Oulun Frisbeeseura ry

28Jun/170

Kesä on tullut, radoilla on ajoittain ruuhkaa

Kesä on tullut ja monella on alkanut kesäloma. Tämä tarkoittaa sitä, että radoilla on välissä ruuhkaa, eteenkin alkuillasta. Asiaan kannattaa varautua jo radalle lähtiessä. Kiireellä ei kannata radalle tulla, siitä ei tule kuin paha mieli ja harmitus. Näin lajin kuumimpaan aikaan kierrokseen kannattaa varata ainakin pari, mieluiten kolme tuntia, sillä harvemmin pääsee aivan yksin heittämään ja kiertämään ihan omaan tahtiin.

Kannattaa myös muistaa, ettei ”kiilaaminen” nopeuta peliä lainkaan, etenkin jos ”pesät ovat täynnä” ja joka väylällä pelaajia. Jos ykköstiillä on useampi ryhmä jonottamassa, pelaajia on varmasti muuallakin. Tällaisessa tilanteessa ei mennä aloittamaan vaikkapa kolmoselta, vaan jäädään jonoon odottamaan omaa vuoroa. Näin varmistetaan sujuva peli kaikille.

Frisbeegolf on sosiaalinen yksilölaji jota pelataan pienissä ryhmissä.

Frisbeegolf on sosiaalinen yksilölaji jota pelataan pienissä ryhmissä.

Frisbeegolf on sosiaalinen yksilölaji, jota harrastetaan porukassa. Näin ollen radalla liikkuu suosituimpiin aikoihin yhtä aikaa yksin kiertäviä ja neljän-viiden hengen ryhmissä pelaavia. Sopiva ryhmäkoko on juuri tuollainen 4-5 henkilöä. Sitä suuremmat ryhmät aiheuttavat helposti ruuhkaa, kuten sitä pienemmätkin. Sillä radan ollessa täynnä useampi 1-3 henkilön ryhmä täyttää väylät yhtä tehokkaasti kuin isommatkin – mutta joutuvat hieman useammin odottamaan edellä meneviä tiipaikoilla. Pienien ryhmien yhdistäminen siis jouduttaisi peliä, koska väyliä vapautuisi. Myös pelin sujuvuus paranee, kun ryhmäkoot ovat mahdollisimman lähellä toisiaan.

Joten jos huomaat, että radalla kiertää erikokoisia tai eri nopeudella pelaavia ryhmiä yhtä aikaa, kannattaa käyttää maalaisjärkeä ja arvioida, kannattaako pienempiä (usein myös nopeampia) heittueita päästämään ohi. Jos edessä on useampi tyhjä väylä, ohittaminen voi olla järkevää, mutta jos jokaisella väylällä on pelaajia, ohittaminen ei välttämättä kannata – se aiheuttaa vain turhaa heiluriliikettä.

Varaudu odottamaan, sillä kesällä radalla on muitakin pelaajia. Varaa reilusti aikaa kierrokselle.

Varaudu odottamaan, sillä kesällä radalla on muitakin pelaajia. Varaa reilusti aikaa kierrokselle.

Jos sinulla ei ole kolmea tuntia aikaa, kannattaa harkita kierroksen ajoittamista muuhun kuin ruuhka-aikaan. Aamulla ja hieman myöhemmin illalla on usein rauhallisempaa, myös keskipäivää voi kokeilla näin arkisin.

On sanomattakin selvää, että jokainen heittää juuri niin monta heittoa kuin tarvitsee väylän suorittamiseksi, aloittelijat hieman enemmän, konkarit hieman vähemmän. Molemmilla on kuitenkin yhtä suuri oikeus harrastaa ja kiertää ratoja. Jokainen meistä on joskus ollut vasta-alkaja, joten löytyy takuulla ymmärrystä sille, että heittoja tulee paljon ja välissä puut kopsuu.

Yhteenvetona siis: radalle ei mennä harrastamaan juoksugolfia, vaan varaudutaan siihen, että kierroksessa voi kestää, sillä muutkin ovat tulleet nauttimaan kesästä ja rakkaasta lajista. Ei kiilata, eikä varsinkaan avata ennen kuin väylä on vapaa, vaan odotetaan omaa vuoroa.

Nämä asiat kun muistetaan, vältytään turhalta harmitukselta ja hermojen menettämisellä.

Jos sinulla on kiire, kannattaa käydä aamuisin radalla tai hyödyntää pohjoisen pitkiä iltoja.

Jos sinulla on kiire, kannattaa käydä aamuisin radalla tai hyödyntää pohjoisen pitkiä iltoja.

21Jun/170

Vuosijuhlat tulossa!

save the date OFS

28May/170

Perämeri Open – voitto kotiin!

Toppilassa aina yhtä hieno ja haastava Perämeri Open huipentui tänään finaalikierrokseen. Sää oli suorastaan, no, toppilamainen. Kovaa tuulta ja ajoittaista sadetta. Sää tuntui kyllä sopivan Oulun frisbeeseuran edustajille, sillä ofsilaiset voittivat jokaisen luokan, jossa oli ylipäätään seuran edustaja mukana! Koko kisassa oli peräti 48 OFS:n pelaajaa mukana, eli kotikisat vetävät puolensa.

MPO:ssa OFS:n Lasse Keränen ja Vuorelan Veikkojen Jesse Nieminen olivat tasatuloksessa -22 kolmen kierroksen jälkeen. Sudarissa Lasse selvisi voittajaksi, eikä ratkaisuun tarvittu kuin yksi väylä. Jesse avasi outtiin, jonka jälkeen Lassen par riitti voiton sinetöimiseksi. Kivijärven Antti Kotilainen sijoittui kolmanneksi tuloksella -18.

MPM:ssä kauden vahvasti aloittanut Ilkka Silkamo pelasi kolme ehyttä kierrosta, mutta niin teki myös Mika Kumpula. Jouni Huhtamäellä oli hieman vaisu kisan alku, mutta finaalipäivän -5 nosti miehen tasatuloksiin Ilkan ja Mikan kanssa - kaikilla kolmella tuloskortti näytti nimittäin -2 kolmen kierroksen jälkeen. Sudareihin mentiin, eikä siihen tarvittu kuin yksi väylä. Ilille pirkko, Jounille par ja Mikalle bogi, ja pystit oli jaettu. Kaikki mitalisijat OFS:lle!

Ilkka Silkamolle tämä on jo tuttua puuhaa. Tällä kertaa miehen rinnalla seisovat Jouni Huhtamäki ja Mika Kumpula. | Kuva: Mika Ylisaukko-oja

Ilkka Silkamolle tämä on jo tuttua puuhaa. Tällä kertaa miehen rinnalla seisovat Jouni Huhtamäki ja Mika Kumpula. | Kuva: Mika Ylisaukko-oja

MPG oli Jari Niskasen doimiointia, voitto irtosi peräti 15 heiton erolla seuraavaan! Naisissa OFS:lla ei tällä kertaa ollut edustajia mukana kisassa, mutta sekin sarja oli tiukkaakin tiukempi. Kolmen kierroksen jälkeen kaksi naista olivat tasatuloksessa +25, JyLin Henna Saukko sekä Raanujärven kiekon Maija Laitinen. Tällä kertaa Henna vei sudareissa pidemmän korren ja ykköspysti matkusti siis Jyväskylään.

MPG:ssä Toppilan valtias oli tällä viikonlopulla Jari Niskanen. Toiseksi sijoittui Mats Enqvist Ruotsista ja kolmanneksi DG Kuusamon Osmo Alavuotunki. | Kuva: Mika Ylisaukko-oja

MPG:ssä Toppilan valtias oli tällä viikonlopulla Jari Niskanen. Toiseksi sijoittui Mats Enqvist Ruotsista ja kolmanneksi DG Kuusamon Osmo Alavuotunki. | Kuva: Mika Ylisaukko-oja

MA2-luokassa OFS otti niin ikään kolmoisvoiton. Ainossa täpärästi kakkoseksi jäänyt Juha Kehusmaa otti tänään uransa ensimmäisen voiton yhteistuloksella -7. Toiseksi sijoittu Mika Ylisaukko-oja -5 ja Tero Hyvönen oli kolmas tuloksella -1. Mainittakoon, että Mikan ensimmäinen kierros oli ns. bogey-free, eli tuloskortti Kisakoneessa näytti ainoastaan valkoisia tai punaisia ruutuja. Loistoa!

Juha Kehusmaa otti uransa ensimmäisen voiton, toiseksi sijoittui Mika Ylisaukko-oja ja pronssi meni Tero Hyvöselle. | Kuva: Jouni Huhtamäki

Juha Kehusmaa otti uransa ensimmäisen voiton, toiseksi sijoittui Mika Ylisaukko-oja ja pronssi meni Tero Hyvöselle. | Kuva: Jouni Huhtamäki

Kerrottakoon vielä, että Helsingissä ja Sipoossa pelatussa Tyynessä, joka oli samalla vuoden neljäs EuroTour-osakilpailu Juho Parviainen vei voiton peräti neljän heiton erolla Pasi Koivuun! Onnittelut!

OFS onnittelee kaikkia mitalisteja ja muita itsensä ylittäneitä!

15May/170

Hailuodossa ratatalkoot 20.-21.5.

Kevään edetessä ja kesän lähestyessä talkoillaan ratoja kesäkuntoon kiihtyvällä tahdilla. Onneksemme se ei rajoitu pelkästään vanhojen ratojen muutostöihin, vaan myös uusia fribabaanoja syntyy. Hailuotoon on valmistumassa täysin uusi 12-väyläinen rata, jonka viimeistelemiseksi tarvitaan apukäsiä. Tässä viesti projektin vetäjältä:

Moi!

Olemme perustamassa Hailuotoon 12-väyläistä Kirkonmäen-frisbeegolfrataa. Järjestämme 20.-21.5. ratatalkoot, jossa pyrimme saamaan radan valmiiksi, jotta voimme järjestää avajaiset 25.5. Helatorstaina. Rataa on jo talkoiltu yhden päivän verran viime syksynä, joten tiikehikot ja korijalat ovat jo maassa. Kaikki talkooväki on enemmän kuin tervetullutta mukaan! Varsinkin lajin harrastajat olisivat suuri apu. Hailuodon kunta tarjoaa ruuan molempina päivinä talkoolaisille.

Avajaispäivänä järjestämme radan läheisyydessä heittokoulun, jossa apu olisi myös tarpeen. Jos haluaisit auttaa, niin ole yhteydessä. Avajaispäivänä parhaan tuloksen heittänyt palkitaan Kirkonmäki-kiekolla ja ensimmäisellä virallisella rataennätyksellä.

Jos kiinnostusta ilmenee, niin kerron mielelläni lisää hankkeesta. Tarvittaessa myös yöpaikka järjestyy.

https://www.facebook.com/kirkonmaenfrisbee/

Mikko Kanninen
yv:tä tai mikko.kanninen(ät)gmail.com

 

Ottakaa rohkeasti yhteyttä Mikkoon, pienikin apu on aina eteenpäin!

 

Terveisin,

Toni Kariniemi, pj
Oulun frisbeeseura ry

11May/170

Toppilan tämän hetkinen layout:

Meri-Toppila-2017-small

9May/170

Virpiniemi on avoinna

Hiitokausi on päättynyt ja Virpiniemen frisbeegolfrata on jälleen auki.

WP_20140629_18_04_20_Pro

8May/170

Toppilassa ratatalkoot torstaina 11.5. klo 17.00 alkaen

Pidämme torstaina talkoot Toppilassa ja muutamme radan viimeinenkin uuteen väliaikaiseen kesämuotoonsa. Aloitamme talkoot kokoontumalla klo 17.00 radan opastetaulun välittömässä läheisyydessä. Ensisijaisena tehtävänä on viimeistellä uudet heittopaikat ja siirtää korit oikeille paikoilleen. Lisäksi ohjelmassa on mm. opasteiden siirtoa ja ob-kepitystä.

Kaikki lapion varteen kykenevät ovat tervetulleita mukaan. Välineitä on tarjolla jonkin verran, mutta omien pistolapioiden ja/tai rautakankien mukaan ottaminen on suotavaa, mikäli sellaisia sattuu omistamaan.

Rata on poissa käytöstä talkoiden ajan, arviolta noin 2-3 tuntia. Tiedotamme heti kun rata on valmis pelattavaksi.

Kenties yksi viimeisistä kuvista tästä korista.

Klassisesta rantakympistä tulee väliaikaisesti #12.

Terveisin,

Toni Kariniemi, pj
Oulun frisbeeseura ry

4May/170

Toppilan väliaikaisesta radasta

Päivitystä Toppilan ratatilanteeseen.

Kesärata laitetaan pystyyn heti kun korit jalkoineen pystytään siirtämään. Talkoot pidetään näillä näkymin ensi viikolla. Tiedotamme niistä heti kun ajankohta varmistuu.

Tulevat uudet ja muutetut väylät ovat aiheuttaneet paljon keskustelua, joten seuraavaksi hieman selvennystä muutamaan asiaan.

 • Kyseessä on Ranta-Toppilan läjityksistä johtuva väliaikainen layout, joka on käytössä kesän 2017 ja mahdollisesti ainakin osittain kesän 2018.
 • Kun läjityksen alle jääneen alueen kohtalo selviää, niin päästään toivon mukaan suunnittelemaan tulevaa kiinteää layoutia.
 • Tulevan layoutin osalta toiveissa on, että kaupunki tilaa suunnittelutyön sitä työkseen tekevältä taholta, joka esittelee ehdotuksen, jota seurat voivat vielä tarkastella ennen lopullista toteuttamista.
 • Kaupungilla on viimeinen sana siitä mitä muutoksia radalle saadaan tehdä ja mitä alueita voidaan käyttää (ja millä tavoin).
 • Väliaikaisen suunnitelman tärkein tavoite oli säilyttää Toppilan rata 18 väyläisenä tämän siirtymäajan yli.
 • Ehdotus toimitettiin kaupungille helmikuussa ja kaupunki hyväksyi sen muutamilla muutoksilla palaverissa huhtikuussa.
 • Mahdolliset muutokset täytyy hyväksyttää kaupungilla, joten muutosehdotuksia on tarkasteltu hyvin kriittisesti ja niitä tehdään vain, jos löytyy selkeä turvallisuusriski.

Sitten vielä uusista väylistä.

 • Vanhalla kolmosväylällä ojan ylittävältä sillalta kulkijat muodostivat riskin. Uusi kolmosväylä on EM-kisoista tuttu väylä lyhennettynä. Eli koria tuodaan noin 10 metriä pois tieltä päin ja tiestä tulee ob-aluetta.
 • Nelosväylällä ei ole kunnon näkyvyyttä harjun taakse ja mikäli avaus jää alas ojan tienoille, joutuu toisen heiton heittämään sokkona. Tästä syystä tälle väylälle kaavaillaan vielä muutosta.
 • Mikäli katsotaan, että uudet 3-4 väylät eivät toimi, voidaan tulevaisuudessa palata vanhaan sillä poikkeuksella, että kolmosväylää voidaan joutua lyhentämään.
 • Vanhat 17 ja 18 tulevat uuteen kiertoon väylinä 8 (18) ja 9 (17). Vanhan 18 väylän, eli uuden kasiväylän koria joudutaan siirtämään noin 10 metriä tieltä poispäin. Kaupunki oli saanut tästä paljon palautetta, että katvealue alhaalla on vaarallinen. Saimme kuitenkin neuvoteltua väylälle jatkoa pienellä korin siirrolla.
 • Vanhalle ysiväylälle (uusi 11) tulee mando, jonka tarkoitus on estää niin sanottua oikoreittiä pelaaminen. Se suojaa myös ylös polun viereen tulevaa tiitä ja polulla kulkijoita. Tämän moni on kokenut jollain tapaa vaaralliseksi, mutta mikäli kokee että heitto saattaa päättyä uudelle 15 tiille tai tielle, pitää se spotata ihan samalla tavalla kuin ennenkin. Lisäksi 15 tiillä olevat heittäjät voivat varoittaa polkua pitkin tulevista kulkijoista.
 • Uusi 14 väylä pelataan em-kisatiiltä. Korin takana oleva tie ja takana olevat alueet ovat ob. Tässä heittäjien pitää ottaa huomioon rannassa oleva makkaranpaistopaikka. Heitto sinne voi olla epäonnistuessaan mahdollinen, vaikkakin epätodennäköinen. Pidempää väylää tähän ei saatu tehdä kiinteänä.
 • Uusi 15 väylä pelataan harjulta pienen laakson yli toiselle harjulle.
 • Uusi 16 väylä on lyhyt saariväylä hieman vanhan 12 väylän hengessä.
 • Uusi 17 väylä pelataan metsiköstä ulos vanhan 16 väylän mutkan tienoille.
 • Uusi 18 väylä pelataan suunnilleen em-kisojen 18 väylän korin kohdalle. Tiipaikka on metsän reunassa niin, että näkyvyys on riittävä kaikkiin suuntiin, mutta estää suoran heittämisen oikealle harjun taakse pimentoon. Tässä varmasti sanomattakin selvää, että väistetään tiellä kulkijoita.

Omalta osalta pahoittelen niukkaa tiedottamista, mikä menee täysin omaan piikkiini. Toivon kuitenkin käyttäjiltä hieman malttia ja ymmärrystä. Yritetään pärjätä tämä siirtymäaika näillä väylillä turvallisesti ja muut puiston käyttäjät huomioon ottaen. Tehdään muutoksia, jos turvallisuus sitä vaatii ja kaupunki hyväksyy ne. Toimitaan esimerkillisesti ja näytetään kaupungille, että frisbeegolfarit kuuluvat Meri-Toppilaan.

Terveisin,

Toni Kariniemi, pj
Oulun frisbeeseura ry

Alustava karttaluonnos, jonka pohjalta keskustelut kaupungin kanssa käytiin.

Alustava karttaluonnos, jonka pohjalta keskustelut kaupungin kanssa käytiin.

23Apr/170

Hiirosen ja Toppilan radat

Kesä lähestyy, mutta frisbeegolfarin näkökulmasta valitettavan hitaasti. Tehdään sen tuloa odotellessa pieni katsaus ratojen tämän hetkiseen tilanteeseen.

Hiirosessa pelataan toistaiseksi voimassa olevaa talvilayoutia. Kunhan säät sallivat, otetaan käyttöön aiemmilta vuosilta tuttu kesäleiska. Pienet muutokset ovat mahdollisia. Metsäväylien kosteustilannetta seurataan ja kartoitetaan toimenpiteitä alueen kuivumisen nopeuttamiseksi. Kaupungin kanssa kartoitetaan myös mahdollisuutta ottaa käyttöön uusia alueita lähiympäristöstä, mutta on epätodennäköistä, että pääsemme niihin käsiksi vielä tulevana kesänä.

Toppilassa pelataan myöskin talvirataa, kunnes lumet ja maa sulavat sen verran, että pystymme ottamaan kesäradan käyttöön. Osa radasta on Ranta-Toppilan rakentamisesta johtuvan läjityksen myötä pois käytöstä, jonka takia tulevana kesänä pelataan normaalista poikkeavaa väliaikaista kesälayoutia. Säistä riippuvaisena emme pysty määrittelemään tarkempaa aikataulua, mutta muutoksista tiedotetaan heti OFS:n verkkosivuilla ja Facebookissa Oulun frisbeekanavalla. Mikäli haluat tarttua lapion varteen ja sinulla on mahdollisuus talkoilla arki-iltaisin, voit ottaa yhteyttä talkoita koordinoivaan Ilpo Toloseen.

Me teimme sen!

Talkoomuistoja takavuosilta

Omasta puolestani toivon harrastajilta malttia. Kelit ovat haastavat ja kaikkien ajatukset siintävät jo kesäradoilla. Niihin siirrytään kyllä heti kun on mahdollista, mutta siihen asti on pärjättävä nykyisillä talviradoilla. Tiedotamme aktiivisesti ratojen tilanteesta tulevina viikkoina.

 

Terveisin,

Toni Kariniemi, pj

Oulun frisbeeseura ry

14Feb/170

Hierontaa jäsenetuhintaan

Oletko hieronnan tarpeessa? Nyt Oulun frisbeeseuran jäsenet saavat alennusta hieronnoista!

Ystävänpäivästä lähtien Oulun frisbeeseuran jäsenet saavat 10 % alennuksen normaalihintaisista hieronnoista koulutetun hierojan Arttu Engströmin vastaanotolla. Arttu on opinnoissaan keskittynyt pääsääntöisesti klassiseen hierontaan, mutta hänellä on pätevyys myös urheiluhierontaan.

Arttu ottaa vastaan toimipisteellään Ranta-Koskelassa sekä keskustassa Goalaksessa. Lisää tietoa löydät hierontaaoulu.fi:stä sekä Hyvän olon keskuksen Goalaksen sivuilta.

Katso myös muut jäsenedut.