit lajin pariin? Kerro vähän lajihistoriastasi.

Vuosi oli 2006 tai 2007 ollessani työtehtävissä Hiirosen kuntopoluilla, näin ensimmäisen kerran korin ja pelaajia. Kiinnostukseni lajiin heräsi ensimmäisellä vilkaisulla, olenhan pesäpalloperheen lapsi ja heittäminen kiinnostaa.

Soitto kaverille, että tietääkö lajin ja lähetäänkö kokeilemaan? Maikkulan Nesteeltä Millenniumin Omega, Discraftin Elite X Stratus ja Innovan Orc kainalossa Hiirosen radalle. Siitäpä se sitten lähti..

Siinä meni vuosia kavereiden kanssa höntsäkiekkoa nakellessa, aina kun töiltäni pääsin. Lajiopastusta oli vaikea saada, tai en osannut hakea oikeasta paikasta. Se harmittaa vieläkin siinä määrin, että nykyään jään jakamaan neuvoja erittäin helposti vasta-alkajille ja lajiin tutustuville.

Toramo on Ilpolle tuttu rata.

Toramo on Ilpolle tuttu rata.

Kouluttaminen/valmentaminen on tosiaan myös veressäni, joten miksipä en sitä kokeilisi myös frisbeegolfissa. 2016 kouluttauduin frisbeegolfohjaajaksi ja sitä polkua odotankin innolla.

Kesällä 2013 sain irtioton työltäni ja pääsin säännölliseen päivä / virka-aika työhön, sitten oli aikaa harrastaa!

Tuli kierreltyä eri ratoja hyvään tahtiin ja samalla pääsin tutustumaan frisbeegolfharrastajiin. Samalla kun frisbeetuttavien määrä alkoi kasvaa, alkoi myös lajiopastusta tulla ovista ja ikkunoista. Se oli aika sekavaa aikaa, heh...

Liittyminen johonkin lajin seuraan oli ollut mielessä jo jonkin aikaa ja valinta oli aika helppo. Oulun Frisbeeseura vaikutti hyvältä, joten hakemusta sisään!

Miten sinusta tuli Honkimaan ratamestari?

Honkimaan radalla tuli joskus samoiltua, mutta se ei oikein houkuttanut. Tuntui, että rata oli ehkä hieman vaiheessa..

Keväällä 2014 kohtasin toisenkin samoilijan Honkimaan radalla, tämän nykyisin kovasta upsikädestäänkin tunnetun paikallisen suuruuden (Huhtamäen Jouni, toim. huom). Siinä seistiin väylällä #1 puoleen sääreen mutavellissä ja murahdeltiin toisille, että lähetäänkö kierrokselle. Hyvä, että lähdettiin!

Raivaussaha on tuttu väline Ilpon käsissä.

Raivaussaha on tuttu väline Ilpon käsissä.

Kierroksia tuli useampikin ja samalla tuumailtiin radan kuntoon laittamisesta. Tästä innostuneena tein suunnitelman tehtävistä töistä, selvitin radan se hetken tekijät ja otin yhteyttä. Antoivat luvan puuhasteluun ja kaupunkikin näytti vihreää valoa. Ei muuta kuin lapioon kiinni!

Kevät ja kesä menivät joutuisasti ja loppukesästä rata olikin "kisakunnossa". Kaupunki oli tyytyväinen ja sovittiin, että toimin liikuntapaikan ratamestarina.

Syksyn ensilumille saatiin Tolosen Mikon kanssa järjestettyä avajaiskisat ja sillä tiellä ollaan.

Mikä frisbeegolfissa viehättää?

Lajin monipuolisuus. En viihdy junnaavassa harrastuksessa, vaan haluan vaihtelevuutta ja sitä frisbeegolf lajina tarjoaa.

Voin treenata erilaisia heittotekniikoita, käydä kierroksella erilaisilla radoilla, harrastaa erilaisten ihmisten kanssa tai yksin, huoltaa/rakentaa ratoja, järjestää kisoja, opastaa lajin pariin, yms.

Harrastaa voi vaikkapa Meri-Toppilan kauniissa puistomaisemassa.

Harrastaa voi vaikkapa Meri-Toppilan kauniissa puistomaisemassa.

Eniten minua kuitenkin viehättää heittää kiekkoa ja seurata sen lentoa. On upea tunne kun ensin arvioit olosuhteet ja suunnittelet heiton. Sitten vielä onnistut toteutuksessa ja kiekko päätyy haluttuun paikkaan halutulla tavalla.

Olen toisinaan hyvinkin kilpailuhenkinen ja saan kisoista mahtavia jännityksen ja onnistumisen tunteita, pettymyksistä puhumattakaan. Sen verran vanhana ukkona olen lajin kilpailulliseen puoleen hurahtanut, että olen saanut mastereissa kilpailla koko harrastamisen ajan.

Millä pelin osa-alueella haluat kehittyä eniten? Mitkä ovat vahvuutesi?

Haluan kehittyä kaikilla osa-alueilla, mutta puttaamisella on mielestäni suurin merkitys. Kuitenkin tekniikan lisäksi haluaisin kehittyä myös kouluttajana.

Vahvuutena koen monipuoliset heittotekniikat, mutta yksittäisistä heitoista se on suora, ei lujaa heitetty rystyheitto.

Vahvuudeksi koen myös kiinnostukseni kuinka vartalo toimii eri heitoissa, sekä kokemukseni kouluttaa erilaisia ihmisiä (toimin Maanpuolustuskoulutuksen kouluttajana täällä Oulun alueella).

Ilpolla on jo hieman kokemusta kouluttamisesta frisbeegolfissa. Tässä koulutettavina ovat Oulaisten Huiman pesistytöt.

Ilpolla on jo hieman kokemusta kouluttamisesta frisbeegolfissa. Tässä koulutettavina ovat Oulaisten Huiman pesistytöt.

Sinut tunnetaan innokkaana talkoilijana, mitä talkoilu antaa sinulle?

Fyysinen talkootyö on tullut tutuksi minulle jo pikkupoikana. Olen kasvanut ympäristössä, missä autettiin pyyteettömästi toisia kun joku apua tarvitsi, valitettavasti se ei enää kuulu tämän päivän elämänmenoon. Vaikkakin saisi kuulua, koska mielestäni se ylläpitää ja kasvattaa sitä "me-henkeä", sekä epäitsekkyyttä.

Tunne siitä, kun olet saanut tehdä omalla hartiapanoksella jotain hyvää ja merkitsevää ilman, että joudut "hinnoittelemaan" työtäsi, palkitsee sitä ”hyvää minuutta”.

Talkoillessa on hyvä tilaisuus tutustua ihmisiin ja saada oppia monenlaisista kädentaidoista.

Mitähän EM-kisoista olisi tullut ilman Ilpoa?

Mitähän EM-kisoista olisi tullut ilman Ilpoa?

Mitä saavutustasi lajin parissa arvostat eniten?

Honkimaan DGP:n valmiiksi saattaminen oli aika sissi teko, näin jälkeenpäin ajatellen. EDGC 2016 ratamestarina puuhastelua. Kiitos Erno!

Kilpailullisesti Oulu Masters MPM 2015 voittoa.

Kerro kotiradastasi. Onko kotiratasi myös suosikkiratasi, vai onko suosikkiratasi joku toinen?

Vanhana hyvänä aikana kotiratana toimi Hiirosen rata, mutta vuodesta 2014 lähtien se on ollut Honkimaan DGP.

Varsinaista suosikkirataa minulla ei ole. Olen luontoihminen, joten viihdyn parhaiten radoilla mistä löytyy kangasmetsää ja isoja petäjiä.

Voitto MPM-luokassa Oulu Mastersissa 2015.

Voitto irtosi MPM-luokassa Oulu Mastersissa 2015.

Lempikiekkosi perusteluineen.

Millennium Omega SS Big bead on kyllä suosikkini, sillä tulee palattua miltei joka väylällä.

Sitä pystyy heittämään lujaa tai kevyesti lyhyitäkin matkoja. Big beadin ansiosta kiekko ei "tartu kiinni" kevyesti heitettäessäkään.

Kiekkoon on mielestäni helppo tuottaa spiniä ja se on sopivan nahkea kelistä riippumatta.

Uudehkon kiekon lentorata on suora tuulisellakin kelillä. Liitää hyvin ja on helposti ennakoitavissa.

Heitä sitä rystyltä siten, että etusormi on rimmin takana ja loput sormet kiekon alla levillään. Joskus lujaa heitettäessä pikkurillikin on myös kiinni rimmissä.

Valitettavasti kiekkoa on vaikea saada uutena.

Näin hienoja maisemia löytyy Pyhätunturin radalta. Kori on sormen osoittamassa paikassa.

Näin hienoja maisemia löytyy Pyhätunturin radalta. Kori on sormen osoittamassa paikassa.

Mitä tekisit, jos aikaa ja rahaa olisi rajattomasti?

Varmaan kilahtaisin! Hahaha!

Totta puhuen ehkä kiertäisin mualimoo ja kävisin heittämässä frisbeetä eri maissa. Osallistuisin frisbeekisoihin reissuillani ja talkoilisin.

Mutta koska nyt pystyy hieman haaveilemaan niin.. Tukisin frisbeegolfia urheilulajina!

Rakennuttaisin laadukkaita frisbeegolfkeskuksia majoituskylineen Suomeen ja muualle Eurooppaan. Sponsoroisin kisatiimejä, ehkä perustaisin oman kisatiimin.

Tukisin ihmisiä, jotka uhraavat itsensä huippu-urheiluun, pro-tour kilpailuja ja media näkyvyyttä.

Järjestäisin kouluihin ja nuorisolle laadukasta ohjausta ja harrastusmahdollisuuksia, haluaisin myös nähdä frisbeegolfin ammattiurheiluna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Frisbeegolf on parasta hyvässä seurassa.

Kiitoksia haastattelusta, Ilpo. Toivottavasti saat esimerkilläsi muitakin innostumaan talkoilusta. Rohkeasti mukaan vaan tekemään hyvää yhteisen asian eteen.

Tähän päättyy tämän kertainen viikon jäsen -sarjamme. Kiitoksia kaikille haastateluille jäsenille, ja kiitoksia kaikille lukijoille. Juttusarjamme jatkuu taas ensi vuonna, jolloin saamme tutustua 10 uuteen jäseneen. Siihen asti, pitäkäähän hauskaa radalla, ja moikataan kun törmäillään!

6Mar/170

Viikon jäsen – Mika Ylisaukko-oja

17121945_10155091706883390_1775802196_oTämän viikon jäsen on Mika Ylisaukko-oja. Mika on monelle oululaiselle ja Pohjois-Suomalaiselle frisbeegolfaajalle tuttu muun muassa Naamivaara Openin TD:nä. Tälle kaudelle Mika sai myös tiimipaikan Westsiden tiimistä. Kyselläänpä vähän miehen kuulumisia ja mietteitä frisbeegolfista.

Milloin aloitit frisbeegolfin ja miten löysit lajin pariin? Kerro vähän lajihistoriastasi.

Toukokuun lopussa 2009 sattui vapaapäivälle nätti sää ja kaipasimme kavereiden kanssa jotain mielenkiintoista aktiviteettia. Takaraivoon oli jäänyt jostain sana frisbeegolf ja huhu, että Toppilassa olisi rata. Etsimme lisätietoa Oulun frisbeeseuran verkkosivuilta, poimimme Prismasta kopittelukiekot mukaan ja painuimme puistoon. Muistan edelleen kun kävelin Meri-Toppilan ensimmäisen väylän tiipaikalle ja ihmettelen horisontissa näkyvää koria: "Miten se voi olla noin kaukana?". Piakkon heräsi epäilys, että meidän pelivälineemme eivät välttämättä sovellu tähän lajiin kovinkaan hyvin. Seuraavana päivänä hain Kärkkäiseltä Discraftin starter-setin (XL, Buzzz, APX) ja sitten mentiinkin jo sata lasissa.

Miksi juuri frisbeegolf? Millä sanoilla markkinoisit lajia ummikolle?

Frisbeegolf on mahtava laji, jota jokainen voi harrastaa omalla tavallaan. Höntsäkierros pari kertaa kesässä tai huippu-urheilijan tavoin päivittäin aktiivisesti harjoitellen ja kisaillen. Liikuntaa ja raitista ilmaa tulee aivan huomaamatta kun kävelee metsässä reppu selässä kilometrin toisensa jälkeen ja haluaa aina lisää. Suomi on puolillaan erilaisia ratoja, jotka tarjoavat parhaimmillaan unohtumattomia kokemuksia.

Suomesta löytyy monenlaisia frisbeegolfratoja. Tämä maisema on Riihivuorelta.

Suomesta löytyy monenlaisia frisbeegolfratoja. Tämä maisema on Riihivuorelta.

Millä pelin osa-alueella haluat kehittyä eniten? Mitkä ovat vahvuutesi?

Olen viettänyt lajin parissa niin paljon aikaa, että nykyään voi jo laskea vahvuudeksi kokemuksen. Olen pelannut noin 120:lla eri radalla ja tehnyt kaikki mahdolliset virheet niin monesti, että niistä on väkisinkin oppinut jotain. En ole vieläkään erityisen hyvä heittämään kiekkoa, mutta olen mielestäni kohtuullisen hyvä pelaamaan golfia. Järkeviä heittoja turvallisesti väylää pitkin. Tulospotentiaalia rajoittaa eniten draivin mitta ja kisoissa menestymistä sipulin kesto. Tänä vuonna keskityn harjoittelussa maksimidraiviin ja kämmenheittoon, puttia unohtamatta.

Kaudella 2017 Mika voi tituleerata itsensä tiimipelaajaksi.

Kaudella 2017 Mika voi tituleerata itsensä tiimipelaajaksi.

Sait tiimipaikan tälle kaudelle. Kyselläänpä kliseisesti "miltä nyt tuntuu" ja miten tämä vaikuttaa peliisi, jos ollenkaan?

Minut kutsuttiin vuodenvaihteessa mukaan Westside Discs:n uuteen Suomi-tiimiin. Tämä oli hieno kädenojennus heidän taholtaan, jota arvostan suuresti. Lähden alkavan kauden kisoihin kantamaan värejä ylpeydellä. Tällaisessa tilanteessa pelaaja kerää helposti ylimääräisiä suorituspaineita, jotka eivät ainakaan helpota tekemistä kisassa. Toivottavasti edellä mainittu kokemus auttaa. Toisaalta edellä mainittu vähemmän kylmä kisapää ei varmasti helpota tilannetta.

Omalla kohdallani siirtyminen sponssitiimiin ei tarkoita koko bägin sisällön vaihtumista, sillä olen pelannut jo useamman vuoden pääasiallisesti Latitude 64:n, Dynamic Discsin sekä Westsiden kiekoilla. Tällä hetkellä minulla on koekäytössä muutamia uusia ja vanhoja Westsiden kiekkomalleja, joista osa (kuten Pursi ja Miekka) tulee varmasti nousemaan kisabägiin maaliskuun loppuun mennessä. Mielenkiintoisia aikoja, kovalla innolla eteenpäin.

Nämä maisemat puolestaan ovat Hankoon Lillmärsanista.

Nämä maisemat puolestaan ovat Hangon Lillmärsanista.

Mitä saavutustasi lajin parissa arvostat eniten?

Ensimmäisenä tulee tietysti mieleen OFS puttimestaruus 2015! Olen sijoittunut muutaman kerran palkinnoille PDGA-kisoissa (esim Finnish Open 2013) ja ne ovat aina mieleenjääviä hetkiä. Eniten lämmittää silti Naamivaaran ratahankkeen onnistunut luotsaaminen kotipaikkakunnalla Pellossa. Samalla radalla olemme myös järjestäneet lukuisia hienoja kisatapahtumia, joista voi olla ylpeä. Keväällä mennään taas!

Esittele kotiratasi meille, onko kotiratasi myös suosikkiratasi vai onko suosikkisi jokin muu?

Fyysisen sijainnin perusteella kotiradaksi on pakko sanoa Meri-Toppila, mutta vielä tärkeämpi kotirata minulle on juurikin tuo edellä mainittu Naamivaara. Monipuolinen, semi-avoin metsärata, jossa on paljon korkeuseroja. Rata on perustettu 2011, jonka jälkeen siellä on tehty paljon talkootöitä ja vuosittain pientä perusparannusta sekä jatkokehitystä. Nykyään kiinteässä layoutissa on 20 väylää, joiden pituus vaihtelee välillä 56-173m. Oulun alueella suosikkini on ehdottomasti Virpiniemi, joka on sekä sopivan haastava, että mukava ja viihdyttävä rata. Muita suosikkejani Suomessa ovat Kaatis (Nummela), Beast (Nokia), Lauste (Turku) sekä Viidentienristeys (Kankaanpää).

Kiekon värillä ei ole väliä, kunhan se on pinkki.

Holaria Hiirosessa.

Lempikiekkosi perusteluineen.

Suora / ylivakaa heittoputteri on bägin tärkein kiekko. Minulla se on Westside BT Soft Shield. Sopivasti kuluneena lentää luotettavasti suoraan myös pienessä tuulessa. Samalla kiekolla voi tarvittaessa hoitaa myös puttipelin. Midareista suosikkini on Lucid Verdict ja draivereista Opto Saint.

Mitä tekisit, jos aikaa ja rahaa olisi rajattomasti?

Luonnollisesti kiertäisin ensin muutaman kuukauden (tai vuoden) pelaamassa lajin synnyinseuduilla Yhdysvalloissa. Sen jälkeen rakentaisin maailman parhaan yksityisen radan jonnekin missä on lämmintä ja aurinkoista.

Kiitos haastattelusta, Mika. Onnea ja menestystä tulevalle kaudelle. 

Viikon jäsen -sarjamme lähestyy loppuaan, ensi viikolla on luvassa vielä yksi haastattelu. Kannattaa siis palata tälle sivustolle ensi maanantaista lukemaan, kuka tämä mysteeripelaaja on, joka saa kunnian päättää juttusarjamme tältä erää.

27Feb/170

Viikon jäsen – Antti Malo

Viikon jäsen on Antti Malo, OFS:n pipolätkäporukan kovin puolustaja ja joukkueenjohtaja, joka pitää huolen siitä, että muut pelaajat kävyät säännöllisesti treeneissä. Antti on ollut OFSin jäsen jo pitkään, ja nyt on aika tutustua vähän tarkemmin tähän konkariin.

Milloin aloitit frisbeegolfin ja miten löysit lajin pariin?

Taisipa olla vuosi 2003 kun tuli paljon kuljettua hiirosen kenttien läpi pyörällä hiiroseen ja ihmettelin monesti kentällä olevia metallisia koreja. Googlettamalla sitten selvisi että kyseessä oli laji nimeltä frisbeegolf. No suunnilleen samantien siinä sitten laitettiin veljen kanssa kiekkoja tilaukseen ja siitäpä se sitten lähti.

Antti Perämeri Openissa muutama vuosi sitten.

Antti Perämeri Openissa muutama vuosi sitten.

Miksi juuri frisbeegolf? Mikä lajissa viehättää?

Frisbeegolf on halpa harrastus koska yhdellä kiekolla jo pääsee hyvin alkuun ja radat ovat pääasiassa ilmaisia. Lajissa viehättää monetkin asiat, esim. kiekon lentorata, rento ulkoilu luonnossa, kavereiden kanssa rupattelu ja miksei myös kilpailutilanteiden jännitys. Lajissa ei myöskään voi koskaan olla liian hyvä vaan aina löytyy osa-alueita missä voi kehittyä, joten sekin tuo lisämausteensa lajiin.

Olet pelannut melko pitkään, miten laji ja harrastusolosuhteet mielestäsi ovat muuttuneet?

Laji on mennyt huimasti eteenpäin noista vuosista kun tuli itsellä aloitettua. Kiekkoja on paljon enemmän tarjolla, ratoja on tullut satoja lisää ja huippupelaajien taso on aivan eri levelillä. Radat ovat myös paljon haasteellisimpia ja pääosin paremmin hoidettuja. Radoilla harjoittelu on nykyään hieman hankalampaa kovan suosion vuoksi, mutta vastapainoksi taas monet seurat tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden harjoitella talvisin sisätiloissa. Toivoisinkin että tulevaisuudessa ratasuunnittelussa otettaisiin huomioon myös tila harjoittelua varten eli rangeja ja puttausalueita lisää radoille.

Putti kunnossa, kaikki kunnossa.

Putti kunnossa, kaikki kunnossa.

Millaisen muutoksen haluaisit nähdä frisbeegolfissa lähivuosina? 

Kapeampiin koreihin pelaaminen voisi olla ihan mielenkiintoinen muutos, ainakin kokeilumielessä. Muutenhan laji on kovassa nosteessa ollut monta vuotta ja porskuttaa aivan oikeaan suuntaan.

Entäs OFS, mihin seuran tulisi pahostaa vielä enemmän?

Junioirityöhön panostaminen on varmaan se seuraava suurempi haaste jokaiselle seuralle. Junioireita on kuitenkin vain kourallinen seurojen listoilla vaikka radoilla junioreita näkee tämän tästä.

Lempikiekkosi perusteluineen.

KC 12x Champion Fire(Laitisen)pirkko! Monipuolinen ja mielestäni paras kiekko mitä on koskaan valmistettu. Tuskin tarvii tämän enempää perustella.

Mikä on kotiratasi? Entä suosikkiratasi, onko se sama vai joku muu rata?

Hiirosen DGP on kotirata, mutta ei nykyisessä kunnossa kuulu enää suosikkiratoihin. Minulla ei sinänsä yksittäistä suosikkirataa ole ja tärkeintä minulle nykyään on se että rata on hyvin hoidettu niin että siellä on ilo pelata eikä aika tuhraannu lost discien etsintään.

Antti ensimmäisen Självständighetsdag Openin TD:nä vuonna 2013.

Antti ensimmäisen Självständighetsdag Openin TD:nä vuonna 2013.

Mitä saavutustasi frisbeegolfissa arvostat eniten?

No eipä nuita saavutuksia juuri ole. Joku seuran mestaruus on amatööriluokasta voinut tulla ja viime vuoden Oulu Masters 3. sija ehkä jopa hieman yllättäen puolikuntoisena. Parhaiten varmaan olen kuitenkin pelannut Turun European Open preliminary kisassa 2013 ja seuraavan vuoden SM-kisoissa.

Mitä tekisit, jos aikaa ja rahaa olisi rajattomasti?

Varmaan lähtisin aivan ensimmäiseksi maailmanympärimatkalle tutkimaan maailmankolkkia ja saattaisin jopa kiekot ottaa mukaan!

Kiitos haastattelusta, Antti! Ensi viikolla vastausvuorossa on Team Westsiden tuore jäsen, Mr. Naamivaara, Mika Ylisaukko-oja. 

20Feb/170

Viikon jäsen – Henri Sirniö

IMG-20170218-WA0002Tämän viikon jäsen on Oulun frisbeeseuran hallitseva junioreiden mestari Henri Sirniö. Tälle kaudelle 19-vuotias Henri siirtyi aikuisten sarjoihin. Hän on aloittanut  kilpailemisen miesten luokissa ryminällä, haastaen – ja välissä voittaen – kaupungin kovimpia pelaajia Winter Gamesin ja Pikkaralan Talviliigan osakilpailuissa. WG:ssä Henri on 4. sijalla pro-luokassa ja hän johtaa Talviliigan avointa luokkaa.

Tänään tutustutaan hieman tarkemmin tähän  nuoreen lupaukseen ja kuullaan, millaisia tulevaisuuden suunnitelmia hänellä on.

Milloin ja miten löysit frisbeegolfin pariin?

Ensimmäisen kerran lajia tuli kokeiltua kesällä 2013. Kaveri pyysi mukaan Hiiroseen heittämään lainaten pari kiekkoa. Muutaman kokeilukerran jälkeen tuli omatkin kiekot hommattua ja sitten radalla käytiinkin jo lähes päivittäin.

Mikä frisbeegolfissa viehättää eniten?

Frisbeegolfissa viehättää ne kaikki eri osa-alueet, joista laji koostuu. Oman kehityksen huomaaminen ja samaan aikaan virheiden läpikäyminen ajavat treenaamaan näitä kaikkia osa-alueita aina vain lisää ja lisää. Kokonaisuutena lajia on melko halpa harrastaa ja kiekon heittely hyvässä seurassa on erittäin mukavaa.

Millainen urheilutausta sinulla on?

Harrastin salibandya 10 vuoden ajan parhaimmillaan SM-sarja tasolla ja olin kyseisellä lajilla myös Kastellin urheilulukiossa. Lopulta kuitenkin into frisbeegofiin kasvoi niin suureksi, että päätin lopettaa salibandyn ja keskittyä täysin frisbeegolfiin. Ajoittain tulee kuitenkin vielä käytyä höntsävuoroilla salibandyssa.

Henri Pikkaralan avajaiskisassa.

Henri Pikkaralan avajaiskisassa.

Kisakautesi on alkanut todella vahvasti, millaisia tavoitteita sinulla on tälle kaudelle?

Tavoitteena on kisata mahdollisimman paljon Oulun alueen kisoja ja saada mahdollisimman tasainen kokonaisuus tulevasta kaudesta. Rating olisi tarkoitus nostaa vähintään sinne 925. Kauden pääkisojen olisi tarkoitus olla Kärkkäinen Open sekä amatöörien SM-kisat.

Mitkä ovat heikkoutesi ja vahvuutesi frisbeegolfissa?

Vahvuuteni on varmaankin puttaaminen, sillä sitä tulee treenattua ylivoimaisesti eniten. Lisäksi sekä rysty- että kämmenheitto ovat melko tasaisia keskenään. Kehitettävää löytyy lähestymisheitoissa sekä eri heittokulmien hallitsemisessa, erityisesti anhyzer.

Mikä on suosikkikiekkosi ja miksi?

Innovan Yeti Pro Aviar. Viimeiset pari vuotta ollut bägin luottokiekko. Bägistä löytyy monta erilaista kulutukseltaan sekä puttaamiseen että heittämiseen. Muovi on mukavan tahmeaa, eikä se ole liian kovaa eikä liian pehmeää.

Mikä on kotiratasi sekä suosikkiratasi , onko se kenties eri rata kuin kotiratasi?

Kotiratani on Hiironen. Suosikkiratani on kuitenkin Ylivieskan Liikuntapuisto. Se on hyvin hoidettu ja hyvään ympäristöön rakennettu. Väyliä on monipuolisesti erilaisia.

Henri ja holari Honkimaan 18:selle.

Henri ja holari Honkimaan 18:selle.

Missä olet viiden vuoden kuluttua? Kuuluuko frisbeegolf sinun ”pitkän tähtäimen suunnitelmiin”?

5 vuoden päästä uskon ja toivon olevani heittämässä kiekkoa vielä yhtä aktiivisesti kuin nykyäänkin. Tavoitteena olisi vielä joskus päästä haastamaan ihan sitä Suomen ylintä kärkeä ja kisaamaan kovalla tasolla myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Kiitoksia haastattelusta, Henri. Toivotamme sinulle menestystä tulevalle kisakaudelle, eiköhän me nähdä Pikkaralassa amatöörien SM-kisojen merkeissä syyskuussa!

Ensi viikolla viikon jäsenenä on vanha konkari, Malon Antti. Silloin saamme kuulla, miten laji on hänen mielestään kehittynyt Oulussa vuosien aikana.

18Feb/170

II Open de Espana käynnissä

IMG_20170216_135101Tänään alkaa II Open de España aurinkoisessa Oviedossa, ja tämä taitaapi olla peräti ensimmäinen PDGA-kisa tällä vuodelle, jossa meillä on pelaajia paikalla. Tästä OFSseason alkaa ihan kunnolla! Saimme pienen raportin kisan ennakkotunnelmista yhdeltä pelaajaltamme, Toni Kariniemeltä.

Espanjan Oviedossa kisataan viikonloppuna Open de Espanan muodossa. Kilpailussa on peräti viisi OFSin edustajaa kun Jenni Eskelinen, Arttu Engström, Joni Tuomiranta, Tero Hyvönen ja allekirjoittanut, eli Toni Kariniemi osallistuvat. Lähdimme Teron ja jo viime vuonna kisassa olleen Jonin kanssa matkaan jo tiistai-iltana. Ajoimme yötä vasten Helsinki-Vantaalle ja aamuöinen check in meinasi tuottaa ongelmia. Vaadittiin kaikkien kolmen herkkää kosketusta, että saimme palvelua tarjonneen automaatin yhteistyöhön. Tästä kuitenkin selvittiin ja parin tunnin odottelun jälkeen pääsimme nousemaan lentokoneeseen.

Edustuskamppeet kunnossa!

Edustuskamppeet kunnossa!

Lensimme ensin Amsterdamiin, josta vaihdoimme konetta ja jatkoimme Madridiin. Saavuimme paikallista aikaa puolen päivän tienoilla ja otimme vuokra-auton alle. Edessä oli vielä vajaan viiden sadan kilometrin siirtymä Espanjan pohjoisosassa sijaitsevaan Oviedoon. Illalla päästyämme hotellille olimme kaikki sen verran väsyneitä matkustamisesta, että kävimme vain nopeasti kaupungilla syömässä ja painuimme nukkumaan.

Radalta löytyy korkeuseroja.

Radalta löytyy korkeuseroja.

Torstaiaamuna nousimme aikaisin aamupalalle ja suuntasimme välittömästi sen jälkeen Purificación Tomás radalle, joka toimii kisanäyttämönä. Tutustuimme rataan ja heittelimme useita avauksia joka väylillä. Aurinko alkoi mukavasti paistaa ja kävimme vielä kiertämässä Inviernon puistossa sijaitsevan 9-väyläisen ennen ruokataukoa. Tämän jälkeen kävimme vielä kiertämässä kisaradan uudelleen. Illalla kävimme tutustumassa kaupungin iltaelämään. Ruoka ja juoma on täällä miellyttävän halpaa ja maku ryhmämme mieleen.

Kauniit ovat maisemat Oviedossa.

Kauniit ovat maisemat Oviedossa.

Tänään kävimme aamulla kaupungilla nopeasti ostoksilla ja olimme radalla taas ennen puolta päivää. Lämpötila kipusi lähes 20 asteeseen eilisen malliin. Kiersimme pari kierrosta vaihtelevalla menestyksellä. Korkeuserot ja välillä rinteissä olevat korit aiheuttivat paikoin ongelmia ja pahoja rolleja. Huumoria on tarvittu ja nauru onkin ollut herkässä. Hienojakin suorituksia nähtiin. Joni kilautteli ketjuja jo päivän ekalla heitolla. Väylällä 9 pääsimme Jonin kanssa molemmat yrittämään eaglea, mutta päätimme säästellä kisaan ja otimme helpot nostobirdiet. Päivän kruununa Tero heitti holarin kisaväylälle 14.

Toivottavasti nähdään tällaisia onnituksia myös itse kisassa.

Toivottavasti nähdään tällaisia onnituksia myös itse kisassa.

Kisapalaveri käytiin juuri äsken hotellilla ja aamulla on sitten kisan aika. Valitettavasti huomiselle on luvannut sadetta. Tähän asti sää onkin hellinyt ryhmäämme erinomaisesti.

Kisapalaveri menossa.

Kisapalaveri menossa.

Kiitoksia raportista Toni. Valitettavasti tämän hetkiset säätiedot Oviedosta näyttävät pientä tihkusadetta, ja hieman viileämmät lämpötilat kuin aiemmin. Toivottavasti tämä ei kuitenkaan haittaa sateeseen ja viiman tottuneita suomalaisia, vaan onnistutte kisassa!

Tuloksia voi seurata PDGA:n sivuilta.

Tsemppiä Team OFSille kisaan!

Tsemppiä Team OFSille kisaan!

14Feb/170

Hierontaa jäsenetuhintaan

Oletko hieronnan tarpeessa? Nyt Oulun frisbeeseuran jäsenet saavat alennusta hieronnoista!

Ystävänpäivästä lähtien Oulun frisbeeseuran jäsenet saavat 10 % alennuksen normaalihintaisista hieronnoista koulutetun hierojan Arttu Engströmin vastaanotolla. Arttu on opinnoissaan keskittynyt pääsääntöisesti klassiseen hierontaan, mutta hänellä on pätevyys myös urheiluhierontaan.

Arttu ottaa vastaan toimipisteellään Ranta-Koskelassa sekä keskustassa Goalaksessa. Lisää tietoa löydät hierontaaoulu.fi:stä sekä Hyvän olon keskuksen Goalaksen sivuilta.

Katso myös muut jäsenedut.