Oulun Frisbeeseura ry

19Jun/171

Parifrisbeegolfin SM-pronssia ofsille

Oulun frisbeeseuran Ilkka "Illi" Silkamo ja Jouni Huhtamäki (jotka keksivät itselleen nimen Team Griplock) edustivat seuraa menestyksekkäästi viikonloppuna Kuopiossa ja Siilinjärvellä järjestettävissä parifrisbeegolfin SM-kilpailuissa. Kaksipäiväisessä kilpailussa pelattiin kolme kierrosta: lauantaina tough shot (TS) Puijossa, best shot (BS) Tarinalaaksossa ja sunnuntaina finaalit alternate shotilla (AS) jälleen Puijossa.

Tough shotissa molemmat pelaajat heittävät aloitusheiton. Ryhmän toinen pari määrää, kumman heittäjän kiekosta peli jatkuu. Molemmat pelaajat jatkavat samasta paikasta. Reikä on pelattu loppuun, kun jompikumpi pelaajista saa kiekon koriin. Best shot on päinvastainen, eli molemmat pelaajat heittävät aloitusheiton ja pari saa itse valita, kummasta kiekosta jatkavat. Näin jatketaan kunnes jompikumpi pelaajista saa kiekon koriin. Alternate shotissa vuorotellaan, ja pari ilmoittaa ennen kierroksen alkua, kumpi pelaajista heittää aloitusheiton. Aloitusheiton jälkeen parin pelaajat heittävät vuorotellen, kunnes reikä on pelattu loppuun. Seuraavan väylän aloittaa se pelaaja, joka ei edellisellä väylällä putannut koriin.

Ilkka (vasemmalla) ja Jouni valmiina treeneihin.

Ilkka (vasemmalla) ja Jouni valmiina treeneihin.

Jouni ja Ilkka matkustivat jo torstaina pelipaikoille, tarkoituksena käyttää koko perjantai treeneihin. Treenit aloitettiin perjantaina aamupäivästä Tarinalaaksosta, joka oli ratana Jounille entuudestaan tuttu, mutta Illille muutamaa alkuväylää lukuunottamatta vieras.

- Huomioita radasta oli, että väylät ovat pitkiä ja väylillä on todella tärkeää pysyä. Ei erikoista pelikirjaa mihinkään, tämä ratahan pelataan best shottina, ja todettiin että voidaan jopa onnistua tällä radalla! Muutama suht täsmällinen kiekkovalinta päätettiin tiettyihin väyliin sekä kalibroitiin heittomittoja, toteaa Jouni.

Kuten myöhemmin saimme huomata, herrat todellakin onnistuivat Tarinassa ja best shotissa. Mutta jatketaan vielä perjantaita eteenpäin. Iltpäivällä treenit jatkuivat Puijon radalla Kuopiossa.

Puijon rata on loistokunnossa, melko paljon on vain tuota valkoista tikkua pystyssä...

Puijon rata on loistokunnossa, melko paljon on vain tuota valkoista tikkua pystyssä...

- Rata jakaantuu kolmenlaisiin väyliin: osa väylistä ovat selkeitä siivutuskenttiä, saa heittää todella lujaa. Osa taas teknisesti tarkkoja, yleensä avoimella. Kolmas väylämalli oli ahdas metsäränni, jossa puuosumat näyttelevät todella isoa osaa. Outtia on karmean paljon, mutta se on suurimmaksi osaksi aika reilua, eikä tee tiukkaa kurkkua. Erikoishuomiona oli, että todella moni kori sijaitsi sellaisessa paikassa, että heti korin takaa lähtee rinne laskemaan ja alhaalla odottaa ob. Pyrittiin välttämään kiekkovalintoja, mutta päätös seiftaamisesta kyti takaraivossa huomiselle tough shot rundille, kertoo Jouni treenien jälkeisistä fiiliksistä.

Kisat alkoivat lauantaina MPM-luokan osalta tough shotilla  Puijossa ja meidän parimme lähtevät liikkeelle pitkältä par-neloselta. Ehkä hyvä juttu, että hankalin pelimuoto saadaan heti alta pois?

- Seiftihysset kenttään, kakkosella lähärit varmalle puolelle. Huonompi lähäreistä painuu metsään, sieltä ei pirkkoa putata. Nostonelonen ja kisat avattu par-tuloksella. Ei tämä tough nyt niin tough olekaan, kertailee Jouni avausväylän tunnelmia.

19263990_1057499194350430_349713495_o

Tällaisilla lähäreillä vaikeatkin väylät tuntuvat helpolta.

Valitettavasti tuo hyvä par-vire ei ihan jatkunut, vaan pelimuoto näyttää kyntensä ja tuloskortti täyttyy bogeilla. Harmillista! Parille sattuu vielä mandovirhe väylällä 18, josta seurauksena tuloskorttiin kirjataan peräti tuplabogi. Tämän jälkeen päästään kutienkin tasaisempaan maastoon, jossa ongelmana ovat ainoastaan valkoiset ob-tikut, joiden väärällä puolella Illi ja Jouni käyvät muutamaan otteeseen. Mutta sen jälkeen helpottaa:

- Saavutaan väylälle #4, ennakkoon yksi pahimmista väylistä. Karmeaan vastamäkeen heitettävä antsa, jossa elintärkeää olisi saada avaus ylös asti, jotta pääsee jatkamaan hyvin. Outtia on alussa heti rinteen alla ja väylän molemmin puolin tiheää kuusikkoa. Vastustajan ensimmäinen heittäjä painaa loistavan avauksen pitkälle ylös. Toisen heittäjän kohdalla pelimuoto muistuttaa taas itsestään. Heitto lähtee liikaa sisämutkasta, ottaa puihin ja kiekko putoaa outtiin. Illin kanssa vilkaistaan toisia ja ilmeet kertoo, että nyt leivotaan kiekkoa taivaalle Pohjolan raivolla. Minä avaan antsalla, Illi forella ja molempien avaukset nousevat ihan mäen päälle asti tasaiselle. Varma par, pirkkoakin päästään kokeilemaan. Pelataan par, vastustaja ottaa triplan, kertoo Jouni.

- Tästä lähtee meidän peli käyntiin, par seuraa toistaan ja loppurundista ollaan monta kertaa puttaamassa pirkkoakin kympin rajoilta. Petolliset greenit ja outtilinjat vaikuttavat putteihin eikä saada yhtään sisään. Kierros päättyy meidän osalta karuun +8 tulokseen, jolla ollaan omassa sarjassa vasta sijalla 11. Nyt loppuu seiftailu ja on pakko hyökätä, kärkeen jää heti 10 heittoa eroa.

Lounastauon jälkeen kisat jatkuvat Tarinalaakson radalla best shotin muodossa, ja Jounin ja Illin lähtöväylä on sijoituksen perusteella väylä nro 10, 132 m "puinen siivuttelu metsän siimeksessä", Jounin kuvauksen mukaan. Helppoa paria on tarjolla, ja siitähän se sitten lähteekin rullaamaan. Pirkkoa pirkon perään, tai siltähän tuo tuloskortti ainakin näyttää! Tapahtuiko best shotin aikana mitään erityisen mainittavaa?

- Tullaan väylälle #14, lyhyehkö (80m) hysse ahtaassa tilassa. Me avaamme molemmat väylästä vasempaan, puiden välistä liu’utaan kuitenkin molempien kiekoilla rinkiin, kertoo Jouni.

Illi avaamassa Tarinalaakson #8.

Illi avaamassa Tarinalaakson #8.

Tuloskortti onkin kaunista luettavaa tämän jälkeen! Miehet kertovatkin, että tästä iksi "mentaalinen sotatila" päälle ja ja seuraavat väylät menivät kuin hurmoksessa. Pitkää tai lyhyttä, kapeaa tai tiukkaa, tuoloskortti näyttää pelkkää pirkkoa! Myös Tarinalaakson kenties tunnetuin väylä, 351m pitkä par5, eli väylä #17. Sillä väylällä Illi pääsi näyttämään forensa mahdin, ja kahden heiton jälkeen pari on tasan satasen merkin kohdalla. Joten jos mietitte, miten pitkälle tuo Silkamo oikein heittää forella, vastaus on noin 125,5 m. Sen jälkeen Jounilla oli helppo työ upsitella rinkiin taimikon yli, ja jälleen yksi pirkko korttiin!

Tarinalaakson lisäväylä A.

Tarinalaakson lisäväylä A.

Yllä olevan kuvan väylästä on hassu tarina tarjolla. Jouni avasi Jackalille nostolle, ja koska kyseessä oli Tarinalaakso ja pelimuotona BS, Illille jäi tehtäväksi kokeilla holaria. Kiekko meni vain puoli metriä korin ohi. Vastustajat sen sijaan jäivät tuohon alas, ja Jouni ei edes muista, saivatko he kolmosta, mutta meidän parille siis helppo nosto kakkonen.

Ei kierros silti ihan unelman lailla sujunut, kuten Jouni kertoo seuraavaksi:

- Yhden ainoan väylän otan vähän seiftimmin jostain kumman syystä, haluan pelata sen upsilla vaikka tiedän sen jäävän reilun kympin vajaaksi. Upsi haluttuun kohtaan ja Illi leipoo unelmasiivun bäkkärillä. Kiekko ländää korin viereen ja lasketaan se jo nostopirkoksi. Etiäinen seiftistä realisoituu, kun tullaan korille. Illin kiekko on skipannut korin viereisen rinteen piiiiitkälle alas. Sieltä olisi karmeaa jatkaa. Putataan ohi ja par korttiin. Pitkä puhallus ja pirkkojunan kyytiin taas seuraavalta väylältä.

Ilkka Tarinalaakson treeneissä pitkällä putilla.

Ilkka Tarinalaakson lisäväylä C:llä pitkällä putilla treenikierroksella. Kisassa oltiin onneksi nostolla tällä(kin) väylällä.

Pirkkojahan tuli tosiaan yhteensä 15 kappaletta, eikä yhtään bogia, joita tosiaan harvemmin nähdään korteissa tämän tason best shoteissa. Tulos -15 oli päivän toiseksi paras MPM-luokassa, ja kuten Illi huomautti, heiton verran paremmin kuin yksi maamme kovimman MPM-kaksikon tulos. Herrat Ville Piippo ja Marko Hämäläinen pelasivat nimittäin best shotin "vain" tuloksella -14.

Tulos -15 nostaakin herroja korkealle tulosluettelossa, ja sunnuntaina finaalikierrokselle lähdetään kolmossijalta, heiton etumatkalla seuraaviin. Kärkikaksikko karkasi jo, menkööt menojaan!

Puijon väylä 1.

Puijon väylä 1.

Kisat jatkuvat Jounin ja Illin osalta sunnuntaina klo 9:00, ja sävelet ovat selvät: Illi vastaa alternate-kierroksen ensimmäisestä heitosta. Puijon ykkösväylällä outti on nimittäin vasemmalla, ja Illin vahva fore on siis turvallisin vaihtoehto avausheitoksi. Jännittikö sinua, Illi?

- Jännitti, eikä voinut Jounia jännittää enemmän kuin minua. Pulssi oli heiton aikana varmasti 200, vaikka sen heiton piti olla minulle iisi... Siinä olisi voinut käydä tiimin nimen mukaisesti, mutta tulikin hyvä siivu.

Jännityksestä huolimatta avaus oli siis hieno, ja Jouni pääsee hatkamaan keskeltä väylää noin 100m korista. Annamme Jounin kertoa, miten siinä kävi:

- Outtia on joka puolella, turvallisin paikka on vasen reuna. Sitä kohti vedän upsilla triplaäksän todella lujaa, mutta heitto nousee korkealle. Pitkä liuku liikaa oikealle ja kiekko karkaa 20m ennen koria outtiin. Vastus leipoo ulos samasta kohdasta. Bogia pukkaa, Illi päättää kuitenkin kokeilla. Hyppyputilla Pure liikkeelle ja niinhän se kiekko kilahtaa mukiin. Par lappuun ja taistelu on alkanut.

Upsittelua Puijossa.

Upsittelua Puijossa väylällä 7.

Alun kahden parin jälkeen tulee vähän epätasaisempi jakso: tuloskorttiin kirjataan bogi, pirkko ja ikävä tuplabogi! No ei kait siinä, onneksi herrat pitävät päänsä kylmänä, ja nakuttavat korttiin neljä paria lisää, ja heti perään pirkko väylältä 10.

- Väylän #12 jälkeen ollaan tilanteessa, että vastustaja on ajanut meidät kiinni ja ollaan tasoissa. Tilanne ei ole silloin tiedossa, vaan oletetaan molemmat olevamme reilusti alakynnessä. Väylään #13 otetaan vielä bogi kaverin kolmosta vastaan ja niin ollaan takaa-ajajia, muistelee Jouni eilisiä fiiliksiä.

- Tullaan tässä tilanteessa väylälle #15, erittäin ahdas mandolla höystetty hysseväylä. Vastustajan kiekko osuu puihin ja jää reiluun kymppiin puiden taakse. Meillä minun avaukseni osuu tällä kertaa täydellisesti ränniin ja väylä on selätetty! Illi käy nostamassa pirkon kuppiin ja tilanne on taas tasan. Seuraava väylä on liian pitkä pirkotettavaksi kummallekaan, joten 2 väylää jäljellä ja tilanne tasan, Jouni kertoo jännittävästä tilanteesta.

Kysyimme, tiesivätkö Illi ja Jouni sijoituksensa vielä tässä vaiheessa? Eivät tienneet, vaan luulivat tippuneensa sijoille 6-9 ja olevan reilusti mitalisijoista jääneenä. Peli ei silti ollut paineetonta, vaan hyökkäysmoodi oli päällä.

Puijossa hyökkääminen voi olla vaarallista, sen verran paljon on valkoisia keppejä lyöty maastoon.

Puijossa hyökkääminen voi olla vaarallista, sen verran paljon on valkoisia keppejä lyöty maastoon.

Seuraavana on vuorossa väylä 17, ja Illi on avausvuorossa. Jounin rukoiluista huolimatta heitto ei osu metsäränniin, vaan Ilkan Beast osuu ensimmäiseen puuhun ja vielä on siis matkaa jäljellä korille. Ja kaikesta pahin on se, että vastustajapari onnistuu heittämään täydellisen s-linjan aivan korin viereen! Miten tästä selvitään? No Jounin tuntien, upsilla tietysti!

- Edessäni on vain helvetisti puita ja jossain siellä takana mäen päällä korikin. Bäkkäriä ei pysty heittämään, fore minulta olisi itsemurha meille. Upsin pystyn heittämään, mutta linja on korin oikealle puolelle. Pitäisi hallita paremmin sormiupsi. Kaivan XXX:n repusta ja joudun luottamaan kiekon pitkään kaareen vasemmalle peukku-upsissa. Jos saan heitettyä kiekon niin, että se pysyy matalana ja osuu kesken kieppinsä korin edessä rinteeseen, se voi jäädä korille. Heitto on täydellinen, kiekko on reilu metrin korista ja ollaan taas vain se yksi heitto jäljessä, Jouni kertoo. Nyt sattui siis täydellinen suoritus juuri oikeaan paikkaan, mutta vielä on matkaa podiumille.

Puijon väylä #9: mando suoritettu, ja helppo par korttiin.

Puijon väylä #9: mando suoritettu, ja helppo par korttiin.

Tähän ollaan tultu, viimeinen väylä ja heiton matka pysteille. Lisäksi väylän 18 tiillä parille kerrottiin, että par riittää heille neljän sakkiin. Puijon väylä 18 on erittäin haastava, väylän alussa heitetään metsästä ulos mandoportin läpi ja sitten jyrkkä käännös oikeaan rinnettä ylös. Päällä käännös taas vasempaan, jossa kori sijaitsee taskussa. Mandoportin jälkeinen osuus väylästä rakennettu outtilinjalla.

- Kaveri avaa ensin ja kuten arvata saattoi, vetää hienon seiftiavarin Buzzzilla keskeltä porttia ulos ja keskelle väylää. Minä nappaan työkaluksi Moonshine Sparkin ja mellakka osuu sekin porttiin, nousten vielä rinnettä ylöspäin 15m lähemmäs koria kuin vastuksilla. Hyvinkään pojat tekevät kohtalokkaan virheen ja n. 85m lähäri ylämäkeen matkustaa takaouttiin, Jouni kertoo, ja jatkaa: Nyt Illi stna, pysy sisällä. Pysy sisällä! No tottakai se pysyy, kiekko vaan jää pelottavan kauas korista.

Mittauksen jälkeen selviää, että vastustajien kiekko on 11 metrin päässä korista, Ilkan ja Jounin on puoli metriä lähempänä, 10,5 metrin päässä. Näin saatiin siis puttausjärjestys selvitettyä. Vastustajat puttaavat ensimmäisenä, ja putti ei mene. Heille on siis tulossa vitonen korttiin. Nyt on Ilkalla ja Jounilla mahdollisuus, mutta matkassa on muutama muuttuja. Korin takana on ob-linja, ja selän takana runsaspäinen yleisö tuomassa hieman lisäpainetta.

- Kaikki yleisössä tietävät tilanteen, koska jokaisella on kännykkä kädessään ja oletettavasti Metrixin scoret auki. Illin kanssa nopea palaveri, sanoja ei paljon tarvita. Seifti alle ja oltaisiin sudareissa pronssista. Tai sitten runitetaan, osumalla podiumille ja kämmillä maitojunaan. Illi antaa nyökkäämällä suostumuksen, nyt yritetään, Jouni kertoo hetkistä ennen sitä viimeistä puttia. Tosin, eipä Jouni vielä silloin tiennyt sen jäävän kisan viimeiseksi.

-  Kun valmistaudun puttiin, kaikki hiljenee, Jouni jatkaa. Paitsi se saakutan tuuli. Silmissä näkyy vain kori, yritän painaa outtilinjat ja kaiken muun mielestä. Päätös putista on tehty, korkea roikku, johon laitan aluksi antsaa ja annan putin korkealla ässätä hieman. Kun putti lähtee kädestä, niin kaikki pysähtyy. Elintoiminnotkin. Vaikkei aika paria sekuntia pidempi olekaan tuntuu kuin olisin vartin jo seurannut hidastettuna kiekkoa. Feidi näyttää vielä kiekon korin edestä ja vähän vasemmalta ohi, mutta kiekko jaksaa juuri ja juuri ketjuihin saakka ja putoaa korin pohjalle.

Se on siinä, putti on korissa, pronssi on varmistettu ja podium odottaa!

- Kaikki jännite purkautuu kerralla, mutta erikoisella tavalla. En huuda, en tuuleta, en hypi. Eikä niitä tee Illikään. Hymyillään vain, nauretaan kun käydään onnittelemassa toisiamme. Vasta väylältä poistuessa tajuan kuinka paljon ihmisiä olikaan ihan selän takana tilannetta seuraamassa. Perkeleen perkele, ollaan SM-mitalisteja, sanoo Jouni.

Illi, miltä sinusta tuntui seurata vierestä, kun ratkaisun kädet ovat parisi käsissä? Pystyitkö edes katsomaan?

- Aluksi olin kääntyny toisinpäin mut, kun suorituksessa kesti niin kauan niin katsoin kyllä. Luotin kyllä siihen puttiin ku se niin itsevarmasti aiko yrittää. Sanoin kyllä, että ota nuo tuulenpuuskat huomioon, kun rajusti meinas tuulla, kertoo Illi.

Melko mielenkiintoinen yksityiskohta muuten on, että juuri putti on ollut Jounin heikoin kohta koko alkukauden, ja nyt tuli yksi onnistunut putti oikeassa paikassa.

Tällaisilla ränneillä tarvitaan välissä forea, välissä upsia.

Tällaisilla ränneillä tarvitaan välissä forea, välissä upsia - eli monipuolisuudesta on hyötyä.

Tuon putin lisäksi, mikähän nosti herroja näin korkealle tulosluettelossa? Ratingin mukaan he olivat sijalla 6, kierrosten jälkeen sijalla 3. Ehkä osasyy on se, että he keskenään taitavat oikeastaan kaikki keksityt (ja varmasti vielä keksimättömätkin) heittotyylit: Illillä on vahva fore, Jouni on varsinainen upsitaituri, molemmat osaavat lisäksi heittää bäkkäriä, ja putata, kuten tuli todistettua! Kaiken lisäksi herrat tuntevat toisensa läpikotaisin ja heillä pelaa jopa sanaton kommunikaatio tarvittaessa. On varmasti mukavaa pelata tutun kaverin kanssa, jonka heitot tuntee lähes paremmin kuin omansa? "En minä olisi edes muiden kanssa lähtenyt", toteaa Jouni.

- Jounin ideahan nuo SM-kisat olivat, ja muutamia kertoja se kyseli, että lähdetäänkö? En olisi itse kyllä muuten uskaltanu, tai edes saanut ideaa lähteä. Niin tuttu kaverihan se on, että oli helppo lähteä, sanoo Illi.

Oliko tuosta vahvasta kaverisuhteesta ja toisen tuntemisesta mitään selkeää hyötyä kisan aikana?

- Kyllä! Tunnetaan toisemme jopa niin, että reilusti valehtelin Illille Tarinan best shotissa oman avaukseni tuloksesta yhdellä väylällä, koska tiesin Illin heittävän paremmin kun luottaa ensimmäiseen avaukseen. En ilkeyttäni, en oman etuni nimissä vaan joukkueen edun nimissä. Sanomattakin lienee selvää, että lopputulemana Illi avaa ränniväylän nostolle ja pörö lappuun. Minun kiekolta oltais pelattu bogi, Jouni kertoo.

Palkintojenjaossa ei vielä kovin leveästi hymyillä.

Palkintojenjaossa ei vielä kovin leveästi hymyillä.

Yö on nyt nukuttu, joko SM-mitali alkaa tuntua todelliselta?

- Pikkuhiljaa, etenkin kun onnitteluita satelee pitkin Suomea, kertoo Jouni.

Entäs miten ensi vuosi, lähdettekö kirkastamaan mitalinne?

- Saa nähdä, siitä ei olla puhuttu vielä mitään. Ensiksi pitää saada Illi ylipuhuttua Hyvinkään SM-kisoihin, Jouni sanoo.

Jää siis nähtäväksi, miten tarina jatkuu.

Oulun frisbeeseuralla on nyt kaksi tuoretta SM-mitalistia, ja jos haluat käydä onnittelemassa heitä, kahvipannu on kuumana Powergripin myymälässä klo 16 alkaen.

Kyllä nyt passaa hymyillä, kun pysti on kourassa.

Kyllä nyt passaa hymyillä, kun pysti on kourassa.

16Jun/170

Parifrisbeegolfin SM-kisat, Masteri ja Murhaniemi Open

Tulevana viikonloppuna ofsilaiset kisailevat (ainakin) kolmessa eri kisassa. Ilkka "Illi" Silkamo ja Jouni Huhtamäki edustavat Oulun frisbeeseuraa parifrisbeegolfin SM-kisoissa Siilinjärvellä ja Kuopiossa. Herrat edustavat ofsia MPM-luokassa, jossa heidän lisäkseen pelaa 15 muuta paria. Illin ja Jounin kisa alkaa huomenna lauantaina Puijon kuvankauniilla radalla tough shotilla. Iltapäivällä on vuorossa best shot -kierros Tarinalaaksossa, ja sunnuntaina finaalit ja podiumpaikat ratkaistaan jälleen Puijossa alternate shotilla.

Illi ja Jouni edustavat OFS:aa parifrisbeegolfin SM-kisoissa tulevana viikonloppuna.

Illi ja Jouni edustavat OFS:aa parifrisbeegolfin SM-kisoissa tulevana viikonloppuna.

Tänään vuorossa oli treenikierrokset molemmilla radoilla, ja kysyttäessä fiiliksiä ja suunnitelmia treenien jälkeen, vastaus kuulu: "Pläni on tikata Puijon tough shot tosi varmasti, ja Tarinassa best shottina isketään riskillä", totesi Jouni. Kysyimme tarkemmin, voiko Puijon pelata peräti pakkaselle tough shotilla. "Ei mene pakkaselle. Väkisinkin tulee jokunen ob-ylitys ja tuloskorttiin bogi. Ja eiköhän jokunen bogi tule muutenkin. Pirkot ovat harvassa, mutta mahdollisia. Tulostavoite on +3..+5", totesi Illi. Huomenna illalla nähdään, miten plänit pitivät!

Puijon rata on loistokunnossa, melko paljon on vain tuota valkoista tikkua pystyssä...

Puijon rata on loistokunnossa, melko paljon on vain tuota valkoista tikkua väylillä...

Keuruun Isolla Kirjalla pelataan tänä viikonloppuna myös Masteri - Finnish Master. Tänä vuonna paikalle on matkustanut kuusi ofsilaista. Päivi Riekki ja Tuija Jaako edustavat seuraamme FPG-luokassa, Heikki Riekki, Janne Jaako ja Riku Kaajakari lähtevät mitalijahtiin MPG-luokassa, ja Jukka Karjalainen on mitalitoivomme MPS-luokassa.

Eipä se Iso Kirja ole kovin hassumman näköinen rata sekään!

Eipä se Iso Kirja ole kovin hassumman näköinen rata sekään!

Masterimme matkusti paikalle jo eilen, ja ovat viettäneet jo yhden yön kauniissa maisemissa järven rannalla. Tämä päivä sujui rataan tutustumisen ja parigolfin merkeissä, ja huomenna se alkaa. Tsemppiä kaikille mastereille vuoden kovimpaan koitokseen, tai ainakin siihen mukavimpaan!

Mukavat ovat mökkimaisemat Keuruulla.

Mukavat ovat mökkimaisemat Keuruulla.

Kemissä järjestetään jo kolmannen kerran Murhaniemi Open Ajoksen radalla. Tällä kertaa kisa on kaksipäiväinen, mikä ehkä näkyi ofsilaisten määrässä. 12 pelaajaa löytyy listoilta, ja kisan etenemistä voi tuttuun tapaan seurata Kisakoneesta. Sieltä on takuulla yksi mitali tulossa, naisissa on mittäin vain kolme osallistujaa, joista yksi on ofsilainen... Toivotaan kuitenkin, että muistakin luokista olisi Kemin reissusta mukavia tuliaisia!

Tällaisia eväitä tarvittiin Murhaniemessä pari vuotta sitten, eiköhän Off tule tänäkin vuonna tarpeeseen.

Tällaisia eväitä tarvittiin Murhaniemessä pari vuotta sitten, eiköhän Off tule tänäkin vuonna tarpeeseen.

4Jun/170

Honkimaa Open 2017

Lauantaina 3.6. pelattiin Honkimaa Open 2017, missäpä muualla kuin Honkimaan radalla. Kisa käytiin Honkimaan kiinteällä layoutilla höystettynä extra-outilla (väylillä 10 ja 14) sekä yhdellä edellisistäkin kisoista tutulla saariväylällä. Kisassa pelattiin yhteensä 19 väylää ja radan par oli 61. Sää oli yhtä kolea kuin "kesä" on tähän asti ollut, ja tuulikin oli lähes yhtä navakka kuin Perämeri Openissa, tai ainakin reippaasti kovempi kuin mitä Kiimingin metsissä on totuttu näkemään.

Näistä palkinnoista kisattiin tänään. Kiitos Powergripille CTP-palkintokengistä.

Näistä palkinnoista kisattiin tänään. Kiitos Powergripille CTP-palkintokengistä.

Ofsilaisittain päivä oli hieno. MPO-, FA1- ja MA2-luokissa seuran pelaajat ottivat kolmoisvoitot. MA3-luokassa tuli kultaa, MPM-luokassa ainoastaan voitto karkasi muualle ja MPG-luokassa hopea tuli meille. Hienot kisat, kaiken kaikkiaan!

Henri Koivumaalla oli ekalla kierroksella astetta mielenkiintoisempi puttipaikka.

Henri Koivumaalla oli ekalla kierroksella astetta mielenkiintoisempi puttipaikka.

Kisassa nähtiin useampi kova nousu kakkoskierroksella. MPO-luokassa viime vuoden voittaja Juha Koskelo oli johdossa ensimmäisen kierroksen jälkeen tuloksella -4, toisena oli Henri Koivumaa -2 ja kolmantena Juha-Matti Poropudas -1. Toisella kierroksella Henri Koivumaa pelasi huikean bogittoman kierroksen (ottaen kuitenkin yhden tuplabogin väylälle 4) tuloksella -7, joka riitti nostamaan hänet ykköseksi Juhan ohi yhteistuloksella -9. Päivän huikeimman nousun teki kuitenkin Joni Nurminen, joka pelasi toisella kierroksella -8, ja päätyi jakamaan kakkossijan Juhan kanssa. Herrojen yhteistulos -5.

MPO:n top 3: Henri Koivumaa (kesk.), Juha Koskelo (vas.) sekä Joni Nurminen (oik.).

MPO:n top 3: Henri Koivumaa (kesk.), Juha Koskelo (vas.) sekä Joni Nurminen (oik.).

MPM-luokassa nähtiin kova kamppailu voitosta. Ensimmäisen kierroksen jälkeen johdossa oli Mika Kumpula, tuloksella -5. Kauden hienosti alkanut Ilkka Silkamo oli toisena, tuloksella -2. Hänen jälkeen oli peräti 5 pelaajaa kahden heiton sisällä. Toisella kierroksella Oulun Bogitikkojen Teemu Holappa pisti tuulemaan. Teemun kierrostulos oli huikea -7, joka nosti hänet ykköseksi yhteistuloksella -6. Ilkka pelasi toisen kieroksen pariin, ja piti kakkossijansa, Mika otti yhden ikävän tuplan ja muutama bogi liikaa, kierrostulos +4 riitti kuitenkin kolmossijaan.

MPM:n top 3: Teemu Holappa (kesk.), Mika Kumpula (vas.) ja Ilkka Silkamo (oik.).

MPM:n top 3: Teemu Holappa (kesk.), Mika Kumpula (vas.) ja Ilkka Silkamo (oik.).

MPG-luokassa oli tällä kertaa kaksi kilpailijaa, DG Kuusamon Osmo Alavuotunki sekä OFS:n Janne Jaako. Tällä kerta Osmo oli vahvempi, ja vei voiton kuuden heiton erolla.

MPG-luokassa Osmo Alavuotuki (vas.) oli tällä kertaa Janne Jaakoa kovempi Honkimaan metsissä.

MPG-luokassa Osmo Alavuotuki (vas.) oli tällä kertaa Janne Jaakoa kovempi Honkimaan metsissä.

Päivän tiukin kisa käytiin kenties FA1-luokassa, jossa kolme kärkipelaajaa mahtui heiton sisään. Erinomaisen ensimmäisen kierroksen pelannut Paula Määttä aloitti toisen kierroksen hieman hankalasti, joutuen muun muassa heittämään yhden heiton istualtaan kuusen alta heti ensimmäisellä väylällä. Ja hankaluudet jatkuivat. Kajsa Wickström ja Susanna Saar pelasivat tasaisen varmat toiset kierrokset, ja maalissa selvisi, että tällä kertaa Kajsa nappasi voiton vain heiton erolla. Susanna ja Paula pelasivat tasatuloksen, ja lähtivät ratkomaan hopeisen pystin kohtaloa. Harmillisesti korista ulos tullut putti koitui Susannan kohtaloksi, ja hopeinen pysti matkasi Paulan mukana kotiin.

FA1-luokan palkitut: 1. Kajsa Wickström, 2. Paula Määttä, 3. Susanna Saar

FA1-luokan palkitut: 1. Kajsa Wickström, 2. Paula Määttä, 3. Susanna Saar

MA2-luokassa Jukka-Pekka Hietala otti ensimmäisellä kierroksella neljän heiton kaulan seuraavana tuleviin. Tämä johto riitti, ja Jukka-Pekka vei voiton kahden heiton erolla ennen Jukka Kälkäjää. Jukka-Pekan yhteistulos +1, Jukan +3. Toisen kierroksen ainoan pakkastuloksen tässä luokassa pelasi Jari Härö, -1. Hänen lopputuloksensa +4 oli sama kuin Ville Tsurkinilla, eli nähtiin kahden ofsilaisen sudari pronssisesta pystistä. Sudareissa Jari onnistui avaamaan saareen Villen heiton jäädessä outtiin. Hankalalla saariväylällä tämä oikeastaan riitti, sillä dropparilta on vielä sen verran matkaa rinteessä olevaan koriin, ettei siitä kovin helpolla puttaa sisään.

MA2-luokan palkitut: 1. Jukka-Pekka Hietala, 2. Jukka Kälkäjä, 3. Jari Härö

MA2-luokan palkitut: 1. Jukka-Pekka Hietala, 2. Jukka Kälkäjä, 3. Jari Härö

MA3-luokassa yksi pelaaja oli (jälleen) ylitse muiden: OFS:n Petteri "Tikkinen" Nikkinen. Petteri pelasi ensimmäisen kierroksen tuloksella -1, joka antoi hänelle neljän heiton johdon ennen Topi Hiltusta ja peräti 7 heiton johdon seuraavana tuleviin. Toinen kierros oli Petteriltä vähän vaikeampi, mutta ensimmäisellä kierroksella kerätyn kaulan ansiosta mies saapui voittajana maaliin yhteistuloksella +3. Toiseksi sijoittui ACDG:n Topi Hiltunen yhteistuloksella +5 ja kolmanneksi sijoittui DGCH:n Antti Hintikka tuloksella +7.

MA3-luokan palkitut: 1. Petteri Nikkinen, 2. Topi Hiltunen, 3. Antti Hintikka.

MA3-luokan palkitut: 1. Petteri Nikkinen, 2. Topi Hiltunen, 3. Antti Hintikka.

Kisojen aikana nähtiin hieno tulospalvelu, kiitoksia ahkerille talkoolaisille Aku Pietikäiselle ja Osmo Takkiselle panoksestaan päivän kulkuun.

Kiitos tulospalvelun herroille, teitte tärkeää työtä kisan eteen!

Kiitos tulospalvelun herroille, teitte tärkeää työtä kisan eteen!

Päivän aikana pelattiin myös CTP-kisa, jossa palkintona oli Powergripin lahjoittamat frisbeegolfkengät. CTP-pelattiin väylällä 13 ja tänään lähimmäksi pääsi ACDG:n Topi Hiltunen, joka onnistui heittämään kiekkonsa vain 53,8 cm päähän korista ensimmäisellä kierroksella!

Topi Hiltunen oli tänään tarkin CTP-kisassa.

Topi Hiltunen oli tänään tarkin CTP-kisassa.

OFS onnittelee voittajia ja itsensä ylittäneitä! Kisan tulokset on kokonaisuudessaan nähtävissä Kisakoneessa.

Seuraavaksi kisaillaankin sitten Pikkaralassa. OFS:n 20-vuotisen taipaleen kunniaaksi järjestettävä Juhlakiertue käynnistyy 14.6. Pikkaralan radalla. Ilmoittautuminen juhlaliigan ensimmäiseen osakisaan käynnistyy huomenna maanantaina klo 21.00 Kisakoneessa.

Lopussa nähtiin vielä arvontaa. Kuinka monta lappua pitikään ottaa?

Lopussa nähtiin vielä arvontaa. Kuinka monta lappua pitikään ottaa?

28May/170

Perämeri Open – voitto kotiin!

Toppilassa aina yhtä hieno ja haastava Perämeri Open huipentui tänään finaalikierrokseen. Sää oli suorastaan, no, toppilamainen. Kovaa tuulta ja ajoittaista sadetta. Sää tuntui kyllä sopivan Oulun frisbeeseuran edustajille, sillä ofsilaiset voittivat jokaisen luokan, jossa oli ylipäätään seuran edustaja mukana! Koko kisassa oli peräti 48 OFS:n pelaajaa mukana, eli kotikisat vetävät puolensa.

MPO:ssa OFS:n Lasse Keränen ja Vuorelan Veikkojen Jesse Nieminen olivat tasatuloksessa -22 kolmen kierroksen jälkeen. Sudarissa Lasse selvisi voittajaksi, eikä ratkaisuun tarvittu kuin yksi väylä. Jesse avasi outtiin, jonka jälkeen Lassen par riitti voiton sinetöimiseksi. Kivijärven Antti Kotilainen sijoittui kolmanneksi tuloksella -18.

MPM:ssä kauden vahvasti aloittanut Ilkka Silkamo pelasi kolme ehyttä kierrosta, mutta niin teki myös Mika Kumpula. Jouni Huhtamäellä oli hieman vaisu kisan alku, mutta finaalipäivän -5 nosti miehen tasatuloksiin Ilkan ja Mikan kanssa - kaikilla kolmella tuloskortti näytti nimittäin -2 kolmen kierroksen jälkeen. Sudareihin mentiin, eikä siihen tarvittu kuin yksi väylä. Ilille pirkko, Jounille par ja Mikalle bogi, ja pystit oli jaettu. Kaikki mitalisijat OFS:lle!

Ilkka Silkamolle tämä on jo tuttua puuhaa. Tällä kertaa miehen rinnalla seisovat Jouni Huhtamäki ja Mika Kumpula. | Kuva: Mika Ylisaukko-oja

Ilkka Silkamolle tämä on jo tuttua puuhaa. Tällä kertaa miehen rinnalla seisovat Jouni Huhtamäki ja Mika Kumpula. | Kuva: Mika Ylisaukko-oja

MPG oli Jari Niskasen doimiointia, voitto irtosi peräti 15 heiton erolla seuraavaan! Naisissa OFS:lla ei tällä kertaa ollut edustajia mukana kisassa, mutta sekin sarja oli tiukkaakin tiukempi. Kolmen kierroksen jälkeen kaksi naista olivat tasatuloksessa +25, JyLin Henna Saukko sekä Raanujärven kiekon Maija Laitinen. Tällä kertaa Henna vei sudareissa pidemmän korren ja ykköspysti matkusti siis Jyväskylään.

MPG:ssä Toppilan valtias oli tällä viikonlopulla Jari Niskanen. Toiseksi sijoittui Mats Enqvist Ruotsista ja kolmanneksi DG Kuusamon Osmo Alavuotunki. | Kuva: Mika Ylisaukko-oja

MPG:ssä Toppilan valtias oli tällä viikonlopulla Jari Niskanen. Toiseksi sijoittui Mats Enqvist Ruotsista ja kolmanneksi DG Kuusamon Osmo Alavuotunki. | Kuva: Mika Ylisaukko-oja

MA2-luokassa OFS otti niin ikään kolmoisvoiton. Ainossa täpärästi kakkoseksi jäänyt Juha Kehusmaa otti tänään uransa ensimmäisen voiton yhteistuloksella -7. Toiseksi sijoittu Mika Ylisaukko-oja -5 ja Tero Hyvönen oli kolmas tuloksella -1. Mainittakoon, että Mikan ensimmäinen kierros oli ns. bogey-free, eli tuloskortti Kisakoneessa näytti ainoastaan valkoisia tai punaisia ruutuja. Loistoa!

Juha Kehusmaa otti uransa ensimmäisen voiton, toiseksi sijoittui Mika Ylisaukko-oja ja pronssi meni Tero Hyvöselle. | Kuva: Jouni Huhtamäki

Juha Kehusmaa otti uransa ensimmäisen voiton, toiseksi sijoittui Mika Ylisaukko-oja ja pronssi meni Tero Hyvöselle. | Kuva: Jouni Huhtamäki

Kerrottakoon vielä, että Helsingissä ja Sipoossa pelatussa Tyynessä, joka oli samalla vuoden neljäs EuroTour-osakilpailu Juho Parviainen vei voiton peräti neljän heiton erolla Pasi Koivuun! Onnittelut!

OFS onnittelee kaikkia mitalisteja ja muita itsensä ylittäneitä!

23May/170

Kisakuulumisia

Menneenä viikonloppuna kisailtiin taas eri puolilla Suomea. Pellossa seura järjesti Naamivaara Openin ja Talissa avattiin EuroProTour -kausi.

Naamivaarassa nähtiin hienoa ofsilaista dominointia muutamassa luokassa. Nuori paikallinen lupaus Juho Ylisaukko-oja voitti MA2-luokan kuudella heitolla. Juho osoitti voimansa jo ensimmäisellä kierroksella, pelaten hot roundin -7 ja ottaen peräti 10 heiton eron seuraavaan pelaajaan.

Juho Ylisaukko-oja, keskellä, voitti MA2:sen lähes näytöstyyliin.

Juho Ylisaukko-oja, keskellä, voitti MA2:sen lähes näytöstyyliin.

MA3-luokan voittajaksi selvisi niin ikään kuudella heitolla toinen paikallinen nuori lupaus Santeri Pantsar. Santeri pelasi kaksi hienoa, ehjää kierrosta. Sekä Juho että Santeri ovat todellakin vasta juniori-ikäisiä!

Santeri Pantsar, keskellä, voitti MA3-luokan.

Santeri Pantsar, keskellä, voitti MA3-luokan.

Ilkka Silkamo jatkoi viime viikonlopusta tuttuja otteita voittaen MPM-luokan ihan ylivoimaisesti 8 heiton turvin. MPO:ssa paras ofsilainen oli Jaakko Alatalo, joka sijoittui 3. sijalle ja voitti sudarissa pystin avamalla ykkösväylällä reiluun metriin.

Talissa pelatussa vuoden ensimmäisessä EPT:ssä ofsilaiset eivät yltäneet mitalisijoille. Juho Parviainen sijoittui MPO:ssa 11. sijalle ja Jenni Eskelinen oli FPO:ssa 5.

5May/170

Pro Tour 2017 käynnistyy Jyväskylässä

Powergrip Pro Tour käynnistyy huomenna 6.5. Jyväskylän tuoreelta Keljonkankaan radalta.

Tourin ensimmäiseen osakilpailuun osallistuu 9 ofsilaista pelaajaa: Jenni Eskelinen FPO, Arttu Engström MPO, Lasse Keränen MPO, Teppo Nieppola MPO, Jouni Huhtamäki MPM, Mikko Kanninen MPM, Jori Löytynoja MPM, Ilpo Tolonen MPM sekä Jari Niskanen MPG.

Koska rata on tuore ja monelle varmasti vielä tuntematon, pyysimme muutamalta pelaajalta vähän kommentteja näin treenipäivän jälkeen.

Pro Tour kisaillaan Keljonkankaan uudella radalla, jossa par on hyvä tulos.

Pro Tour kisaillaan Keljonkankaan uudella radalla, jossa par on hyvä tulos.

Ensitunnelmat olivat melko sekalaiset. Jori Löytynoja luonnehti rataa mielenkiintoiseksi. Teppo Nieppola sen sijaan ihmetteli, mikä "juttu tää on ettei tartte pipoa ku heittää kiekkoo?". Jouni Huhtamäki taas piti layoutia melko hankalana ja arveli, että par tulee olemaan kova tulos. Jori komppasi tätä ja totesi, että muutama väylä vaatii malttia ottaa par, joka on hyvä tulos.

Treenikierroksella tuuli oli oikukas, toivottavasti tuuli joko tyyntyy tai päättää suuntansa ja voimakkuutensa huomista ajatellen.

Arttu Engström oli kohtalaisen tyytyväinen treenikierrokseensa, johon sisältyi "yksi puttirallitupla ja muutama huono heitto - muuten aika jiirissä". Aren tulos +4. Lasse Keräsellä meni treenit vähän paremmin, +1 yhdellä tuplalla ja yhdellä triplalla höystettynä parilla bogilla. Pirkkomahdollisuuksia siis on! Mutta niitä pareja, niitä pitää ilmeisesti malttaa ottaa.

Eipä päässyt ofsilaiset lumesta eroon edes Keski-Suomessa. Onneksi tätä valkoista turhaketta on ainoastaan siirtymillä...

Eipä päässyt ofsilaiset lumesta eroon edes Keski-Suomessa. Onneksi tätä valkoista turhaketta on ainoastaan siirtymillä...

Kysyimme, muistuttaako rata mitään oululaista rataa. No, ei oikeastaan. Lasse arveli, että Kiiminki tulee lähimmäksi. Tällainen väylä sieltä löytyy, jota Lasse luonnehti Virpiniemin 5. väyläksi, mutta mandollahyöstettynä ja 20 metriä pidempänä. Are taas totesi, että tämä tulee olemaan väylä, jossa hän huijaa... Treeneissä meni nimittäin kaikki 5 upsia 10 m ringin sisälle.

Ei ollut Are ainoa, joka huijasi Keljonkankaan 6. väylälle. Kuvassa Jouni mallailee upsiaan.

Ei ollut Are ainoa, joka huijasi Keljonkankaan 6. väylälle. Kuvassa Jouni mallailee upsiaan.

Jennillä treenikierros ei sujunut kuten Strömsössä, mutta ei se mitään. Kisatuloshan se vasta ratkaisee!

Kisat alkavat siis huomenna lauantaina, ja tuloksia voi seurata Kisakoneesta. Lauantaina pelataan kaksi kierrosta kahdessa lohkossa ja sunnuntaina pelataan finaalikierros ns. golflähdöillä.

Tsemppiä kaikille kisaan!

Are, Jari, Jenni ja Lasse iloisina treenikierroksella.

Are, Jari, Jenni ja Lasse iloisina treenikierroksella.

14Apr/170

Hyvää pääsiäistä!

Hyvää pääsiäistä kaikelle frisbeekansalle. Hyviä heittoja myös pääsiäisen hangilla!

17917301_1873485596200202_5588282707663980510_o

 

 

4Apr/170

Henrik Koskela Team ASL Prodigyyn

henrik-koskela-asl-teamOulun frisbeeseuran Henrik Koskela on valittu mukaan Prodigyn viittomakieliseen tiimiin, joka kantaa nimeä Team ASL Prodigy. ASL on muuten lyhenne amerikkalaiselle viittomakielelle (American Sign Language).

Kyselin hieman Henkalta, miltä tiimipaikka tuntuu ja miten se tuli.

Onnittelut tiimipaikasta, Henrik!

- Kiitos. Vähän jännittää, saa nähdä, miten tämä sujuu. Englanninkielen taitoni on aika huono, joten vähän oli aluksi ongelmia sopimuksen kanssa. Onneksi siskoni osaa englantia, ja hän auttoi minua sopimuksen kanssa.

Minä ja monet muut kuulevat emme ehkä ihan ole perillä näistä viittomakielisistä asioista. Wikipedia kertoo näin:

ASL on Yhdysvalloissa, Kanadassa ja joissain osissa Meksikoa eniten käytetty viittomakieli. ASL on puhuttujen kielten englantia vastaava viittomakielten lingua franca. Kansainväliset sormiaakkoset on kehitetty pääosin ASL:n sormiaakkosista.

Suomalaiseen viittomakieleen verrattuna ASL:n sanasto on saanut selvästi enemmän vaikutteita puhutusta kielestä (englannista). Useiden viittomien käsimuoto on sama kuin vastaavan englanninkielisen sanan alkukirjaimen sormiaakkonen.

 

Puuttuva yhteinen kieli ei ole este kommunikaatiolle. EM-kisojen aikana Henkka toimi kisabussin kuskina, ja sai useita uusia ystäviä ja monta nimmaria kiekkoonsa. Tässä ensimmäinen nimmarinkirjoittaja, tanskan KJ Nybo.

Puuttuva yhteinen kieli ei ole este kommunikaatiolle. EM-kisojen aikana Henkka toimi kisabussin kuskina, ja sai useita uusia ystäviä ja monta nimmaria kiekkoonsa. Tässä ensimmäinen nimmarinkirjoittaja KJ Nybo.

Pitääkö Wikipedian tiedot paikkansa?

- Kyllä pitää. Ennen kuin voi oppia ASL:ää täytyy osata englantia, ja minun englanninkielen taitoni on tosiaan heikko. Olen kyllä opiskellut sitä koulussa, ja harmittaa nyt, etten oppinut sitä paremmin.  Yritän nyt frisbeegolfin kautta opiskella englantia, kokoajan opin enemmän ja enemmän. Mutta onhan se hankalaa, jos ei käytä jotain, se unohtuu heti. Minulla on onneksi ystävä, joka puhuu ASL:ää, joten hänen avullaan olen hoitanut näitä asioita.

Miten sait tiimipaikan, haitko sitä itse vai rekrytoitiinko sinut mukaan tiimiin? 

- En hakenu itse, vaan ystävä pyysi minut tiimiin. Tunnen tyypin, joka tiesi että tykkäsin Prodigysta, joten sen takia hän kysyi että kiinnostaako. Minä yllätyin, mutta suostuin ja halusin liittyä.

Todella kiva juttu! Onnittelut vielä kerran ja menestystä tulevalle kisakaudelle!

Kajsa Wickström

26Mar/170

Winter Games 2017 on pelattu

Winter Games on nyt taputeltu, ja on aika siirtää katse kohti kesää. Tänä vuonna Winter Gamesia pelattiin yhteensä kolmella eri radalla (Toppilassa, Pikkaralassa sekä Hietasaaressa), ja kuuteen osakilpailuun osallistui yhteensä 188 pelaajaa.

Ensimmäinen osakilpailu pelattiin Toppilassa kauniissa, mutta kylmässä säässä.

Ensimmäinen osakilpailu pelattiin Toppilassa kauniissa, mutta kylmässä säässä. | Kuva: Kajsa Wickström

Winter Gamesissa Oulun frisbeeseuran pelaajat olivat erittäin menestyksekkäitä, peräti neljässä luokassa kokonaiskisan voittoon ylsi OFS:a ja jokaisessa osakilpailussa podiumilla nähtiin lukuisia ofsilaista pelaajaa.

Challenger-luokan voittajaksi ylsi tasaisen hienosti pelannut Janne Auvinen, selkeällä erolla kahta osakilpailua voittaneeseen Mikko Iisakkaan. Jannen lopputulos 104 ja Mikon 98.  Jannen ja Mikon jälkeen tilanne oli todella tasainen, ja kolmanneksi ylsi Antti Hintikka tuloksella 79 ennen Jani Matinlassia, jonka tulos oli 73.

Masters-luokka oli ofsilaisten tiukkaa kisaa alusta loppuun. Kokonaiskisan voittajaksi selvisi viimeisen osakilpailun voiton napannut Jori Löytynoja. Jorin yhteistulos 127.  Toiseksi sijoittui kisasarjan vahvasti aloittanut Marko Pikkumäki, 118,  ennen Jouni Huhtamäkeä, 93,  ja Mikko "holari" Pullia, 84.

Grandmasters-luokassakin oli tänä vuonna erittäin vahva ofsilaisedustus. Kokonaiskisan vei nimiinsä Jari Niskanen neljällä osakilpailuvoitolla ja tuloksella 142 ennen Riku Kaajakaria, jonka tulos oli 124. Kokonaiskisan kolmanneksi sijoittui itsensä viimeisen osakilpailun podiumille jo ennen kisaa puhunnutta Heikki Riekkiä. Heikki voitti viimeisen osakilpailun, ja hänen tuloksensa kokonaiskisassa oli 103, eli vain pari heittoa paremmin kuin Seppo Hännisellä, joka nappasi kokonaiskisan neljännen sijan tuloksella 101.

Viimeisen osakilpailun voittajat, keskellä tyytyväinen Heikki Riekki. | Kuva: Pasi Laukkanen

Viimeisen osakilpailun voittajat, keskellä tyytyväinen Heikki Riekki. | Kuva: Pasi Laukkanen

Ladies-luokassa pelasi tällä kaudella peräti seitsemän eri naista, tämä lienee jonkinsortin ennätys?! Tähän voisi vielä lisätä sen, että lady Jenni Eskelinen pelasi tänä vuonna pro-luokassa, eli naisia oli yhteensä mukana 8. Ladies-luokan kokonaiskisan voitto meni Kajsa Wickströmille, joka nappasi voiton neljästä osakilpailusta ja sai kokonaispisteet 145. Toiseksi kokonaiskisassa sijoittui Maija-Liisa Parviainen, 119,  ennen Päivi Riekkiä, 107. Naisissa palkittiin tänä vuonna 3 pelaajaa ja muissa luokissa 4 pelaajaa.

Pro-luokka oli kaikista tiukin kisasarja tänä vuonna. Tänä vuonna kokonaiskisan voitti Oulun Bogitikkojen Teemu Holappa tuloksella 104. Teemu vei voiton vain kolmen pisteen erolla Lasse Keräseen, jonka tulos on 112.. Erikoista on, että Lassella oli kaksi osakilpailuvoittoa ja Teemulla vain yksi. Teemu onnistui tällä kertaa voittamaan kokonaiskisan tasaisen varmalla suorittamisella. Pro-luokissa palkinnoille ylsivät myös Mikko Kaikkonen, 90, ja OFS:n nuori lupaus Henri Sirniö, 89.

Tässä vielä luettelo palkinnoille yltäneistä. Ja suotakoon vielä pienimuotoinen hehkutus, 19 palkitusta pelaajasta ainoastaan kolme (Holappa, Kaikkonen ja Hintikka) edustavat jotain muuta seuraa kuin Oulun frisbeeseuraa!

Ladies:
1. Kajsa Wickström
2. Maija-Liisa Parviainen
3. Päivi Riekki

Masters:
1. Jori Löytynoja
2. Marko Pikkumäki
3. Jouni Huhtamäki
4. Mikko Pulli

Grandmasters:
1. Jari Niskanen
2. Riku Kaajakari
3. Heikki Riekki
4. Seppo Hänninen

Pro:
1. Teemu Holappa
2. Lasse Keränen
3. Mikko Kaikkonen
4. Henri Sirniö

Challenger:
1. Janne Auvinen
2. Mikko Iisakka
3. Antti Hintikka
4. Jani Matinlassi

Täydellinen tulosluettelo löytyy täältä.
Winter Gamesissa on hauskaa!

Winter Gamesissa on hauskaa! | Kuva: Kajsa Wickström

13Mar/170

Viikon jäsen – Ilpo Tolonen

1.1

Tämän viikon jäsen on yksi Oulun kovimmista talkoomiehistä frisbeegolfkentillä, Ilpo Tolonen.

Milloin aloitit frisbeegolfin ja miten löysit lajin pariin? Kerro vähän lajihistoriastasi.

Vuosi oli 2006 tai 2007 ollessani työtehtävissä Hiirosen kuntopoluilla, näin ensimmäisen kerran korin ja pelaajia. Kiinnostukseni lajiin heräsi ensimmäisellä vilkaisulla, olenhan pesäpalloperheen lapsi ja heittäminen kiinnostaa.

Soitto kaverille, että tietääkö lajin ja lähetäänkö kokeilemaan? Maikkulan Nesteeltä Millenniumin Omega, Discraftin Elite X Stratus ja Innovan Orc kainalossa Hiirosen radalle. Siitäpä se sitten lähti..

Siinä meni vuosia kavereiden kanssa höntsäkiekkoa nakellessa, aina kun töiltäni pääsin. Lajiopastusta oli vaikea saada, tai en osannut hakea oikeasta paikasta. Se harmittaa vieläkin siinä määrin, että nykyään jään jakamaan neuvoja erittäin helposti vasta-alkajille ja lajiin tutustuville.

Toramo on Ilpolle tuttu rata.

Toramo on Ilpolle tuttu rata.

Kouluttaminen/valmentaminen on tosiaan myös veressäni, joten miksipä en sitä kokeilisi myös frisbeegolfissa. 2016 kouluttauduin frisbeegolfohjaajaksi ja sitä polkua odotankin innolla.

Kesällä 2013 sain irtioton työltäni ja pääsin säännölliseen päivä / virka-aika työhön, sitten oli aikaa harrastaa!

Tuli kierreltyä eri ratoja hyvään tahtiin ja samalla pääsin tutustumaan frisbeegolfharrastajiin. Samalla kun frisbeetuttavien määrä alkoi kasvaa, alkoi myös lajiopastusta tulla ovista ja ikkunoista. Se oli aika sekavaa aikaa, heh...

Liittyminen johonkin lajin seuraan oli ollut mielessä jo jonkin aikaa ja valinta oli aika helppo. Oulun Frisbeeseura vaikutti hyvältä, joten hakemusta sisään!

Miten sinusta tuli Honkimaan ratamestari?

Honkimaan radalla tuli joskus samoiltua, mutta se ei oikein houkuttanut. Tuntui, että rata oli ehkä hieman vaiheessa..

Keväällä 2014 kohtasin toisenkin samoilijan Honkimaan radalla, tämän nykyisin kovasta upsikädestäänkin tunnetun paikallisen suuruuden (Huhtamäen Jouni, toim. huom). Siinä seistiin väylällä #1 puoleen sääreen mutavellissä ja murahdeltiin toisille, että lähetäänkö kierrokselle. Hyvä, että lähdettiin!

Raivaussaha on tuttu väline Ilpon käsissä.

Raivaussaha on tuttu väline Ilpon käsissä.

Kierroksia tuli useampikin ja samalla tuumailtiin radan kuntoon laittamisesta. Tästä innostuneena tein suunnitelman tehtävistä töistä, selvitin radan se hetken tekijät ja otin yhteyttä. Antoivat luvan puuhasteluun ja kaupunkikin näytti vihreää valoa. Ei muuta kuin lapioon kiinni!

Kevät ja kesä menivät joutuisasti ja loppukesästä rata olikin "kisakunnossa". Kaupunki oli tyytyväinen ja sovittiin, että toimin liikuntapaikan ratamestarina.

Syksyn ensilumille saatiin Tolosen Mikon kanssa järjestettyä avajaiskisat ja sillä tiellä ollaan.

Mikä frisbeegolfissa viehättää?

Lajin monipuolisuus. En viihdy junnaavassa harrastuksessa, vaan haluan vaihtelevuutta ja sitä frisbeegolf lajina tarjoaa.

Voin treenata erilaisia heittotekniikoita, käydä kierroksella erilaisilla radoilla, harrastaa erilaisten ihmisten kanssa tai yksin, huoltaa/rakentaa ratoja, järjestää kisoja, opastaa lajin pariin, yms.

Harrastaa voi vaikkapa Meri-Toppilan kauniissa puistomaisemassa.

Harrastaa voi vaikkapa Meri-Toppilan kauniissa puistomaisemassa.

Eniten minua kuitenkin viehättää heittää kiekkoa ja seurata sen lentoa. On upea tunne kun ensin arvioit olosuhteet ja suunnittelet heiton. Sitten vielä onnistut toteutuksessa ja kiekko päätyy haluttuun paikkaan halutulla tavalla.

Olen toisinaan hyvinkin kilpailuhenkinen ja saan kisoista mahtavia jännityksen ja onnistumisen tunteita, pettymyksistä puhumattakaan. Sen verran vanhana ukkona olen lajin kilpailulliseen puoleen hurahtanut, että olen saanut mastereissa kilpailla koko harrastamisen ajan.

Millä pelin osa-alueella haluat kehittyä eniten? Mitkä ovat vahvuutesi?

Haluan kehittyä kaikilla osa-alueilla, mutta puttaamisella on mielestäni suurin merkitys. Kuitenkin tekniikan lisäksi haluaisin kehittyä myös kouluttajana.

Vahvuutena koen monipuoliset heittotekniikat, mutta yksittäisistä heitoista se on suora, ei lujaa heitetty rystyheitto.

Vahvuudeksi koen myös kiinnostukseni kuinka vartalo toimii eri heitoissa, sekä kokemukseni kouluttaa erilaisia ihmisiä (toimin Maanpuolustuskoulutuksen kouluttajana täällä Oulun alueella).

Ilpolla on jo hieman kokemusta kouluttamisesta frisbeegolfissa. Tässä koulutettavina ovat Oulaisten Huiman pesistytöt.

Ilpolla on jo hieman kokemusta kouluttamisesta frisbeegolfissa. Tässä koulutettavina ovat Oulaisten Huiman pesistytöt.

Sinut tunnetaan innokkaana talkoilijana, mitä talkoilu antaa sinulle?

Fyysinen talkootyö on tullut tutuksi minulle jo pikkupoikana. Olen kasvanut ympäristössä, missä autettiin pyyteettömästi toisia kun joku apua tarvitsi, valitettavasti se ei enää kuulu tämän päivän elämänmenoon. Vaikkakin saisi kuulua, koska mielestäni se ylläpitää ja kasvattaa sitä "me-henkeä", sekä epäitsekkyyttä.

Tunne siitä, kun olet saanut tehdä omalla hartiapanoksella jotain hyvää ja merkitsevää ilman, että joudut "hinnoittelemaan" työtäsi, palkitsee sitä ”hyvää minuutta”.

Talkoillessa on hyvä tilaisuus tutustua ihmisiin ja saada oppia monenlaisista kädentaidoista.

Mitähän EM-kisoista olisi tullut ilman Ilpoa?

Mitähän EM-kisoista olisi tullut ilman Ilpoa?

Mitä saavutustasi lajin parissa arvostat eniten?

Honkimaan DGP:n valmiiksi saattaminen oli aika sissi teko, näin jälkeenpäin ajatellen. EDGC 2016 ratamestarina puuhastelua. Kiitos Erno!

Kilpailullisesti Oulu Masters MPM 2015 voittoa.

Kerro kotiradastasi. Onko kotiratasi myös suosikkiratasi, vai onko suosikkiratasi joku toinen?

Vanhana hyvänä aikana kotiratana toimi Hiirosen rata, mutta vuodesta 2014 lähtien se on ollut Honkimaan DGP.

Varsinaista suosikkirataa minulla ei ole. Olen luontoihminen, joten viihdyn parhaiten radoilla mistä löytyy kangasmetsää ja isoja petäjiä.

Voitto MPM-luokassa Oulu Mastersissa 2015.

Voitto irtosi MPM-luokassa Oulu Mastersissa 2015.

Lempikiekkosi perusteluineen.

Millennium Omega SS Big bead on kyllä suosikkini, sillä tulee palattua miltei joka väylällä.

Sitä pystyy heittämään lujaa tai kevyesti lyhyitäkin matkoja. Big beadin ansiosta kiekko ei "tartu kiinni" kevyesti heitettäessäkään.

Kiekkoon on mielestäni helppo tuottaa spiniä ja se on sopivan nahkea kelistä riippumatta.

Uudehkon kiekon lentorata on suora tuulisellakin kelillä. Liitää hyvin ja on helposti ennakoitavissa.

Heitä sitä rystyltä siten, että etusormi on rimmin takana ja loput sormet kiekon alla levillään. Joskus lujaa heitettäessä pikkurillikin on myös kiinni rimmissä.

Valitettavasti kiekkoa on vaikea saada uutena.

Näin hienoja maisemia löytyy Pyhätunturin radalta. Kori on sormen osoittamassa paikassa.

Näin hienoja maisemia löytyy Pyhätunturin radalta. Kori on sormen osoittamassa paikassa.

Mitä tekisit, jos aikaa ja rahaa olisi rajattomasti?

Varmaan kilahtaisin! Hahaha!

Totta puhuen ehkä kiertäisin mualimoo ja kävisin heittämässä frisbeetä eri maissa. Osallistuisin frisbeekisoihin reissuillani ja talkoilisin.

Mutta koska nyt pystyy hieman haaveilemaan niin.. Tukisin frisbeegolfia urheilulajina!

Rakennuttaisin laadukkaita frisbeegolfkeskuksia majoituskylineen Suomeen ja muualle Eurooppaan. Sponsoroisin kisatiimejä, ehkä perustaisin oman kisatiimin.

Tukisin ihmisiä, jotka uhraavat itsensä huippu-urheiluun, pro-tour kilpailuja ja media näkyvyyttä.

Järjestäisin kouluihin ja nuorisolle laadukasta ohjausta ja harrastusmahdollisuuksia, haluaisin myös nähdä frisbeegolfin ammattiurheiluna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Frisbeegolf on parasta hyvässä seurassa.

Kiitoksia haastattelusta, Ilpo. Toivottavasti saat esimerkilläsi muitakin innostumaan talkoilusta. Rohkeasti mukaan vaan tekemään hyvää yhteisen asian eteen.

Tähän päättyy tämän kertainen viikon jäsen -sarjamme. Kiitoksia kaikille haastateluille jäsenille, ja kiitoksia kaikille lukijoille. Juttusarjamme jatkuu taas ensi vuonna, jolloin saamme tutustua 10 uuteen jäseneen. Siihen asti, pitäkäähän hauskaa radalla, ja moikataan kun törmäillään!